// Zeneeszközt a gyerek kezébe - na jó, de melyiket?
2017. október 12. írta: Cserve

// Zeneeszközt a gyerek kezébe - na jó, de melyiket?

Do, egy domb, egy szép zöld domb, / Re, egy rég nem látott rét... így is lehet játékosan bevezetni a muzsikálásba a gyermeket. Énekeljünk együtt vele, tapsoljunk, klimpírozzunk, ütögessük a xilofont, bátorítsuk és támogassuk a zenecsinálásban. Aztán este, mikor elaludt, elkezdhetünk gondolkodni: Furulya, zongora vagy mégis inkább trombita? Melyik életkortól mely hangszer való a leginkább a gyermeknek? Itt egy kis összefoglaló:

FURULYA

Helyigény: Ezt inkább nem részletezem. A nyaralás miatt nem gyakorolt? Rossz kifogás. Mert még az interkontinentális repülőutakon sem számít veszélyes- vagy tiltott eszköznek. Vagyis, teljesen kézipoggyász-barát.

mga_floete.jpgMinimál kor: Legalább 5-6 éveseknek. Minden az előtti próbálkozás csak áltatás.

Sikerrecept: A gyakorlás. Minden nap egy fél óra az már a zenetanárok álmainak megvalósulása. Lenne. De a napi 10 perc reális.

Kiadások: Műanyag furulyát már kb 20 Eurótól kapni, a fából készültek drágábbak.

Frusztrációs veszély: Alacsony. Pár hét után már akár zene is felcsenghet. Te áááálomszuszék..... ébredj.....haaaasadra.... süüüüüt....aaaaa.....nap.

Bosszantási szint: Elég magas. Nagyon erősen fújja, nem találja a megfelelő lyukat - máris idegesítően srég hangok hallatszanak. De van  fény az alagút végén: mert amint passzol a szem-ujj koordináció, a nyálkiválasztás és levegőáramoltatás is kontroll alatt van, már sikerélmény is akadhat.

Karrierlehetőségek: Eléggé alábecsült! Ugyanis aki a szeren marad, altfurulyán vagy fuvolán is folytathatja. De attól még "cool"-nak nem nevezik sokan.

Profi tipp: A műanyag furulyák nemcsak olcsóbbak, hanem megtartják a hangjukat akkoris, ha sok nyál kerül beléjük, mondja Christiane Maier zenetudós. A fafurulyával ellentétben meleg vízzel (nem forrásban lévővel!) átmosható és így megszabadulhatunk a vírusoktól és baktériumoktól rajta.

GITÁR

Helyigény: Relative alacsony. Lehetőség szerint persze ne a trampolin vagy a tornaszőnyeg mellett tároljuk, mert a teste eléggé érzékenyen reagál erős ütésekre.gitarre_kind.jpg

Minimál kor: 8-9 éveseknek. Előbb is próbálkozhatunk, ha a finommotorikája és koordinációja rendben van. De hogy semmiképp ne vonjon korai hátfájást magával, mindenképp figyeljünk a helyes méretre a vásárláskor.

Sikerrecept: Inkább kétszer naponta keveset és fájdalommentesen gyakoroljon, mint egyszer hosszan és sírva. Az ujjbegyek az elején már tíz perc gyakorlás után nagyon tudnak fájni. De a bőr hamarabb bekeményedik, minthogy a gyerek azt gondolná, hogy inkább tanultam volna triangulumon játszani.

Kiadások: A jó gitár legalább 90 Eurónál kezdődik. Aztán ott a gitártok, a lábtartó, a kottatartó, a hangoló, az új húrok... 

Frusztrációs veszély: Elég alacsony. Ha már nem fájnak az ujjacskák és a fej is megértette, hogy két kéz két különböző dolgot csinál, a mama és a papa is örömét lelheti a következő családi pengetős-előadáson.

Bosszantási szint: Alacsony. A meleg és nem túl éles hangok mellett el-elfér egy-egy félresikerült hang. Az "erősítőről" meg még most ne meséljünk.

Karrierlehetőségek: A legjobbak. Ha tényleg kitartó, később elektromos gitárra is válthat, de ő lesz az iskolai kirándulások tábortűzközönségének a hangadója is. Sárm-garanciális.

Profi tipp: A gyerekeknek sokkal nagyobb kedvük van gyakorolni, ha a gitár elérhető közelségben van. Így bármikor eljátszhatnak egy dalocskát. A legjobb ezért egy gitárállványon tárolni, hogy bármikor megfogható legyen. S még a nappalit is csinosítja.

HARMONIKA

Helyigény: Egy harmonika minden lakás sarkában elfér. Bár magas szekrény tetején inkább ne tároljuk: mert kb nyolc kilós cuccról beszélünk.

akkag.jpgMinimál kor: Erős hátizomzat kell a harmonika tartásához. Úgyhogy legalább 8 éves legyen már a gyermek, ha kézbe veszi.

Sikerrecept: Tippelhettek, GY betűvel kezdődik. De mindenképp figyeljünk a helyes testtartásra, mert igénybe veszi a gyermek hátát nagyon.

Kiadások: 750 Eurótól felfelé. Ejha!

Frusztrációs veszély: Eléggé alacsony. Pár hónap elteltével a kezdők első zenei sikerélménye eljódlizható: Holladihihihoholladiho.

Bosszantási szint: Nincs-e a hazatérő hajókürtben valami melengető?

Karrierlehetőségek: Nem is olyan rosszak. Orosz polka, francia utcazene, fríz tengerészdalok - a harmonika egy nemzetközi sokoldalú tehetség.

Profi tipp: Harmonikát esetleg kölcsönözni is lehet. Zeneboltból vagy a helyi harmonikazenekartól. Sőt az ilyen együttesek tagjai sokszor zenetanítást/korrepetálást is vállalnak.

ZONGORA

Helyigény: 88 billentyűnek valahol a lakásban helyet kell találni. Mindegy, hogy pianino vagy szintetizátor formájában akarjuk-e a nappaliba állítani.piano.jpg

Minimál kor: Kb. 5 éves kortól lehet az első szárnycsapásokat tenni, mert az ujjak akkorra eléggé mozgékonyak.

Sikerrecept: Miért lenne ez a zongoránál másképp? Sőt még egy pici gy-gy-gyakorlás sem árthat.

Kiadások: Szintetizátorok és digitális zongorák már 500 Eurótól kaphatók, egy jó zongoráért az ember viszont kettőezer eurót is ki kell hogy csengessen.

Frusztrációs veszély: Elég kicsi. A Szamárindulót pár klimpírozás után már meg is tanulhatják.

Bosszantási szint: A pedált lehetőség szerint célszerű hosszabb időre lenyomva tartani. Tompítja a hangerőt.

Karrierlehetőségek: Gyönyörű a hangzása, nem vitás, de a konkurrencia is hatalmas.

Profi tipp: Egy jó zongora viszonlyag drága. Több bolt is kínál bérlést, vagy leasing megoldást. Az ember havonta fizet egy bérleti összeget, aztán egy idő után meggondolhatja, hogy megvenné-e a hangszert. És pont az elején, mikor még nem is biztos, hogy a gyerek a zongora mellett dönt-e, a hatalmas vásárlási kiadásokat megspórolhatjuk.

DOB / ÜTŐHANGSZER

Helyigény: Nagy. Talán még a kanapénak is mennie kell.

Minimális kor: Nehéz megmondani. Ugyanis mind a négy végtagnak mást kell csinálnia. Sőt ritmusérzékre is szükség van. A multi-taskingra hajlamos gyerekeknek könnyebb. Füldugóval pedig az érzékeny gyerekfüleket lehet védeni.

Sikerrecept: Minden napos gyakorlás. Amíg nem ül a ritmus. Az együttes ugyanis a dobosra alapul. Minden más taktikai hiba lenne.

schlagzeug.pngKiadások: 300 Eurót kéne a szülőknek egy jó kis felszerelésre betervezniük. A minőséggel természetesen a felső határ a csillagos ég.

Frusztrációs veszély: A dallamkedvelőknek magas. De akit a ritmusok mozgatnak, annak kifizetődő.

Bosszantási szint: Csukd! Be! Az! Ajtót!

Karrierlehetőségek: Gigantikusak! Aki egy együttesbe keveredik, ott ő lesz a takt-adó. A csajok pedig a dobos lábainál hevernek. Ez van :)

Profi tipp: A legtöbb gyermeknek könnyebben megy a dob tanulás, ha előtte egy percussion-tanfolyamon már részt vettek. Így van egy kis ritmusérzék már, és bátrabban odaülnek a dobfelszereléshez.

TROMBITA

Helyigény: A tubához és harsonához képest a trombita egész szerény helyigénnyel rendelkezik.

Minimál kor: 6 éves kortól körülbelül, mert akkorra bírja tartani is a trombitát. A kisebbeknél még a hátizomzat gyengécske lehet ehhez.trompete.jpg

Sikerrecept: Rajta maradni! Az ajaktechnikát meg kell tanulni. Mert trombitálni nem csak töröröt jelent. Dumbó egyszerűen más feltélekkel versenyez.

Kiadások: A pléhbános pléhből van? Végülis mindegy. Egy jó trombita ára 350 Eurónál kezdődik.

Frusztrációs veszély: Van rosszabb. Amint sikerült az ajkakat irányba állítani, még akár melódia is kicsikarható a hangszerből.

Bosszantási szint: Ha nem szereted a szomszédod, gyakoroljon sokat a gyerek. Többször naponta!

Karrierlehetőségek: Akad, biza. Iskolai fellépéseken vagy más zenei alakulatokban akad fellépési lehetőség. Szólóban inkább utcai zenészként a sétálóutcán.

Profi tipp: Egy jó alternatíva a trombitához az úgynevezett zsebtrombita vagy Pocket Trumpet. Kompaktabb és könyebb is, ezért a gyerekek könnyebben tudnak belőle tényleges muzsikát előcsalogatni.

HEGEDŰ

Helyigény: Korlátok közt tartható. Egy szabad, stabil polc, ami kb 60 cm széles jól tud szolgálni.

Minimál kor: A nagy virtuózok már 4 éves koruktól játszanak. Ha viszont a gyermek finommotorikusan nem egészen fejlett, akkor hegedűvel várjunk még két-három évet.

kinder-geige-vergleich.jpgSikerrecept: Hegedülni, hegedülni, hegedülni, naponta akár többször is. Hangzás után kell játszani, ugyanis nincsenek igazodási pontok, mint a gitárnál. Évekig is eltarthat, míg egy dal tényleg tisztán csendül fel. Egy párszor nem gyakorolt? Viszlát, intonáció!

Kiadások: 180 Eurótól felfelé lehet hegedűket vásárolni, melyek többek egy fatoknál húrokkal. De húrok is kellenek, meg hegedűtok, sőt kottataró is.

Frusztrációs veszély: Jaj, ez nem a "Csendes éj" volt? Vagy a "Boci, boci tarka"? Ó, hogy az "Én elmentem a vásárba...", most hogy mondod?!? Hm, frusztrációveszély? Egész magas.

Bosszantási szint: Most komolyan: aki hegedűt enged a házába, az nem is akarta másképp.

Karrierlehetőségek: Hallottatok David Garrettről vagy Edvin Martonról? Na kérem.

Profi tipp: Hegedülni tanulni nem egyszerű. Gyerekeknél mindenképp játékosan kell kezdeni. Ezért is fontos, hogy a tanárnak legyen gyakorlata kisgyermekekkel. A szülők ennek járjanak utána.

 

A cikk forrása: Julia Schulters: Hast du Töne? Baby und Familie magazin. 2012. November. 

Profi tippeket adta: Christiane Maier, zenetudós és privát zeneiskolája van Ginsheim bei Mainz-ban.

 

További javasolt olvasmányok ehhez a témához:

https://www.baby-und-familie.de/Entwicklung/Wie-wichtig-ist-Musik-fuer-Kinder-539825.html

Kodály módszerről: http://valasz.hu/kultura/miert-jo-a-gyereknek-ha-zenet-tanul-120345

http://mindennapipszichologia.reblog.hu/mikor-tanuljon-zenelni-a-gyerek

http://www.hogyankell.hu/Hangszert_v%C3%A1lasztani_a_gyerekeknek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5212953907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása