§ Az adóról - 1. falat...
2018. február 11. írta: Cserve

§ Az adóról - 1. falat...

Einkommensteuererklärung vagy Arbeitnehmerveranlagung

A most induló "sorozatunkban" az adóról, Finanzamtról, adóvisszatérítésről lesz szó. A téma elég nagy falat, ezért szépen lassan, könnyen fogyasztható adagokban fogja tálalni Kasza Gabriella adótanácsadó, aki Ausztriában dolgozik már több éve, és jól kiismeri magát osztrák- és magyar adóügyekben. Ír majd nekünk arról, hogy hogy van ez két ország között, ha esetleg itt is, ott is vannak munkáink (esetleg családunk). Ír majd arról, mi mindent lehet az adóvisszatérítésben leírni és visszaigényeltetni (s nem csak a családosoknak). Elmagyaráz majd dolgokat és választ ad kérdésekre.

Az első falat az adóbevallásról és az adóvisszatérítésről fog szólni (Einkommensteuererklärung und Arbeitnehmerveranlagung), mert a kettő bizony nem ugyanaz. Fogyasszátok nyugodtan.

adobevallas.jpg

Kinek kell adóbevallást (Einkommensteuererklärung) és kinek lehet adóvisszatértítési kérelmet (Arbeitnehmerveranlagung) beadni?

Egyre sűrűbben merül fel a kérdés, mikor és meddig kell beadni az adóbevallásokat Ausztriában…

Alapesetben akkor kell bevallást beadni, ha az adóhatóság felszólít rá.

Ezen felül még a következő sűrűn előforduló esetekben kötelező:

  • Ha a munkaviszonyos jövedelmed mellett több mint 730 EUR egyéb jövedelemmel (pl: megbízási szerződés alapján, ingatlan bérbeadásból, stb.) rendelkezel és az összes jövedelmed meghaladja a 12.000 EUR-t
  • Ha a ’nem munkaviszonyos’ jövedelmed meghaladja a 11.000 EUR-t (pl. egyéni vállalkozók, stb.)
  • Ha külföldi kamatjövedelmed/árfolyamnyereséged stb van, ami után Ausztriában adóznod kell, mert osztrák adóügyi illetőségűnek minősülsz
  • Egyszerre 2 munkahelyen dolgozol (pl. 2 geringfügig, egy részmunkaidő és egy geringfügig, stb)

A 2017-es adóbevallást (Einkommensteuererklärung) a következő időpontokig kell beadnod, ha kötelező:

  • Papír alapon 2018. április 30-ig
  • Finanzonline-on keresztül 2018. június 30-ig
  • Amennyiben az adótanácsadód adja be, akkor 2019. március (egyes esetekben április) végéig van erre lehetőség.

Az adót az adóhatóság által előírt határidőig kell megfizetni. Viszont érdemes a 2017-es adóterheket 2018. októberéig befizetni (vagy legalább a saccolt összeget), ugyanis utána késedelmi pótlékot számol fel az adóhatóság, még akkor is, ha csak később dolgozzák fel a bevallásodat és írják elő a fizetendő adót.

Ha nem esel a fenti kategóriák egyikébe se bele, akkor 5 éved van arra, hogy beadd az adóvisszatérítési kérelmedet (Arbeitnehmerveranlagung). Ez azt jelenti, hogy 2018. december 31-ig még beadhatod a 2013-2017-es kérelmeket.

Az adóhatóság tavaly óta néhány esetben elkészíti automatikusan az adóvisszatérítéseket, ha a nyilvántartásuk szerint jár vissza adó. Ezt az év 2. felében végzik (mivel megvárják, hogy addig benyújtásra kerül-e adóbevallás). Ha valaki már kapott az adóhatóságtól ilyen határozatot illetve a visszajáró adót, attól még az az éve nem veszett el. Ugyanúgy megmarad az 5 éves határidő az adóvisszatérítési kérelmek benyújtására, hogy a többi (az adóhatóság által eddig figyelembe nem vett) költségedet is el tudd számolni.

 A fenti témákról bővebb info az adóhatóság honlapján:

https://www.bmf.gv.at/steuern/selbststaendige-unternehmer/einkommensteuer/est-einkommensteuererklaerungspflicht.html

https://www.bmf.gv.at/steuern/arbeitnehmer-pensionisten/arbeitnehmerveranlagung/AANV.html

Kérdés esetén pedig keressetek bátran!

Üdv: Gabriella  Kasza

advice4you e.U.

FAS Network GmbH

Schubertstrasse 3

2100 Korneuburg

Tel: +43 664 658 9923

Fax: +43 2262 64063

www.fasnetwork.com

Gabiról a Lean in Femspace oldalán is olvashattok: http://leaninfemspace.blogspot.co.at/2018/01/allando-kooperacioban-penzugyi-es.html 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1913656928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása