Kéne egy nagymama! - Omadienst Felső-Ausztriában
2016. október 11. írta: Cserve

Kéne egy nagymama! - Omadienst Felső-Ausztriában

Az egyik legnagyobb problémánk az Ausztriában való élettel, hogy olyan nagyon messze van a család. Bár jó volt leválni kicsit a szülőkről és a saját utunkat járni, de amióta a gyerekfaktor bejött, azóta újból nagyon hiányoznak. A nagyszülők. Akiknek szintén van életük, legtöbbjüknek munkája is még, és nem olyan egyszerű, hogy eljöjjenek és hosszú heteket töltsenek velünk s a gyerekekkel. Akinek ott van a nagyszülő a közelben, nem is tudja, mekkora kincs, hogy jön, van, foglalkozik a gyerekkel, amíg megfőzök, kitakarítok. Arról nem is beszélve, mennyire fontos a gyerek fejlődésének az idősebb generációval töltött idő (a gyerek érzelmi inteligenciája és társas készsége fejlődik az intergenerációs- vagyis a nemzedékek közötti kapcsolatok által). Mert a nagyszülő valahogy másképp szereti a gyermekünket. Nem jobban, vagy rosszabbul, hanem valami megfoghatatlan módon máshogyan. És pedig milyen jó lenne, ha néha egy-két órára átvennék a gyereket. Vagy ha el tudnák hozni az oviból. Nem kéne sokat a vállunkról levenni, csak kicsit. De az nagyon jól esne néha. De nincs rá lehetőség…

…vagy mégis?!?

Ausztria Az Osztrák Katolikus Családi Szövetség* ugyanis kitalált egy szolgáltatást, aholis nagyszülőt lehet „kölcsönözni“.

article-1040-img1.jpg45-80 év közötti hölgyek „bérelhetők” fel, hogy egy-pár órán keresztül játszanak, foglalkozzanak a gyerekkel, csecsemő koruktól egészen általános iskolás korukig. A gyerek a természetes, otthoni környezetében játszik, énekel, dalol, rajzol a Pótnagyival. Ez nemcsak a gyereknek és szülejének jó, hanem frissen tartja a Pótnagyi testét és lelkét is és ezáltal szépen lassan segít felépíteni a hidat a generációk között.

Eva Kapplmüller szerint, aki egy Pótnagymama, „nem feltétel a saját gyermek ahhoz, hogy valaki Pótnagyi legyen: a legfontosabb az, hogy szeressen együttlenni a gyerekekkel. Mert ha sok unokaöccse és unokahúga volt, az már jó alapot biztosít.”

Sok hölgy a nyugdíj-, válás után, vagy miután saját gyermekei már kirepültek, vállalja el a Pótnagymamaságot. Mert idősödő hölgyeknek a Pótnagymamaság a „fiatalság forrása”.

És ugye mindig van olyan helyzet, amikor megbízható, flexibilis gyermekfelvigyázára lehet szükségünk.

A gyermekek...article-3214-img2.jpg

  • ... egy nagymamával gazdagodnak
  • ... a megszokott környezetükben maradnak
  • ... hosszabb időre lesz egy új gondviselőjük
  • ... új és más értékeket, nézőpontokat és viselkedésformákat tanulhatnak

Persze kikötései is vannak a pótnagyi szolgáltatásnak: 

  • Rendszeres gyermekfelvigyázás (hetente legalább 2 alkalom)
  • 5-8 EUR óradíj, amit a pótnagymamával kell személyesen megbeszélni (adóból leírható)
  • Útdíj (20 cent/km vagy egy busz/vonatjegy)
  • A háztartásban ne kelljen besegítenie

Welsben Rita Wenger a vezetője/koordinátora a Pótnagyi szolgáltatásnak. Tőle postán érkezik egy formanyomtatvány, amit a szülők kitöltve visszaküldenek, és ő elkezdi a keresést. A család aztán találkozik egy pótnagymamával – ha passzol a kémia, akkor megbeszélik az anyagiakat. Ha nem, akkor van lehetőség másik pótnagymamával is találkozni. Rita Wenger szerint egy magyarul is beszélő pótnagymama is „szolgálatban van” Wels környékén.

Rita Wenger, 0699 / 81 21 66 27; omadienst-we@familie.at. További infók: www.omadienst.info.

És nyilván, az igazi nagyszülőkkel is fontos a kapcsolattartás, őket se felejtsük el ám! Itt olvashattok pár ötletet ahhoz, hogyan ápoljuk a távol élő nagyszülőkkel a kapcsolatot.

*Köszönöm Skognak a javítást.

Infoanyag:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5711790887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skog 2016.10.12. 09:05:15

Nem akarnám a szerzőt nagyon zavarba hozni, de azért itt rejtezik egy komoly hiba. Éspediglen, hogy nem az osztrák állam gondolt egyet, hanem az osztrák katolikus egyház. Ez meg nem mindegy. Tényleg jól hangzik a cucc, addig(nekem), amig ki nem derül hogy hopsz be is kell lépni a Katolikus Családi Szövetségbe 17 euróért, ami nem pénz, de...
süti beállítások módosítása