Ügyintézés újszülötteknek
2017. június 12. írta: Cserve

Ügyintézés újszülötteknek

Rita, aki várandóságról is írt egy összefoglalót, hogy terhesen milyen vizsgálatok fontosak, kellenek, mit-hol-kell-lehet, most egy információs anyagot állított össze magyar állampolgársággal rendelkező gyermeküket Ausztriában világra hozó szülőknek.

taj-kartya-ugyintezes-450x450.jpg

Ez a cikk kicsit tömény, nem túl olvasmányos, de segítséget nyújthat azoknak a szülőknek, akik gyermeket várnak, magyar állampolgárok, Ausztriában születik gyermekük és Ausztriában szeretnének a babával élni. A kezdeti ügyintézéshez gyűjtöttem össze, hogy mit, hol, milyen sorrendben és milyen dokumentumokkal kell elintézni (welsi példákkal).

Wochengeld

Születés előtt 8 héttel a Wochengeldhez a GKK-nak le kell adni a munkahely által kiállított Arbeits- und Entgeltbestätigungot és a MuKi Passt is be kell mutatni.

Miután megszületett a gyermek, a Wochengeld további folyósításához be kell vinni ismét a MuKi Passt, a gyermek osztrák születési anyakönyvi kivonatát és a kórházi „elbocsájtó levelet".

E- Cardot a gyermek ezután automatikusan kap.

Geburtsurkunde, Meldezettel /Születési anyakönyvi kivonat és lakhelybejelentő/

A születési anyakönyvi kivonat kiállítását az Magistratnál kell elintézni a Meldezettelel együtt. Ezek elintézéséhez segítséget nyújt a welsi önkormányzat azáltal, hogy egy ügyintéző minden hétköznap reggel 8:00 és 8:30 között a szülészet látogatószobájában várja az újdonsült anyukákat, így nem kell bemenni a Magistrátra. Egyik reggel bemész, másik nap már viszik is neked a kórházba a baba Geburtsurkundéjét és Meldezetteljét. Nagyon nagy segítség. A lényeg hogy minden szükséges dokumentum ott legyen nálad. Ezeket érdemes bekészíteni már abba a táskába, amit szüléskor magaddal viszel.

Szükséges dokumentumok: szülők útlevele/személyi igazolványa, szülők születési anyakönyvi kivonata (háromnyelvű), házassági anyakönyvi kivonat, szülők meldezetteljei

(A gyermeknek kitöltendő nyomtatványokat már korábban megkapja az anyuka a kórházban és a szülés után a Hebamme elkéri. Ezek már az ügyintézőnél lesznek, mire te mész hozzá)

http://www.wels.gv.at/Infoblatt-zur-Geburtsurkunde-Klinikum.pdf?:hp=3;58;de

 
Magyar anyakönyvezés, útlevél

Ezt a bécsi konzulátuson lehet elintézi. Nos, mi a két gyermekünket Hegyeshalmon anyakönyveztük, aztán egy magyarországi tetszőleges kormányablaknál készíttettünk nekik útlevelet, személyi igazolványt, de ezt több körben lehet elintézni, meg kell várni, amíg megérkezik egy magyarországi címre az anyakönyvi kivonat és a lakcímigazoló kártya és csak utána lehet személyit/ útlevelet készítettni (nekünk 2 hónapot kellett várni, míg megérkezett az anyakönyvi).

Szükséges dokumentumok: szülők személyi igazolványa, lakcímigazoló kártyák (szülők + baba), osztrák anyakönyvi kivonat OFFI által hitelesített fordítása, házassági anyakönyvi kivonat, szülők anyakönyvi kivonata

Fontos, hogy legalább az anyának a magyarországi lakcímigazolóján az kell szerepeljen, hogy külföldi lakcím (nem lehet állandó magyarországi lakcíme a KBG folyósításához)

Itt pedig a bécsi konzulátus infóját találjátok. Érdemes hónapokkal előre időpontot foglalni.

Anmeldebescheinigung

A KBG (Kinderbetreuungsgeld vagyis Gyes) és FBH (Familienbeihilfe, vagyis családi pótlék) igényléséhez nélkülözhetetlen dokumentum. A Magistratnál lehet igényelni. A gyermeket is vinni kell az ügyintézéshez, ha még nem érkezett meg a magyarországi fényképes igazolványa (márpedig nem valószínű).

Szükséges dokumentumok: szülők + gyermek Meldezetteljei, útlevelek, osztrák születési anyakönyvi kivonat, E-Card, apa Lohnzettel

Familienbeihilfe (FBH)

A Finanzamtnál lehet elintézni, miután megvan az Anmeldebescheinigung. A hozzá szükséges dokumentumot kell kitölteni online, illetve kell bevinni a Finanzamthoz.

Ezen a honlapon megtalálható: https://service.bmf.gv.at/service/anwend/behoerden/show_mast.asp?Typ=AW&__ClXXX_STICHW_ALL=Finanzamt+Grieskirchen+Wels&searchsubmit=Suche&DisTyp=FA

Kinderbetreuungsgeld (KBG)

Ha megérkezett a Finanzamttól a visszaigazolás a FBH-ről, akkor lehet menni a GKK-hoz a kitöltött formanyomtatvánnyal igényelni a KBG-t. A KBG-ről többet olvashatsz a blog egy korábbi cikkében.

 

Ha segített az infó, vagy további kérdéseitek, hozzászólásaitok vannak, kérlek, bátran írjatok a manohaz.wels@gmail.com címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4812587077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása