Várandósan Ausztriában
2016. október 13. írta: Cserve

Várandósan Ausztriában

Nemrég mi voltunk úton Felső-Ausztria felé, most meg a pocaklakó van úton, hogy minket szülővé neveljen. Rita, aki épp egy csodát hord a szíve alatt, összefoglalta, milyen vizsgálatok várnak ránk. Én pedig tovább bővítettem pár személyes tapasztalattal, hogy mi van, ha várandósak vagyunk Welsben, Felső-Ausztriában.

6680997.jpg

Vizsgálatok 

Kivizsgálás//

Időintervallum//

Mit vizsgálnak

0.

Az első hetek

Az első hetekben, miután otthon pozitív lett a teszted, az orvos megerősíti a terhességed. Rákszűrést is végez, sőt, ha kéred, ultrahangot is készít (az én orvosomnál ezért külön fizetni kellett). A 8. héttől állítják ki az ún. Mutter-Kind-Passt (MUKI Pass vagy Baba-Mama-Könyvecske). Ezt vinned kell magaddal mindenhova, minden vizsgálatra, a munkahelyeden ezzel igazolod, hogy babát vársz (innentől kezdve nem rúghatnak ki). Később a születendő gyermeked kötelező vizsgálatait, oltásait is ebbe jegyzik fel. 

1.

16. hét végéig

Vérvétel (toxoplazmózis, HIV-teszt, himlő-antitestek, stb.) 

1+

12-13. hét

Az ún. Frühscreening vagy Nackenfaltenmessung (a magyar megfelelője a nyaki redő vizsgálat lehet) 12-13. héten végzik (fizetős, kb 45 EUR) 

2.

17-20. hét

Ultrahang.

Ebben az intervallumban a háziorvost is fel kell keresni. 

3.

25-28. hét

Nincs ultrahang (saját költségre lehet kérni).

Vérvétel – cukorterheléses vizsgálat (ez egy legalább 3 órás procedúra, éhgyomorra kell menni, vesznek egyszer vért, megitatnak veled egy cukros löttyöt, utána 1, majd 2 óra múlva újra vesznek vért.) 

4.

30-34. hét

Ultrahang. 

5.

35-38. hét

Ultrahang nincs, kérhető. 

5+

38+ hét

Ezután a kórházba kell CTG-re és ultrahangra járni. Az első alkalommal felveszik ott az adataidat, kartont nyitnak neked, külön nem kell a szülésre bejelentkezni. Én a 38. és a 40. héten voltam. Majd utána a szülésig 3-4 naponta, de ez már egyénenként változik. 

 A nem kötelező, ezáltal önköltséges vizsgálatok: 

  •  First Trimester Screening (terhességi mérgezés rizikószámítással és növekedési visszamaradás szűréssel) 120-170 € közt
  • 11-13. hét közt: Combined Test (a nyaki redő szűréssel együtt kombinálva egy kromoszóma rendellenességet szűrő vizsgálat) kb. 200 €
  • 11-14 hét közt: Combined Test terhességi mérgezés szűréssel, kb. 250€
  • 21-23. hét közt: Organscreening (ahol részletesen megvizsgálják a magzat velső szerveit) kb. 160 €
  • 21-23. héten és 28-32. héten: Magzati Echokardiographie, vagyis szívultrahang kb. 120 €
  • 3D/4D-Ultrahang 120 € plusz USB-Stick
  • 3.Trimesteri ultrahang  („magzat jólléte“ – növekedésmérés, Dopplersonográfia, szervvizsgálat), kb. 120 €  
  • 10. héttől: Harmony Test vagyis triszómia 13,18 és 21 szűrés kb. 600 €

Ausztriában a terhesgondozás nőgyógyászok által történik, az országban nem ismert a védőnői rendszer. Az egyes alkalmakkor a nőgyógyász és asszisztense válaszol minden felmerülő kérdésre, és a szükséges vizsgálatokat (vizeletvizsgálat, ultrahang) is ők végzik. A környéken dolgozó nőgyógyászokról már korábban írtam.

Az osztrák bába, vagyis Hebamme rendszerről fogalmazott írás itt olvasható. Egyik fontos része, hogy a 18-22. hét közt igényelhető ingyenes bába tanácsadás, mely a várandósságról, szülésről, lábadozásról, szoptatásról és a szülés utáni egészségmegőrzésről szól.

A munkavállaló és a várandós anyuka:

Miután terhességéről tudomást szerzett, haladéktalanul értesítenie kell a munkáltatót ezen tényről, valamint a szülés várható időpontjáról. Innentől védett időszakban van a kismama (Mutterschutzgesetz).

A várandós anyuka 8 héttel a kiszámított szülési időpont előtt és 8 héttel a szülés után nem alkalmazható/dolgoztatható - ekkor ún. Wochengeldre jogosult, amit az egészségügyi biztosítónál kell intézni: kell hozzá a bevételröl szóló igazolás (pl. fizetési papír, munkanélküli jutattásról szóló igazolás) és egy orvosi igazolás a várható szülési dátumról. Szülés után pedig a születési anyakönyvi kivonat, s ha kórházban szültünk, akkor az igazolás a kórháztól a szülésröl s benntartózkodásról.

Személyes tapasztalatból ajánlom a következőket:

  • Felső-Ausztriában ugyan nem kell előre bejelentkezni a kórházba szülni (ha kórházban akarunk szülni), de egy „idegenvezetést a szülőszobában” mindenképp ejtsünk meg. A welsi kórházban minden második hétfőn és pénteken este 19:30-tól lehet csatlakozni, vagy megbeszélhető más időpont is.
  • Ugyan pénzbe kerül, de első gyermekes családoknak szívből ajánlom a szülés előkészítő tanfolyamot , amit a 25. terhességi héttől ajánlanak. Mi anno Bécsben vettünk részt egy ilyenen, és nagyon érdekes dolgokat tanultunk, ezáltal tudtunk ép ésszel felkészülni a felkészülhetetlenre.
  • Ha van rá lehetőség, magyaráztassuk el magunknak az érzéstelenítő lehetőségeket. Én például a PDA-tű láttán annyira nem akadtam ki, mert már a régi munkám folyamán találkoztam ilyen hosszú tűvel, de ha vajúdás közben láttam volna először, hát...
  • Várandós anyukák, ha tehetik menjenek el terhestornázni, vagy jógázni, vagy vízi tornázni, mert jó. A welsi kórház is ajánl, a FBZ wels is ajánl, s a SwimAcademy is ajánl ilyen tanfolyamokat.
  • Készüljünk otthon lelkileg is. A mi kedvenc könyvünk Maggie Blott: Alles über meine Schwangerschaft Tag für Tag c. napról napra írta le a várandósságot. Kicsit olyan volt, mint egy esti mesekönyv, mert apa hangosan olvasta fel és így a baba is hallhatta apa hangját odabenn, s kicsit olyan mint egy varázskönyv, mert minden aznapi kérdésemre valahogy pont benne volt a válasz. Németül van ugyan (ami segíthet a későbbi szülésnél), de nem csak a fiziológiai megközelítése az érdekes, hanem a lelki változások, a szociális változások, és más érdekes dolgok is helyet kapnak benne.

A szülésekről általánosságban viszont elmondható, hogy az osztrák egészségügyben nem szokás a mesterségesen beindított szülés, inkább a természetesség jellemző, császármetszést is csak végszükség esetén hajtanak végre. És hálapénz sincs. De szülésekről egy másik posztban majd.

Ha van a várandósságról megosztandó tapasztalatotok, élményetek (apukák is bátran!), írjátok meg a manohaz.wels@gmail.com címre és szívesen publikálom.

 Ügyintézésről /útlevél, lakhely bejelentés, stb/ itt olvashattok.

További cikkek/források:

http://kulfoldremennek.hu/munka/107-fontos-tudnivalok-az-ausztriai-gyermekvallalasrol

http://www.iranyausztria.hu/anyasagi-szabadsag-anyasagi-vedelem-szulesi-szabadsag/ 

http://hataratkelo.com/csaladdal-ausztriaban/

Más olvasnivaló arról, hogy miért is járnak át magyar anyukák például Ausztriába szülni: http://hataratkelo.blog.hu/2018/02/02/szulni_a_hataron_tul?dashboard_position=125408646

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2111798871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása