{ Amit az óvodáról tudni kell }
2017. január 27. írta: Cserve

{ Amit az óvodáról tudni kell }

Minden kisgyermek (és család) életében eljön az idő, amikor bizony el kell kezdenie az óvodát. Vannak gyerekek, akik már bölcsibe is járnak, s után mennek tovább oviba, vannak, akik csak iskolakezdés előtt abszolválják a kötelező óvoda évet.

kindergarten.jpgWelsben 12 állami óvoda működik (és 2017 őszétől lesz még egy a Mohnstrasse-n), és pár magán ovi is (Waldorf, 2 Montessori, sőt erdőovi is van), ahol a szabályzat szerint 3-6 éves gyerekeket foglalkoztatnak (kivéve persze, ha az ovinak van U3-as csoportja - Alterserweiterte Gruppe - ahova a 2-3 éveseket is már felveszik). A gyermek a betöltött 3. életévétől jogosult óvodai helyre. Ha évvesztes, s szeretné, még végigjárhatja a bölcsit és utána mehet oviba. Az óvodai helyek a lakhely szerint osztódnak el (Spenglerkindergarten), amit a Magistrat-on tudnak megmondani, ki melyik oviba tartozik, vagy fel kell hívni az óvodát, és ők is meg tudják mondani. 

Egy Linzben tanult magyar óvoda- és bölcsődepedagógus (saját tapasztalatból is) a következőket tanácsolja:

Keresd meg a környékeden lévő ovikat, és menj el, nézd meg őket. Kérdezd meg, akár telefonon is, hogy van-e nyílt nap (Tag der offenen Türe), hogy jobban szemügyre vehesd az intézményt. Van úgy, hogy a lakhely szerinti ovi ugyanis nem jön be a szülőnek, de a közelben van egy másik ovi is, ahova viszont szívesebben iratná a gyermeket (mert mondjuk nagyobbak a termek, vagy a másiknak van kertje, és többször kimennek a gyerekekkel). Minimum 3 ovit biztos nézz meg, hogy legyen összehasonlítási alapod és hogy biztos legyen a gyereknek helye. A lakhely szerinti oviban biztos van helye a gyermeknek 3 éves korától, amiről írásban értesítenek. Ha másik oviba iratnád, meg kell érdeklődni, hogy van-e hely, felvennék-e a gyereket. Óvodája válogatja, hogy mikor szólnak vissza a felvételről, de általános szabály, hogy a környéken élőket hamarabb felveszik, mintha a város másik végéből vinnéd oda.

Egy általános csoportban maximum 23 gyerek lehet, 1 óvodapedagógussal és 1 óvodai segítővel (Helferin).

Ha különleges szükségeletei vannak egy gyermeknek (főként az egészségügyi állapota miatt, pl. fogytékkal él, autista, stb.), akkor egy támogató pedagógus (Stützkraft) is dolgozik a csoportban az integrációs gyermekkel.

Az osztrák törvények szerint minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti az 5. életévét, szeptembertől júniusig kötelező az óvodába járnia (Schulanfänger) heti 20 órában minimum. A kötelező ovi év kihagyása büntetést von maga után. Érdeklődjetek ezért időben az időpontokról, beiratásról, nyitvatartási időkről, pedagógiai irányzatról. Kérhetsz engedélyt az államtól a gyermek otthon-tanítására (és akkor nem kötelező oviba járnia). Részletek az otthon-tanításról itt olvashatók. Az óvoda- és iskola rendszeréről Felső-Ausztriában a HungaroStudio rádióadásában hallgathattok meg még érdekes információkat: https://cba.fro.at/393939

ravensburger-kinderbuch-wieso-weshalb-warum-mein-kindergarten-024889_b_0.jpgA magyar óvodapedagógus tapasztalatai szerint viszont azért is érdemes időben óvodába iratni a gyermeket, hogy megtanulja a nyelvet, ebben a korban ugyanis ragad rájuk, könnyedén tanulják meg a napi "dolguk" mellett. Viszont a szülőknek teljesen biztosnak kell lennie abban, hogy beiratják a gyermeket, mert ha a szülő maga is hezitál, hogy jól döntött-e, a gyermekek azt megérzik, és nekik is nyűgös, nehéz lesz az elválás. "Az óvodában a búcsúzáskor mosolyogni kell. Kinn az ovi mellett már lehet bőgni." Ha elő akarjuk segíteni neki az idegen nyelvi környezetbe a beszokást, akkor akár szó- és képkártyákkal is rákészülhetünk olyan mindennapi tevékenységekre, mint Hände waschen, ausziehen, jausen, Schuhe ausziehen, aufs Klo gehen. Vagy olvassunk könyvet az oviról. A Gyereketető is kínál pár hasznos tanácsot a rákészüléshez és beszoktatáshoz.

A legtöbb ovi készít egy listát (Spindliste) azokról a dolgokról, ami kell, hogy az oviban legyen a gyereknek, mint például váltóruha, tornacipő, gumicsizma, esőkabát/-nadrág (ezeket akár használtan is be lehet szerezni). Óvodája és lehetőségeik válogatja. Ezeket rendszerint fel kell cimkézni, vagy névvel ellátni, hogy ne kavarodjanak el. spindliste.JPG

Városi és falusi ovi között is van persze itt különbség. Míg a welsi állami ovik általában fullon pörögnek, a falusi ovikban kényelmesen kb. 15 gyerekes csoportok jönnek csak össze, nincs túljelentkezés. Nagyobb a lehetőségük falun az erdőbe sétálni, parasztgazdaságokat meglátogatni. Egy beszámolót a Határátkelőn olvashattok. Bár a városi ovik is igyekeznek gazdag és változatos programot biztosítani a gyerekeknek.

 

Három oviról olvashattok itt beszámolót, egy állami, egy félig-magán, és egy magán (ebben a sorrendben). (Ha további ovikról írnátok meg a tapasztalatotokat, bátran küldjétek el a manohaz.wels@gmail.com címre, és megosztom itt a posztban. Több ovit választó családnak lenne biztos segítségére.)

Kindergarten Neustadt (Mozartstrasse 17, Wels)

6 csoport van, vegyes csoportok, csoportonként 2 óvónő dolgozik a gyerekekkel. A német nyelvet is tanulják egy külön foglalkozás keretében (Sprachförderung), ami a nem német anyanyelvű gyerekeknek is nagy segítség. A nagycsoportosoknak (a Schulfanfängerek) több, más foglalkozásokat is tartanak. Van heti 1 angol órájuk, könyvtárból hetente más-más könyvet hozhatnak haza, évvégén kirándulni mennek. Nagy udvara van az ovinak, játékokkal. Nyáron medencét is állítanak. A tornatermük is óriási, mászófallal felszerelve. Télen használnak egy pici épített benti medencét is, ha nem tudnak kimenni az udvarra. Járnak kirándulni, parasztgazdaságokra, hozzájuk pedig színházi előadás, sőt még bűvész is szokott jönni.

Da Vinci Akademie (Leondardo-Da-Vinci Weg 1, Wels)

davinciakademie_logo.pngEgy bölcsis csoport és egy nagy összevont óvodai csoport van. Sok pedagógus (nők és férfiak is) foglalkozik a gyerekekkel a montessori-pedagógia elvei szerint. Az ovisoknak van egy nagy tornaterme, két hatalmas terű teremben (s mindenféle zeg-zugaikban) tudnak játszani, kukorica-fürdőben játszani, rajzolni, olvasni, gyöngyöt fűzni, szőni, társasozni, legózni és festeni (ez a ovi specialitása, a hely, ahol mindent össze és meg lehet festeni, Mahlort.) A gyerekekre szabott wc-k és kézmosók mellett egy benti medencéjük is van, ahol rendszeresen fürdő-napot tartanak. Közös az ebédlő, és nyitott a konyha, ahol a szakácsnőnek is tudnak segíteni az ebéd elkészítésében. A fenti termekben angol-, zeneelőkészítő- és iskolaelőkészítő órákat tartanak, és a közös reggeli kört, ahol énekelnek is gyakorta. Az udvaron játékok, hinta, homokozó, sőt még egy focipálya is. Havi rendszerességgel mennek az erdőbe sétálni, télen síelni, nyáron úszótanfolyamra. Logopédus és szemész vizsgálja rendszeresen az iskolaérett gyerekeket. A nevelésből és programkínálatból a szülők is kiveszik a részüket, voltak a vöröskeresztnél, tűzoltóknál, parasztgazdaságban látogatóba már.

Leo-Kinderhaus (Haus der Würde, Stadtplatz, Wels)

img_1711.JPGEgy teljesen magán kézben levő óvoda és iskola. Az óvodában 2-6 éves gyerekeknek két nagy termük van, ahol montessori- és pikler játékok várják a felfedezni vágyó gyerekeket. Az óvópedagógus egy nagyon kompetens, gyerekszerető, mindig kedélyes hölgy, aki arra született, hogy gyermeket neveljen. Az óvóda mögötti játszótérre járnak ki rendszeresen, ahol egy kis konyhakertet is ápolnak. A konyhában főznek és közösen étkeznek. Nyáron kirándulni járnak, akár tömegközlekedéssel is, télen nagyokat sétálni. Színházba is szoktak menni. Önállóságra és odafigyelésre nevelik a gyerekeket.

Míg az állami ovikban a délelőtti gyerekmegőrzés ingyenes, az ebédért és a délutáni megőrzésért fizetni kell. Sőt egy bizonyos "anyagköltséget" is kérnek a kézműveskedéshez szükséges kellékek és eszközök beszerzéséért. A félig-magán óvodákat támogatja az állam, a szülők fizetésétől függően számolják ki a délelőtti gyerekmegőrzés díját (plusz ebéd, plusz délutáni foglalkozás, ha igényli a szülő). A magán ovi fizetős. Viszont az óvodai- és gyerekmegőrzési kiadások az adóbevallásban leírhatók.

(Az ovik, amikről már korábban írtunk a blogon: Da Vinci Akademie, Waldorf ovi, LeoKinderhaus, Erdőovi)

Az óvodás korú gyermekért jár a felső-ausztriai tartománytól támogatás: Ha három éves elmúlt, és még nem jár oviba, akkor akkor a Kinderbetreuungsbonus jár. Ha megkapja a kötelező oltásokat, akkor a 2. életévében és az 5. életévében jár a Mutter-Kind-Zuschuss. Amint elkezdi az iskolát, járhat a Schulbeginnhilfe. Továbbá a Familienkarte-val kedvezően lehet menni télen síelni, és más családi programokat lehet jutányosan látogatni.

S ha délután nem jár óvodába a gyermek, egy másik posztban olvashattok tanfolyamokról, lehetőségekről a 4+ éves gyerekeknek.

Kívánok sok sikert az óvoda választáshoz, erőt a beszoktatáshoz, és türelmet az óvodából hazahozáshoz.

 

További linkek:

A beszoktatásról: http://elelmezes.hu/hirek/reszletek/kisgyermekes-szulok-figyelmebe/

https://gyereketeto.hu/szervezes/mit-tehetsz-hogy-minden-siman-menjen-ovikezdes-szeptemberben/

Az osztrák fogalmakról: https://www.ooe-kindernet.at/fachkraefte-kindergarten.htm vagy https://www.bmfj.gv.at/familie/kinderbetreuung.html

A welsi gyermekmegőrzésről: http://www.wels.gv.at/Leben-in-Wels/Familie-und-Kinder/Kinderbetreuung/?:hp=3 vagy https://ooe.arbeiterkammer.at/beratung/bildung/kindergartenundco/Kindergarten.html

 Szelíd szavakkal nevelünk - "Nem akarok oviba menni"

A törvény németül

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8812148917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása