Állami magyar-német kétnyelvű oktatás indul Bécsben /KMÉM hírek egybefűzve/
2017. december 18. írta: Cserve

Állami magyar-német kétnyelvű oktatás indul Bécsben /KMÉM hírek egybefűzve/

Összegyűjtve olvashatjátok a híreket a Bécsben induló magyar-német kétnyelvű osztályról. Képek, magyarázatok nélkül.

  • 2019. március 11.

GEPS Bunte Schule Währing
Öffentliche Volksschule
OVS18, Schulgasse 57
OSRn VDn Isabella Kirchmayr
/ +43 1 406 99 89
vs18schu057k@m56ssr.wien.at

Sehr geehrte Eltern,
im Schuljahr 2019/20 startet an der OVS Schulgasse eine DEUTSCH-UNGARISCH Schwerpunktklasse.
Zielgruppe sind sowohl ungarische, wie auch deutschsprachige Kinder, die ab September 2019 schulpflichtig sind und schulreif sind.
Die Alphabetisierung erfolgt mehrsprachig (siehe Hompage www.sfz-wien.at).
Die Unterrichtssprache ist Deutsch/Ungarisch und wird im Unterrichtsmodell CLIL - Content and Language Integrated Learning angeboten.
Zusätzliches Angebot am Nachmittag:
 Ungarisch als Muttersprache für den Erwerb von Kenntnissen über Landeskunde, Kultur und Brauchtum.
 Ungarisch als Fremdsprache, Interessens- und Begabungsförderung
 Themenspezifische Projekte
Der Transport der Kinder zur Schule wird organisiert.
Information und Kontakt: Mag. Josef Hollos, josef.hollos@chello.at
Derzeit gibt es noch freie Plätze!
Mit freundlichen Grüßen
VDn Isabella Kirchmayr
Schulleiterin

  • 2019. február 5.

Az Ausztriai Magyar Népcsoporttanács kérésére továbbítjuk az alábbi két közleményt:
Kedves Mindnyájan,

péntek este arról értesített a “Bunte Schule” igazgatónője, hogy nem jött össze a tervezett bilingvis osztály megnyításához szükséges gyerekek száma. Összesen 26 család jelentkezett, ezekből volt, aki a megadott beiratkozási időpontra nem jött el, volt, aki beteget jelentett, volt, aki közben más iskolába iratta be a gyermekét, volt, akinél  még hiányzott az első osztályhoz szükséges érettség, volt, aki csak magyarországi lakcímet tudott felmutatni, stb. A végén csak 11 gyereket tudtak volna felvenni, ez a szám viszont nem elegendő a konkrét  osztály megnyításához.

Tény marad azonban az is, hogy a beiratkozási időszak kezdetének napján közölték velem (január 14-én!), hogy egy olyan bilingvis osztályt, mint ahogy azt nekünk 2017 késő őszén hivatalosan a Nagykövetségünkön megigértek, és ami akkor a beiratkozásig terjedő idő rövidsége miatt 2018/19-re nem jött össze,  és ami számunkra és az iskolaigazgatónő számára is 2019. január 11-én még érvényben volt (!), már nem tudnak (akarnak) engedélyezni, csak egy olyan osztályt, ahol a “magyar nyelv hansználata lesz a súlypont”…. Ezt a szülők csak a beiratkozás pillanatában tudták meg, mire többen azt mondták, akkor inkább visszavonják a szándékukat. A legfelsőbb szintig terjedő többszörös intervencióm sem hozott eredményt, a végén arra hivatkoztak, hogy előbb nézzük meg, hány  jelentkező van…..  így persze nagy tér marad szabadon, hogy ezt most  hogy interpretáljuk…  Eredménytelenségünk most nagyon megfékezi motivációnkat, de gondolom, fáradozásainkat továbbra se adjuk fel, ha el is estünk, talán megtaláljuk az erőt arra, hogy hogy kell ismét felállni. Minden csak rajtunk múlik!

Tisztelettel,

Hollós J., a Népcsoporttanács elnöke  

 

Kedves Szülők, kedves Barátok! 

Mellékelve küldjük a Femspace Ausztriai Magyar Nők Közössége és a Hétfa Kutatóintézet felhívását: 

Magyar iskola Bécsben? Kell vagy sem?

Biztosan sokan nyomon követtétek az elmúlt napok eseményeit: az elképesztő munka és erőfeszítés ellenére ismét nem sikerült megtölteni egy magyar iskolai osztályt Bécsben. :( 

Ahelyett azonban, hogy a felelősöket keresnénk, a jövőbe tekintünk! 

A Femspace Ausztriai Magyar Női Közösség a Hétfa Kutatóintézet megbízásából egy találkozót szervez a Bécsi Magyar Iskolában. Szeretettel várunk titeket e hét csütörtökön délelőtt (9:00-10:30) vagy délután (17:30-19:00) egy fókuszcsoportos beszélgetésre, hogy megvitassuk, mire is van igazán szükség, mit szeretnénk MI, Bécsben (vagy annak vonzáskörzetében élő) magyar szülők.  

Mondjátok el, hogy TI mire tartanátok igényt?

- Egy központi elhelyezkedésű iskolára? 

- Egy délutáni/hétvégi magyarórára? 

- Egy magyar iskolaközpontra, ahol nem csak az első években biztosított a magyar nyelven való tanulás, hanem bölcsődétől az érettségiig (mint a csehek és a szlovákok iskolája a 3. kerületben)? 

- Vagy egyikre sem, mert a német nyelv tökéletes ismeretére van szükség itt és ezt csak egy osztrák iskolában lehet elsajátítani?

Gyertek el, beszéljünk róla! 

Az alábbi linken minden hasznos információt megtaláltok!: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZUM6Yp0n_Q96sXFopAUMARRMnVqH6A_Wo--LIC0QJrtQrvQ/viewform

 

  • 2017. december 18.

Beszámoló a Bécsi Városi Iskolaszék (Stadtschulrat) által 2018-ban beinduló új magyar-német kétnyelvű oktatásról: December 13-án volta z első infó este a Bécs 18. , Schulgasse 57 szám alatti állami iskolában (Bunte Schule) ahol a gyerekek anyanyelvi szinten 6 órában és parallel német nyelven 4 órában tanulnak.  Ugyanígy a németül tudó gyerekek először 6 órában németül és magyarul 4 órában tanulnak.

Két tanárnő foglalkozik ezzel az osztállyal. Igen nagy volta z érdeklődés. Voltak Burgenlandból, Alsó-Ausztriából . Képviseltette magát a Nagykövetség is. Összesen mintegy 100 érdeklődő jelent meg.

Az osztályba 20-24 gyereket vesznek fel. A jelentkezés az iskolától kapható nyomtatvánnyal.

Határidő: 2018. január 8-12. közt  12:00 ig az igazgatónőnél: Isabella Kirchmayr, tel: 01/406 99 89

Egy jelenlévő nagyszülő

 

  • 2017. december 8.

Amit a jövő tanévtől induló kétnyelvű bécsi magyar iskoláról (még ) tudni kell: Az Ausztria két tartományában, Bécsben és Burgenlandban élő magyar kisebbség törvényesen elismert népcsoport. Ez azt is jelenti, hogy ezen a két területen jogában áll kétnyelvű – anyanyelvi és német - alapfokú állami iskolai oktatásra. Erre eddig csak néhány, Burgenland területén lévő községben volt lehetőség. A Magyar Népcsoporttanács fáradozásainak eredményeként sikerült megállapodni a Bécsi Városi Iskolaszékkel - Wiener Stadtschulrat – hogy a jövő – 2018/19-es tanévtől rendes, osztrák tanrend szerinti állami kétnyelvű ( magyar – német ) oktatás indul, egy első osztállyal. Az erre a célra kijelölt iskola a Bécs 18. kerületi Bunte Schule a Schulgasse 57-ben . Doppler-Ebner Ulrike szaktanfelügyelőnő, Kirchmayr Isabella iskolaigazgatónő valamint az „Europa-Büro“ december 13-án szerdán 18:00 órakor jelentkezéssel egybekötött információs estet tartanak a kétnyelvű iskoláról. Húsz gyermek bejelentése szükséges ahhoz, hogy a 18/19-es tanévben a Währing-i „Bunte Schule“-ban beinduljon a kéttannyelvű osztály. A negyedik osztály elvégzése után az iskola diákjai – mint minden osztrák népiskola (Volksschule) – végzősei a különböző középiskolákban (NMS, BRG, HTL, stb.) folytathatják tanulmányaikat . Ez a rendes teljes iskolai oktatást biztosító tanítás nem összehasonlítható a privátiskolai jelleggel tanfolyamok keretében magyar oktatást nyújtó három „iskola“ tanmenetével. Amennyiben nem sikerül december 13-án húsz jelentkezöre szert tenni, annyiban – legalábbis a következö néhány évre – nehezen elképzelhető, hogy az állami oktatás keretében rendes , kétnyelvű ingyenes magyar-német oktatást lehessen Bécsben bevezetni.

Szemerédi Tibor, a Magyar Népcsoporttanács tagja

  • 2017. december 4.

Információs est és bejelentkezés: 2017.12.13-án 18,00 órakor a „Bunte Schule“-ban, 1180 Bécs, Schulgasse 57
Doppler-Ebner Ulrike szaktanfelügyelőnő, Kirchmayr Isabella iskolaigazgatónő valamint az „Europa-Büro“ jelentkezéssel egybekötött információs estet tartanak a bilingvális iskoláról.
Húsz gyermek bejelentése szükséges ahhoz, hogy a 18/19-es tanévben a Währing-i „Bunte Schule“-ban létrejöjjön egy kéttannyelvű osztály.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KMÉM Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom (http://www.kmem.at/page11/)

Bécsi magyar iskola: https://becsimagyariskola.wordpress.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4913509461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása