++ Bábarendszer Ausztriában /a "Hebamme"/
2017. szeptember 27. írta: Cserve

++ Bábarendszer Ausztriában /a "Hebamme"/

annakocian.JPGAusztria egészségügyi rendszere több mindenben eltér a magyartól. Itt például nincs védőnő, aki házhoz jön rendszeresen és ránéz a babára, meg az anyukára. Cserébe van viszont bába, akit meg lehet bízni, hogy házhoz jöjjön. Anna Kocian, egy Felső-Ausztriában élő és dolgozó bába, és háromgyermekes anyuka foglalja össze a rendszert, ami az utóbbi évben változásokon ment át.

"Minden terhes nőnek a 18-22. terhességi hét között a MuKi Pass és a törvény alapján jár egy bábával való találkozás, beszélgetés (Hebammengespräch). Időpontot maga a várandós anyuka beszél meg a bábával, akit lehetőség szerint a környékről választ. Az Osztrák Bábagrémium (Österreichisches Hebammengremium) weboldala segíthet ebben a bába-keresésben www.hebammen.at

Pont úgy, mint az orvosi ellátásnál, a bábáknál is működik a kasszás rendszer, vagyis vannak bábák, akik kiadásait megtéríti a biztosító, de vannak választott (privát) bábák is, aholis először kifizetjük a bábát, aztán egy részét a kifizetett számlánknak visszaigényelhetjük a biztosítótól. Az első beszélgetés (Hebammengespräch) teljes ára visszatéríthető.

Minél előbb jó körbenézni, és kiválasztani a bábát, akivel beszélgetni, találkozni akarunk várandósan, mert nagy többségében ezen bábák segítenek a szülésnél is és utána hosszabb-rövidebb ideig támogatják a kismamát és a babát (utókezelés/hasizom és hüvelyerősítő torna/babamasszázs...), s ezért jó időben megismerkedni vele.

A szülés helyéről a párok saját maguk dönthetnek. Lehet választani otthon szülés, szülőotthon vagy kórházi szülés között. Javasolt, hogy a pár közösen döntse el, majd a bába és a szülész-nőgyógyásszal közösen hozzák meg a végleges döntést. Arról is szabad döntése van a nőnek, hogy meddig marad benn a kórházban a szülés után. Rendszerint, természetes szülés után 3 nappal, császármetszés után kb. 5 nappal mennek haza a hölgyek.

A baba születése után minden nőnek jár bábagondozás (a szülés utántól kb. 8 hétig), aki a nőt a gyermekágy ideje alatt gondozza. A költségeket a biztosító állja, választott bába esetén extra önköltség számolandó.

Íme a bába-szolgáltatások, amiket a nők igénybe vehetnek:

Forrás: Hebammenbroschüre 2017 és saját fordítás

 A bába feladatai a gyermekágyi ellátás ideje alatt:

  • A gyermek és anya állapotát felmérni
  • szoptatással felmerülő kérdésekre válaszolni, szoptatási problémákat megoldani
  • Az anya izomzatának és hasának "vissza-fejlődését" (Rückbildung) megfigyelni
  • Szülők és gyermek családdá válását támogatni

A gyermeknél:

  • megvizsgálni a gyermek állapotát (sárgaság, változások...)
  • a gyermek aktivitiását felmérni
  • súly gyarapodás vagy csökkenés megfigyelése és tanácsadás ez ügyben
  • bármely felmerülő kérdésre lehetőség szerint választ adni
  • szaktanácsadói tanácsok gyermekkel való bánással, szoptatással, családdá válással kapcsolatban

A bábák további szolgáltatásai a szüléselőkészítés, továbbá megbízhatók, hogy a kórházban ők is ott legyenek a szülésnél, szoptatási és étkezési tanácsadás, szülés utáni torna és babamasszázs."

Személy szerint nagy segítség volt nálunk a bába otthoni látogatása, én csak ajánlani tudom mindenkinek. A "Rückbildungsgymnastik"-ot is csak javasolni tudom - kicsit kimozdul az ember és még jót is tesz magával (helyi Eltern-Kind-Zentrumok kínálatában rendszeresen megtalálható). Ha saját tapasztalataitokat szívesen megosztanátok más anyukakákkal, kérlek írjatok a manohaz.wels@gmail.com címre, szívesen publikálom itt, akár névtelenül is.

hebamme.JPG 

 

 

anna@Bauch-Gefühl.at

Tel: 0664/3504225

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3612899906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása