++ Házhoz jön a Dévény torna
2016. október 17. írta: Cserve

++ Házhoz jön a Dévény torna

Mi az a Dévény torna? Felső-Ausztriában? Magyarul? Mi az a kérdőjel a cím végén?

logo.pngA Dévény módszert Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki, és 2 fő területe van.

Az egyik a Speciális Manuális Technika (SMT), ami kívülről nézve egy kicsit a babamasszázshoz hasonlít, hatását tekintve azonban különbözik attól. Erre a terápiára főleg izomtónuseloszlási zavarral, megkésett mozgásfejlődéssel, ferde fej- vagy lábtartással érkeznek a babák születéstől kb. 2 éves korig. Természetesen vannak sajnos súlyos idegrendszeri sérüléssel érkezők, őket általában évekig kell kezelni. Ez a kezelés mindig egyénileg zajlik, kb. 45 - 50 perces. Magyarországon nem kell hozzá orvosi beutaló, a dévényesnek van jogosultsága eldönteni, hogy kell-e a kezelés, diagnózist azonban természetesen az orvos állít fel.

A Dévény módszer másik területe a mozgásfejlesztés, azaz a koordináció, erő, ügyesség, és állóképesség fejlesztésén keresztül a tudatos, pontos, gazdaságos, harmonikus mozgás kialakítása.  Olyan esztétikus testképzés, amely nem mozgásstílus, és nem mozgásműfaj, hanem a testből kihozható maximum technikája. A Dévény módszer mozgásfejlesztés területe az STG (Speciális Testképző Gimnasztika). "Ez az Alkalmazott művészi torna, ez tulajdonképpen zenés, csoportos mozgásképzés egészséges vagy enyhe mozgásproblémás gyerekeknek 5 éves kortól.

„Helyesen mozogni csak egyféleképpen lehet. A szép mozgás szigorú rend alapján működő tudatosan felépített mozgásrendszert jelent.” (Dévény Anna, gyógytornász)

László Zsuzsanna magyar anyanyelvű gyógytornász szívesen tart Welsben és környékén az otthonodban ilyen gyógytornát. A vizsgálat során átbeszélitek a terhességet, szülést, a gyerek fejlődését születésétől fogva (főleg a mozgást), utána pedig megvizsgálja a babát és végül elmondja, hogy ő mit lát és szerinte mit kéne tenni. A felmérés és tanácsadás mindenkinek a saját otthonában történik. Egy 45-50 perces kezelés ára 40 EUR.

Időpontot egyeztetni és jelentkezni a manohaz.wels@gmail.com címen lehet. Kérlek írjatok címet és telefonszámot is a levélben, hogy könnyebben tudjunk időpontot egyeztetni.

Zsuzsanna tanácsadásáról írták felső-ausztriai szülők:

"Nagyon kedves. Mindent alaposan megkérdezett, meghallgatott, lejegyzett. Aztán megvizsgálta a fiamat. Nagyon profin dolgozik a gyerekekkel, pedig nálunk nem volt könnyű dolga. A fiamnál már kicsit rossz korban kezdjük a kezelést, 10 hónapos, és pont most kezd félni az idegenektől. A fizioterápiát, amire járunk, azt is végig sírja, Zsuzsánál is sírt. Mondta is, hogy duplán nehéz dolga van, mert már járunk valahova, ahonnét az maradt meg benne, hogy sírni kell, plusz egy idegen csinálja. De Zsuzsa egészen mást állapított meg, mint a fizioterapeuta, és ami miatt kezelik. Zsuzsa szerint a fiam hipoton baba, erősíteni kell az izomtónusát. A gyerekorvosunk azért küldött minket el terápiára, mert a 8 hónapos vizsgálaton még nem ült rendesen. A fizioterápia óta ugyan fejlődött, de ott mindig azt mondja a doktornő, hogy lusta és kényelmes baba. Zsuzsa megnyugtatott, hogy ilyenről szó sincs, csak hiába szeretne mászni, ülni, állni, ha az izomzata még nem megfelelő hozzá. Szerencsére mind fejleszthető. Megbeszéltük, hogy megpróbáljuk a Dévény módszert. De ha nem menne, mutat majd egy gyakorlat sort, amivel mi otthon is fejleszhetjük. Már alig várom a következő alkalmat!" (B.T.)

"Mi már 16 hónaposak vagyunk és nagyon nagyon aktívak. Zsuzsa meg is kérdezte, hogy pontosan ő miért is van nálunk. Én elmondtam a problémámat, hogy nekem mi az, ami nagyon nem tetszik a gyerek mozgásán és mint kiderült, nem volt rossz, hogy ő itt volt, mert ő is látta azokat a dolgokat és jeleket, amiket én észrevettem, sőt tudott olyat is mondani, amit mi eddig észre sem vettünk. Olyannyira, hogy abban maradtunk, két-három hónap múlva, ha nem változnak a dolgok a gyerek mozgásán, akkor beszélünk újra, és egy otthoni gyakorlatsort kell majd végeznünk a gyerkőccel. S ugyan a tornát magát nem végezte, de lehet meg tudunk előzni valami olyat, ami több év múlva derült volna csak ki." (É.G.) 

"Nagyon izgultam a vizsgálatig,amivel szerintem minden első gyermekes édesanya így van, kicsit mindenen aggódok, izgulok. Főleg, hogy azt éreztem valami kicsit megakadt a kislányom mozgásfejlődésébe. Végre eljött a várva várt találkozó ideje. Pont az nap töltötte be Hannám a fél évet. Első pillanattól nagyon szimpatikus volt László Zsuzsanna a gyógytornász. Nagyon barátságosan közeledett a kislányom felé,a ki nem is ijedt meg tőle, pedig mostanában még a ritkábban látott papától is elsírja magát. Első körben beszélgettünk. Megkérdezte, hogy miért is hívtuk? Családban volt e mozgásfejlődési probléma? Milyen volt a terhesség? Szülés, hogy zajlott? Volt e probléma? Alaposan kikérdezett minket és közben jegyzetelt... Majd szakszerű mozdulatokkal szépen,nyugodtan, türelmesen, "játékosan" megvizsgálta Hannát. Jó volt a megérzésem... Szerencsére egészséges a kicsi lányunk, de kell neki egy két gyakorlatot végezni, hogy behozza a lemaradást. Minden gyakorlatot többször is megmutatott és leellenőrizte, hogy megfelelően tudjuk-e mi is csinálni. Két hetet beszéltünk meg a türelmi időnek, hogy változás legyen az önálló mozgásában. Nem is kellet még 1 hetet sem várni és a szakszerű gyakorlatok meghozták a várt eredményt. Persze továbbra is szorgalmasan gyakorolunk, de Hanna már most látványosan fejlődött önálló mozgásban. Mindenkinek csak ajánlani tudom László Zsuzsannát és köszönöm neki a segítséget!" (K.N.) 

Tájékoztató füzet

Dévény Tájékoztató Füzet. Szakszerű, de közérthető tájékoztatás a csecsemők mozgásfejlődéséről

Tájékoztató füzetünk rövid magyarázatokkal és ábrákkal mutatja be, hogy mely életkorban milyen mozgásformák tekinthetők megfelelőnek és melyek lehetnek azok a gyanújelek, amelyek észlelésekor érdemes szakember véleményét kérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr6111815659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása