// Íjjaj, úgy élvezem én a strandot...
2017. június 26. írta: Cserve

// Íjjaj, úgy élvezem én a strandot...

Emlékeztek a Pancsoló Kislány c. dalra? A vékony kislányhang, ahogy elénekli, hogy ha végre itt a nyár, az ember strandra jár. Hát most itt van. Június 22--től hivatalosan is. Bár a vélemények megoszlanak arról, hogy mikor is van/volt szentivánéj, de ettől függetlenül meleg van, sőt, hőség és kánikula, amit a fű a kertben sem bír ép ésszel.

Szóval a strandrajárás alapfeltétele a strand. Egy jó strandért mi kilométereket vagyunk képesek menni. Vannak itt Welsben és környékén fizetős strandok, szabad strandok, természetes és klórozott vizű strandok, nagyon gyerekbarát vagy kevésbé, hidegvizű vagy nagyon hidegvizű strandok, kinek mi fontos a strandnál. Nekünk például, hogy legyen egy falat árnyék, és esetleg egy büfé is, legyen hideg a víz, és legyen kisgyerekbarát mélységű (és nem hőmérsékletű, mert szerintünk ez szoktatás kérdése) vize is. Ha olyan is van, amiben rendes hosszokat is lehet úszni, az már csak hab a tortán.

"A strandon az is jó, hogy van még sok gyerek,  / És van homokozó, és labdázni lehet,
Csak azt nem értem én, sok néni mért visít, / Ha véletlen egy labda épp egy bácsira ráesik"

# Welldorado

Itt van kezdésnek a helyi strand, a Welldorado. Familienkarteval, és persze a gyerekkel barátságos két eurós áron be lehet menni.  Van pancsolós medence kicsiknek kis csúszdával, egy nagyobb nem úszóknak való medence csúszdával, egy úszómedence és egy élménymedence, két csúszdával, ugrótoronnyal és más finomságokkal. Vannak kinn büfék, öltözők, wc-k, játszóterek, még strandröpire is van lehetőség.

planschbecken.jpg

rutsche-seitlich.jpg

# Gallspach

"Egy természetes vizű strand (Naturbad), ha valaki nem szeretné a klórt. Család- és pénztárcabarát is. Büféje is van, és ugrótornya, helyes gyerekes része is, és akad azért árnyék is." Így szólt a leírás, mielőtt személyesen is kipróbáltuk volna...

Hát kérem. Aki ezt a strandot tervezte, az maga is egy nagy gyerek. Van a kicsiknek csúszda, mozgatható is, nagyobb vizbe csusszanós is. Van nekik óriás homokozó, egy nagy napernyővel. Van egy patak, bokrokkal szegélyezve, ahol sarazhatnak, gátat építhetnek, s a bokor kellemes árnyékot tart nekik. Van mászórész a víz felett a bátrabbaknak. A büfében pedig nem csak sült krumpli, hanem saláta is van. A hely egyszerűen szép, ízléses és mindenkire gondoltak. Ha pedig otthagynánk valamit, akkor a porta mellé gyűjtik este. A strandról kiérve pedig tehenek is vannak a szomszédos gazdaságban, lehet még állatokat is nézegetni. Meg az új kedvenc strandunk. :) 

"Íjjaj, úgy élvezem én a strandot, / Ottan annyira szép és jó
Annyi vicceset látok hallok, / És még bambi is kapható"

#Bad Schallerbach - Aquapulco Piratenwelt

Egy viszonylag drága strand az Aquapulco, ahol melegvizes medence is van. Meg gyerekeknek minden, mi szem-szájnak ingere. Érdemes viszont az akciókat figyelni - májusban például fél áron lehetett bemenni Familienkarteval.

# Grünau im Almtal

Kicsi, de helyes strandja van Grünau im Almtal-nal. Van egy vagány csúszdája és gyermekbarát nagyon.A büféje egész rendben van, de a stranddal szembeni kis bolt, az szupercsúcs - egy hatalmas bio részleggel, persze ha nyitva van. Rengeteg árnyékos helye is van. Familienkartéval és két gyerekkel 6 év alatt a beugró kb 5,70.

# Gmunden

A gmundeni strand nem az olcsó strandok közé tartozik, de megéri a pénzét. Gyerekeknek egy árnyékozott pancsoló medence, nem úszóknak egy csúszdás medence, úszóknak egy úszómedence, ÉS még ott van maga a tó is. Meg táj a csodálatos hegyeivel. És egy óriási homokozó rész a gyerekeknek. Büfé is. Fagyival. Árnyékos helyekért "versenyezni kell", de azért akad az is bőven.

gmunden2.jpg

gmunden1.png

#Traun folyó

Welsben a vonathíd alatt (de másutt is) szoktak és lehet a Traunban is fürdeni. Kicsi babával óvatosan, mert nagy sodrású is lehet a vize, de nagyobbaknak ez egy ingyenes és hűsítő megoldás.

# Badesee Leithen

Gyerekbarát természetes vizű bányató ez is egy gyönyörű vidéken. Kicsi Hüttével, ahol fagyit biztosan lehet kapni. :) A tóban fürdeni ingyenes, a parkolóért viszont 3 eurót fizetni kell egy napra.

Andi, aki kirándulóhelyeket már ajánlott, most tavakat ajánl a környéken (ahol a kis halak csodás pedikűrt nyújtanak, viszont mivel hegyi tavak, vizük viszonylag hideg):

# Pichlingersee

A Pichlingersee szabadstrand. A partja füves, néhol fás árnyékos területe is van. A víz aljzata homokos.

# Badesee Regau

Regaunál leltük meg ezt a viszonylag pici tavat. Partja füves, fás. A víz aljzata apró zúzalékos. A parton büfé található.

További tavakat, melyekben fürdeni lehet, a Bergfex oldalán találtok.

 

S pici babával lehet-e strandra menni?

Mindenképp. Hisz neki is jól eshet egy kis lehűlés ebben a melegben. Nyilván a fél éves és fiatalabb babákat még ne dobjuk a medencébe, hanem szépen lassan szoktassuk hozzá a vízhez - üljünk velük le a medence mellé, és locsolgassuk először a lábát, majd a hasát, hátát, esetleg a fejét is. Ha tetszik neki, karotokba tartva együtt is bemehettek - a lényeg, hogy megkapaszkodhasson bennetek, ha megijedne a nagy víztől.

Sajnos a legnagyobb veszélyforrás a gyermekmedencében várja a babákat - gombák, vírusok, baktériumok - amihez a lábukat a vízben áztató szemük-fényét-felügyelő szülők is nagyban tehetnek. Ezért nagyon fontos a zuhanyozás - pancsolás után is, és otthon is.

A babával strandolás 10 aranyszabálya

  1. Fokozatosan szoktassátok babátokat a vízhez. Mossátok le a lábacskáit, játszatok, így észrevétlenül megszokja a vizes közeget.
  2. Szerezzetek be egyszer használatos úszópelenkát.
  3. Pancsolás után pótolni kell a folyadékveszteséget, de ne cukros üdítőkkel, hanem anyatejjel vagy babavízzel oltsátok a baba szomját. Nem alkalmasak a gyerekek szomjúságának csillapítására a mesterségesen előállított gyümölcslevek, limonádék magas cukortartalmuk miatt.
  4. Ne legyetek egész nap a strandon, a legforróbb időszakban húzódjatok olyan helyre, ahol biztosítani tudjátok babátok számára a zavartalan pihenést.
  5. Félóra pancsolás bőven elég a piciknek, mert elfáradnak. Vigyétek őt árnyékba, zuhanyozzátok le, törölgessétek meg saját törölközőjével, vegyétek le róla a vizes holmikat.
  6. A szabadban való tartózkodásra a legalkalmasabbak a kora délelőtti és a késő délutáni órák, amikor a nap már nem éget. A kicsik bőre még nagyon érzékeny, ezért válasszatok árnyékos helyet, adjatok rá bő, szellős, a sugarak egy részét visszaverő fehér pamut ruhácskát, kis sapkát.
  7. Válasszatok magas faktorszámú naptejet babátoknak, amely lehetőleg természetes összetevőkben gazdag legyen, hogy ne alakuljon ki irritáció. Mielőtt elindultok a strandra, kenjétek be és 2-3 óránként ismételjétek meg a műveletet! (A 2017-es teszt a DM-ben kapható Alverde Sonnenmilch/Sonnenbalsam-ot találta a legjobbnak. A teszt részletei itt olvashatók.)
  8. Az esti fürdetés után is érdemes a bőr nedvességtartalmát pótló testápolót használni, hogy a baba bőre regenerálódni tudjon.
  9. A strandon is biztosítsátok babátoknak a testkontaktust és a megszokott dolgokat: a mondókázást, dalolást. Mivel idegen környezetben vagytok, megnyugtató lehet számára szülei hangja és érintése.
  10. Egy pillanatra se hagyjátok magára a kicsit, mivel akár tíz centis vízbe is belefulladhat, ha elcsúszik vagy megijed. 

"De este szomorú a hazafelé út, / Mert otthon az anyu a fürdőkádba dug,
Már volt vele ezért már nagyon sok vitám / Mert ki hallott még ilyen dolgot, / Fürdeni strand után?"

Otthon nem szeretem a strandot, / Abban semmi se szép, se jó.
"Gyorsan mosdani!" - mást se hallok, / És még bambi se kapható.

Ha véletlenül leégtünk volna, vagy a gyerekecske, Wiese, Wald & Co egyik házi receptje, ami könnyen elkészíthető és nagyon bőrbarát és hűsítő: a csúzfű olaj segíti az irritált, napkárosította bőrt. Az Aloe Vera nedvesíti a bőrt és nyugtatja azt. Esetleg egy pici levendula olajat is lehet belecseppenteni, ugyanis nyugtatja a bőrt. És összerázni, összerázni, összerázni. Majd a napégette bőrre spriccelni.

sonnenbrand.JPG

És ne történjen semmi komolyabb, de egy alap elsősegély-felszerelés jó, ha van nálatok - (spray)sebtapasszal, fertőtlenítővel, gézzel, kisollóval. Elsősegély nyújtásról babáknak cikkben pedig fulladás, szívmasszázs és egyéb sérülések ellátását írják le. A lényeg viszont: nyugodtnak maradni! Az elsősegély telefonszáma Ausztriában: 144

Ha lenne még ötletetek, hol érdemes, lehet fürdeni, strandolni, gyerekkel, vagy csak hozzászólnátok a cikkhez, kérlek írjátok meg a manohaz.wels@gmail.com címre.

További cikkek:

http://anyanet.hu/hogyan-strandoljunk-babaval/

http://bertengo.com/34/elsosegelynyujtas-gyermekunknek-babanknak/

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7912612637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása