A tanácsom friss apukáknak: készítsetek több fényképet anyuról a gyerekekkel
2019. július 01. írta: Cserve

A tanácsom friss apukáknak: készítsetek több fényképet anyuról a gyerekekkel

Megérdemli, hogy lássa, hogy néz ki az anyaság más szemszögből.

Hahó, srácok,

fényképezzétek le a feleségeteket a gyerekekkel. Tudom, együgyüen hangzik, de nagyon is fontos. Mindig az anyu az, aki fotózza a gyerekeket. Fényképeznek a játszótéren, a kertben, a szülinapi zsúrokon, vagy amikor bolondoznak a kádban. Lefényképezik őket barátokkal, családdal. Fotózzák apát a gyerekekkel. Hadd legyenek ők is rajta a fényképeken, hogy nekik is legyenek emlékeik, és ne csak selfie formájában.

Egy hétköznapi pillanatban kapjátok lencsevégre. Titokban akár. Legyenek őszinte fotók. Vagy akár igenis előre kigondolt koncepcióval. Megtervezve. Kérdezd meg, mit szeretne. Hadd készülhessen rá. Szólj neki, és fotózz. Jó párszor.

Legyenek fontosak a fényképek. Hogy képbe helyezzelek, amikor a rovatvezetőmnek az A Plus-nál javasoltam erről egy cikket, azt mondta nekem: " Az anyukám majdnem egy családi fotón sincs rajta." Nemrég a Facebook oldalamon közzé tettem a kérdést: "Mit kellene a frissen sült apukáknak tudniuk." És az elsődleges válasz édesanyáktól magasan az volt, hogy "készítsenek az anyukákról fotókat a gyerekekkel".

Mert igenis, a feleséged megérdemli, hogy neki is legyenek emlékei a gyerekekkel. Ő is megérdemli, hogy a gyerekek csodálattal nézzenek rá, vagy csalódottan, vagy szánalommal, vagy szerelemmel. Ő is megérdemli, hogy lássa, hogy néz ki az anyaság más szemszögből. Neki is kijár, hogy visszanézhesse az anyaságát és emlékezhessen és mosolyoghasson. Mert amint egyszer a vége felé közeleg ez a szülőség, neki is csak a fényképek maradnak és a bolondos mosolyok és a kicsi kezecskék, lábacskák.

És lehet, nem tetszenek neki most a fotók. Mert nem tetszik neki, ahogy fel volt öltözve, vagy ahogy a haja állt, vagy ahogy kinézett, amikor épp szült egy gyereket. De akkoris fotózd le. Ne oszd meg online. Nem is kell megmutatnod neki most. Ne is töröld ki. Csak mentsd el egy biztonságos helyre. S várd is meg, míg elfeledkezik róla. Várd meg, amíg megváltoznak a gyerekek, és ő maga is. Várd meg, amíg elefelejti. Utána mutasd meg. Vagy nézd csak Te meg, és gyönyörködj benne, hogy mennyi mindent tesz a családért, mert az édesanyák igazán csodálatosak.

anyufoto.JPGA fenti fényképen, a feleségem és a fiam van az állatkertben, egy zöld medencénél, mely nagyon jól passzol a ruhájukhoz. A fényképet legalább 10 éve készítettem egy öreg digitális fényképezőgéppel. Végzős egyetemista voltam. A feleségem otthon volt a gyerekekkel. Én is elfeledkeztem már róla. De aztán, évekkel később, Mel és én felfedeztük, mikor "takarítottuk" ki a gépet, hogy megszabaduljunk tőle. Majdnem elsírta magát, mert elfeledkezett már erről a pillanatról, milyen kicsi is volt a fiunk, és milyen izgatottan mesélt neki a halakról a tartályban.

A pici pillanatok azok, melyek a házasságot, a családi életet működtetik. A feleségedről fényképet készíteni a gyerekekkel egy ilyen pici pillanat.

Én 13 éve vagyok férj és apa, és mostanáig tartott nekem is rájönnöm erre - a fénykép készítés fontosságára. Szóval ha el vagy maradva, ne aggódj. Azt sem tudtam, hogy ez számára mennyit jelent. De most már tudom. És most már igyekszem ezt helyretenni. Majdnem minden nap készítek róla egy fotót. Mert tudom, hogy ezek segíthetnek a feleségemnek felidézni pillanatokat, amikről nem is sejtette, hogy fontosak lehetnek. És segíthetnek neki megérteni, hogy milyen csodálatos dolog anyának lenni.

 

Clint Edward az I´m sorry. Love, Your Husband és a vicces és éleselméjű No Idea What I´m Doing: A Dadd Blog írója. A híres (és vagány) Scary Mommy forgatókönyvírója is. A munkáit a Good Morning America-ban, a The View-ban, The Talk-ban ös a The Today Show-ban is boncolgatták. Whoopi Goldbergtől Sharon Osbourne-ig, Kathie Lee Giffordig sokan egyetértenek vele a szülőségről és házasságról alkotott véleményében. A szülőségről alkotott véleményét a New York Times, The Washington Post, The Huffington Post, Disney´s Babble és más platform is közli. Facebookon és Twitteren is követhető.

(Clint Edwards írása az A Plus oldalán, 2018. július 16., My Advice For New Dads: Take More Pictures Of Mom With The Kids. She deserves to see how motherhood Looks from a different angle.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://articles.aplus.com/ask-your-father/take-a-picture-moms-clint-edwards?no_monetization=true

Fordította: cserve. 2019.07.01.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr314919912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása