Nagyszülők - nagy távolság?
2017. január 31. írta: Cserve

Nagyszülők - nagy távolság?

Meghoztuk a döntést. Költözünk. Keresünk lakást. Keresünk orvost. Keresünk gyereknek ovit, iskolát. Lassan beindul az élet az új lakásban, a boltban/oviban/orvosnál új nyelven beszélő emberek között. Meg is szokjuk lassan. Amit viszont nehéz megszokni, hogy a nagyszülők nem a szomszéd faluban laknak, de nem is a szomszéd városban. A hétvégi hazautazgatás gyerekekkel már nem olyan rendszeres, tervezést, pakolást, rákészülést igényel.

De azért, mert távol élnek a nagyszülők, még nem kell eltávolodni az unokáktól. A mai nagyszülők olyan előnyökkel rendelkeznek, amik a régi időkben nem voltak: a modern technika vívmányaival, amivel könnyedén, akár napi szinten is kapcsolatban maradhatnak az unokákkal. Egy kamera és egy digitális hangfelvevő készülék (ha még nincs nekik), a "friss nagyszülő" ajándék is lehet. S ha megvannak az eszközök és szoftware-ek, próbáljuk ki a következőket:grosseltern-weit-weg.jpg

  • Videó-telefonálás

Még ha nem is értenek a számítógép/okos telefon nyelvén, a skype / viber / whatsapp videó-telefonálós használatát könnyedén meg tudjuk nekik tanítani. A rutin része lehet ezáltal a távol élő nagyszülők arca és hangja a videó telefonáláson keresztül. Az előre leegyezett heti beszélgetéseket mindenki nagyon várja, és ebbe még pár spontán máskorra időzített beszélgetés is bőven belefér - főleg ha a kisember ég a vágytól, hogy megmutathassa az új labdáját vagy fülbevalóját.

  • Legyenek a nagyszülők jelen

A fényképek a lakásban, digitális fényképkeretben vagy gyermek számára elérhető albumban nana és papi arcát és a velük szerzett élményeket láthatóvá, elérhetővé teszi a gyermeknek. Gondoskodjunk róla, hogy láthassa azokat. Meséljünk róluk, az ő közös élményeikről ("amikor papával füvet vágtatok a kertben") vagy akár a saját élményeinkről velük ("amikor én olyan kicsi voltam mint te, mamáékkal voltunk mi is síelni - nézd, itt a képen"). Vagy itt van példának ez a nagymama, aki naponta képet küld magáról az unokájának azzal a felirattal, hogy honnan mindenhonnan szereti őt. :)

  • Olvassák ők az esti mesét

Kérd meg a nagyszülőket, hogy készítsenek hangfelvételt a gyermek kedvenc esti meséjéből. Akár olvashatják a különböző karaktereket is felváltva. És amíg nézitek a könyvet, hallgathatjátok a mesét a nagyszülők hangján. Vagy napközben, ha este csak Te olvashatsz neki.

  • A saját életük főszereplői legyenek

Mégha a nagyi nagyon-nagyon-messze is lakik, a gyerekek nagyon szeretik tudni/látni, hol mit csinálnak a nagyszülők. Csináljanak egy lakás-bemutató-videót, a nappalival, a konyhával, ahol a mama szokott főzni, a fürdővel, ahol papa talán épp fogat mos. Nem kell Oscar-nyertes videónak lennie, de a gyerekek garantáltan imádni fogják. Legyen benne a kert, a garázs, a szomszéd néni, hogy a gyerekek, mikor legközelebb ott járnak, emlékezzenek rá.

  • A nem-technikai megoldások

Nyilván nem csak modern technikával lehet a nagyszülőket bevonni a gyerekek mindennapjaiba. A posta, főként itt Ausztriában, megbízható, szóval írjanak bátran levelet (ha a gyerek nem tud olvasni, rajzolhatnak is), küldjenek pár kifestőt, matricát, fényképeket. Nem kell minden héten, nyilván, de a gyerekek is szeretnek ám csomagot kapni, főleg ha számukra kedves dolgokkal van tele és számukra kedves emberektől érkezik. Nem kell nagynak lenni, csak szeretettel legyen tele.

 

Egy hiánypótló irodalom jelent meg L.Stipkovits Erika nagymama-pszichológus tollából Nagyszülök a kispadon? címmel, melyben a nagyszülöi tévhiteket igyekszik eloszlatni, miszerint például sok nagyszülö azt gondolja, hogy köztük és az unokák között természetszerüen adott a kötödés. A távolélö unokákkal pedig nyilván még nehezebb, de nem lehetetlen a kapcsolat s a kötödes kialakítása, elmélyítése.

Ti hogy élitek meg ezt a távolságot a nagyszülőkkel? Hogy segítetek a gyerekeknek és nagyszülőknek a kapcsolattartásban? Milyen élményeitek, tapasztalataitok vannak? Küldjétek el a manohaz.wels@gmail.com címre, és szívesen megosztom itt, akár névtelenül is.

 

További olvasnivalók:

"Messzimamik" sóhajai - Nyugdíjas olvasóinkat arról kérdeztük meg, milyen érzés, ha a gyerekek, az unokák távolra kerülnek tőlük? Ha messze laknak a nagyszülőktől, például külföldön? És mi annak az előnye, a hátránya, ha közel laknak egymáshoz a nagyszülők és az unokák?

Unokák a világ másik végén - Nők Lapja - Egyre több család dönt úgy, hogy külföldön próbál szerencsét. Kiket az anyagi lehetőségek és a karrier vonz, másokat az új élet vagy a nyelvtanulás lehetősége. De milyen lesz a kapcsolata a kint élő gyerekeknek a távolban maradt nagyszülőkkel?  -

Gyermekpszichológia - A veszteség feldolgozása óvodás korban - Válás, költözés - Az óvodáskorú gyermekek számára a veszteség válság. A megélt válság-helyzetek előterében sokszor nagyon hasonló tüneteket láthatunk. Döbbenet, levertség, fájdalom, félelem, szorongás és értetlenség. Olyan tünetek jelenhetnek meg, amik nagyobb védelemre, odafigyelésre ösztönöznek bennünket, szülőket, mint pl. az átmeneti ágybavizelés, alvási, étkezési nehézségek.

A külföldi lét pszichológiája - Az elmúlt években nagyon sok magyar ember vállalt munkát külföldön a jobb élet reményében. A kivándorlás voltaképpen mindenkit érint valamilyen formában, hiszen az itthon maradóknak is vannak kiköltözött hozzátartozóik vagy barátaik, egyesek pedig éppen most szándékoznak útnak indulni. Ezért gondoltam úgy, hogy erről a jelenségről is írnom kell a blogomban. Annál is inkább, mert a külföldi lét okozta stressz hatására gyakran alakulnak ki vagy erősödnek fel bizonyos pszichés zavarok.

Fernbeziehung zu Oma und Opa - wenn die Großeltern weit weg wohnen

A cikk forrása: Long-Distance Grandparents by Heidi Murkoff

Messze lakik az unokád? - további ötletek, hogy kapcsolatban maradjatok.

Az ideális nagyi képes egyet hátralépni - interjú L. Stipkovits Erikával egy hiánypótló pszichológiai könyvről a nagyszülői tévhitekről

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3812170684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása