§ Az adóról - 3. falat...
2018. február 27. írta: Cserve

§ Az adóról - 3. falat...

Családi adókedvezmények Ausztriában

Kasza Gabi sorozata az osztrák adóról folytatódik. Eddig tudjuk már, hogy mi a különbség adóbevallás és adóvisszatérítés között. És pontokba szedte azt is, mi minden írható le az adóvisszatérítésben. Most a gyermekekkel élőknek szól főként a poszt, arról ír Gabi, milyen családi adókedvezmények járnak Ausztriában és hogy mi minden írható le az adóvisszatérítésben.

ado-magyarazat.jpg(Kezdjük ezzel a viccel. A helyzet ennyire nem vészes. Szerintem a végén azért Ti is mosolyogni is fogtok.)

Legelőször is azt kell tisztáznunk, hogy ki számít osztrák adójog alapján gyereknek: az gyerek, aki után az adott évben minimum 7 (= több mint 6) havi családi pótlék folyósítva lett. Azaz, ha egy gyermek az év második felében születik, az már nem minősül az adott adóévben gyereknek.

A családi adókedvezmények témáról bővebben az Arbeiterkammer (https://www.arbeiterkammer.at/beratung/steuerundeinkommen/steuertipps/Steuervorteile_fuer_Familien.html) és az adóhatóság honlapján olvashattok.

Kinderfreibetrag (2019-től eltörlik ezt): a gyerekek után jár a Kinderfreibetrag (ha több mint 6 havi családi pótlékot kaptunk már utána). Ha egy szülő veszi igénybe, akkor 440 EUR/gyerek, ha mind a ketten akkor 300 EUR/gyerek/fő. Ha a gyermek nem veled él, de fiztetsz tartásdíjat és jogosult vagy az Unterhaltsabsetzbetragra (lásd lentebb), akkor 300 EUR figyelembe vehető ezen gyermek után is. A Kinderfreibetrag az adóalapot és nem az adót csökkenti. (Szerk.megj. egyszerűen be kell ixelni a kitöltéskor)

Alleinverdienerabsetzbetrag (AVAB): ez akkor jár, ha a szülők együtt élnek (több mint 6 hónapot az évben), van minimum 1 gyerek (több mint 6 havi családi pótlék) és az egyik szülőnek kevesebb az adóköteles jövedelme az adott adóévben mint 6.000 EUR. A jövedelemkorlát számításakor a GYESt, munkanélküli segélyt, gyerektartást és családi pótlékot figyelmen kívül kell hagyni. (Szerk.megj. ha pl. tehát az egyik szülő gyesen van vagy munkanélküli és a másik szülő van csak foglalkoztatva, akkor ezt is be kell ixelni.)

Alleinerzieherabsetzbetrag (AEAB): ez akkor jár, ha valaki egyedül neveli (azaz az év nagyobbik részében nem házas, nem él együtt a másik szülővel) a minimum 1 gyerekét (min. 7 hónap családi pótlék).

Az AVAB és az AEAB az adót csökkentik, a gyermekek számától függ, hogy mekkora mértékben. Egy gyerek 494, 2 gyerek esetén 669, a többi gyermek után pedig gyerekenként 220 EUR kerül levonásra. Ezt lehet már év közben is igényelni a munkaadónál (akkor havonta vonnak kevesebb adót) vagy pedig év végén az adóvisszatérítési kérelemben/adóbevallásban. Ha valaki már év közben kérte a cégtől (E30-as nyomtatvány kitöltésével) és év végén is ad be bevallást, az ne felejtse el év végén is beikszelni, hogy tudja az adóhatóság, hogy ténylegesen jár ez a kedvezmény.

Bővebb infó az adóhatóság honlapján: https://www.bmf.gv.at/steuern/familien-kinder/alleinverdiener-und-alleinerzieherabsetzbetrag.html

Mehrkinderzuschlag: ha a szülők összkeresete nem haladja meg éves szinten az 55.000 EURt és több mint 3 gyermekük van, akkor igényelhetik a Mehrkinderzuschlagot, melynek összege havi 20 EUR a 3. és minden további gyermek után.

Unterhaltsabsetzbetrag: ha egy a másik szülővel élő gyermek után törvényes tartásdíjat fizetsz, akkor igényelheted az Unterhaltsabsetzbetragot. Ennek a havi összege is a gyermekek számától függ (29,20 EUR az 1. gyermek után, 43,80 EUR a 2. gyermek után és 58,40 EUR minden további gyermek után).

Bővebb infó az adóhatóság honlapján: https://www.bmf.gv.at/steuern/familien-kinder/unterhaltsabsetzbetrag.html

Kinderbetreuungskosten (2019-től eltörlik ezt): Évente gyerekenként maximum 2.300 EUR gyermekfelügyeleti (és étkezési, barkácsolási) költséget lehet elszámolni (pl. ovóda, Tagesmutter, bölcsi, napközi - minden olyan gyermekfelügyelet, amely szakszerű és számlát is ad). Privát iskolai tandíj és a különórák (Nachhilfe) nem elszámolhatóak. Nyári tábor azonban igen. A gyerek 10 éves koráig (sérült gyermek esetében 16 éves korig) lehet figyelembe venni. Az elszámolás feltétele, hogy a gyerek állami vagy privát bölcsibe, óvodába vagy iskolába járjon vagy pedig pedagógiailag képzett személy (aki elvégzett egy minimum 35 órás képzés a Bundesministerium által meghatározott intézményben) vigyázzon rá. A szülők feloszthatják egymás között a költségeket, de egy gyerekre ketten együtt vehetik igénybe a 2.300 EUR levonást.

Gyermeküket egyedül nevelők a több költséget és hosszabb ideig (a gyermek iskolakötelezettségének a végéig) elszámolhatnak, a 2.300 EUR-n felüli részt, illetve a gyermek 10 éves kora után außergewöhnliche Belastung-ként. Ebben az esetben önrészt is kell számolni.

Bővebb infó az adóhatóság honlapján: https://www.bmf.gv.at/steuern/familien-kinder/kinderbetreuungskosten.html

Außwärtige Berufsausbildung: ha nincs a lakhely közelében (80 km-es körzet vagy az út több mint 1 óra lenne) olyan intézmény ahol a gyermek tanulni tudna, akkor havonta 110 EUR-t el lehet számolni ilyen jogcímen.

Krankheitskosen der Kinder: gyermek betegségének költségei: tényleges költségek önrésszel, önrész nélkül és egy meghatározott összeg lehetséges a sérülés mértékétől függően

A kedvezmények mértéke évről évre változik, ezek a 2018-ban érvényben levő összegek.

2019-től az újítás a FAMILIENBONUS PLUS:

2019-től eltörlik a Kinderfreibetrag-ot és a Kinderbetreuungskosten (gyermekfelügyeleti költségek a gyermek 10 éves koráig) leírhatóságát. Viszont helyette lesz a Familienbonus Plus. Ez a kedvezmény minden olyan gyermek után fog járni, aki után folyósítanak osztrák családi pótlékot.
A gyermek 18 éves koráig 1.500 EUR, 18 éves kor fölött pedig 500 EUR adókedvezmény jár majd a jelenlegi törvénykezés alapján. Ha valakinek több gyereke van, akkor gyermekenként járnak majd ezek az összegek - feltéve hogy fizet a szülő ennyi adót az év folyamán.
Igényelni 2 féle képpen lehet majd:
1. E30-as nyomtatványt kell majd kitölteni és leadni a munkaadónak - ez esetben a kedvezményt már év közben figyelembe veszi a bérszámfejtés, azaz ennyivel több nettó fizetés érkezik havonta. (Eddig ezen a nyomtatványon kellett az egyedül keresők kedvezményét igényelni, az új nyomtatvány még nem érhető el.)
2. Év végén az adóvisszatérítési kérelemben/adóbevallásban.
Az összegeket tekintve, teljesen mindegy, hogy valaki a bérszámfejtésen keresztül kéri havonta az érvényesítést vagy év végén egy összegben. Ez ízlés dolga, aki havonta szeretne kicsivel több fizetést, az kérje év közben, aki év végén egy nagyobb összeget az meg kérje az adóügyei intézésekor.
Mivel a Familienbonus plus a tényleges adót csökkenti, így a nagyon alacsony keresetűek nem fogják tudni 100%-ban kihasználni. A teljes adócsökkentést (1 gyerek esetében) bruttó kb 1.700 EUR fizetésnél lehet majd kihasználni az adóhatóság információi szerint.
Érdemes lesz az alacsony keresetű szülők esetében azon elgondolkozni, ki mekkora részben veszi a kedvezményt igénybe, hogy a maximum visszatérítendő adót lehessen megkapni.
Számolni az adóhatóság kalkulátorával tudtok, ahova a havi bruttó fizetést és a gyerekek számát kell beírni (illetve az egyéb kedvezményeket, jövedelmeket).
Ezzel az új rendelkezéssel mindenképp profitálnak az alacsony keresetű szülők - akiknél a gyermekfelügyeleti költségeknek eddig csak egy kis része jött vissza; akik nem fizetnek a gyermekfelügyeletért (ovi, bölcsi), illetve azok akiknek a gyermeke több mint 10 éves.
Azonban, a EU/Európai Gazdasági Térségben élő gyermekek esetében a kedvezmény indexálva lesz. Azaz egy Magyarországon élő gyerek esetében valószínűleg alacsonyabb kedvezmény fog járni, mint ha a gyermek Ausztriában élne. Bővebb információt az adóhatóság honlapján találtok: https://www.bmf.gv.at/aktuelles/familienbonus-plus-faq.html

A kettős háztartásról és a családi hazautazásokról legközelebb írok, mert e két téma megér egy külön mesét.

Kérdés esetén keressetek bátran.

Kasza Gabi

advice4you e.U.

https://m.facebook.com/advice4you.at/

Kasza Gabriella - FAS Network tanácsadója

Kasza Gabriella a Lean in Femspace-en

https://www.facebook.com/notes/advice4you/familienbonus-plus-csal%C3%A1dos-ad%C3%B3kedvezm%C3%A9ny-v%C3%A1ltoz%C3%A1s-a-2019-es-ad%C3%B3%C3%A9vt%C5%91l/1116030728565962/

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2013701782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása