++ Szülők szülők között rovatunk... a gyerekorvosról
2016. november 15. írta: Cserve

++ Szülők szülők között rovatunk... a gyerekorvosról

Szülőként mindent megteszünk, hogy gyermekeinket egészségben és biztonságban tudjuk. Az egészségéhez hozzájárulandó próbáljuk a lehető legjobb (gyerek)orvost is kiválasztani. Ami szintén nem egyszerű feladat. Ilyenkor véleményt kér az ember más szülőktől, kinek ki jött be és miért. Vagy egyszerűen csak bemegy a sarkon levő gyerekorvos rendelőjébe, és kér egy időpontot. Mindenki másképp választ. De vannak tények, amit azért jó tudni.

slidea.pngAusztriában a Mutter-Kind-Pass (Baba-Mama-Könyvecske) a 16. terhességi héttől a gyermeket az 5. életévéig (62. hónapos korági) kíséri. Ebben jegyzik fel a terhességi vizsgálatok eredményeit, a szülés adatait és körülményeit és a megszületett gyermek egészségügyi vizsgálatainak és fejlődésének eredményeit. A viszgálatok kötelezőek. Továbbá az oltási könyve is ebben van (ha úgy döntöttünk, hogy oltatjuk a gyermeket). A Mutter-Kind-Pass végén lévő oldalakat pedig a kötelező vizsgálatok után le kell adni, hogy az embernek járjon a KBG jutattás.

Szóval a gyermeket orvoshoz bizony ajánlott vinni. De amit sokan nem tudnak, hogy például a háziorvos is végezheti  ezeket a vizsgálatokat - feltéve ha vállal gyermekeket és ha van megfelelő felszerelése hozzá.

Az általános kivizsgálás során mindig megmérik a gyermek magasságát és súlyát, sőt nálunk még a fejének körfogatát is. Az orvos rákérdez dolgokra a szülőnél, belekukkant a fülébe, torkába, szájába. Megnézi hogy reagál, áll, megy, épít, beszél (kortól függően természetesen). Megnyomkodja a hasát, leellenőrzi a gerincét, megviszgálja a nemi szerveit. Ez kellene, hogy legyen egy alap kivizsgálás.

Az alaphoz jönnek a következők: 1. hetes és 6-8. hetes kisbabáknál ajánlott a csípőultrahang. A 4-7. hetes babánál ortopédiai vizsgálatot végeznek, a 7-9. hónapos babáknak fül-, orr-, gégészeti vizsgálat jár, 10-14. hónapos babáknak pedig szemvizsgálat. A 22-26. hónapos gyerekeknek egy szemész szakorvost kell felkeresniük (ez egy kb. 2 órás procedúra, mert cseppentenek pupilla tágítót a gyermek szemébe, és viszgálják látását cseppentés előtt és után, utána meg vigyázni kell a gyerekre, mert a pupillatágító miatt fura lehet a látása aznap).

És akkor lássunk pár praktikumot is. Például legyen a gyereknek e-cardja. Dolgozó vagy gyesen lévő szülőnél be lehet jelenteni "mitversicherung"-ra.

Továbbá a legjobb, ha bemegy az ember a kinézett orvos rendelőjébe, és személyesen kér időpontot (több gyermekorvos fullon jár, és nem vállal több beteget, ha telefonon érdeklődünk), bár akkor sem garantált, hogy elvállalja a gyermeket. 

Általános kivizsgálásra kérjünk időben időpontot, mert az akut esetekre naponta időt kell szakítaniuk. Télen nyilván gyakrabban várunk akár 1 órát is, mert sok a taknyos, lázas, köhögős beteg gyerek. images.jpg

Gyerekorvosra is vonatkozik a szabály, hogy kalendáriumi negyedévente válthatunk, ha nem lennénk vele elégedettek. Vagy ha elköltözünk más tartományba, akkor bármikor, mert hát a babának ugye rendszeres vizsgálat kell.

Itt Ausztriában a legtöbb gyerekorvosi rendelő, legalábbis amiben mi jártunk, nagyon gyerekbarát, játékokkal és pelenkázó lehetőséggel. Sőt a gyermeket sem kell már a váróban félpucérra vetkőztetni.

S ha a gyerek nem szívesen megy orvoshoz, amit nem csodálok, olvassunk vele előtte ilyen témában, segíthet a (lelki) rákészülésben.

Itt pedig összegyűjtöttem a gyerekorvosokat a környékről. Privátot és kasszásat. Mert van ez is, az is.

F.Sz. - "mi hozzá tudtunk bejelentkezni, igazából azért választottuk őt, mert csak őt találtuk, aki elvállalt, mert elég kevés doki tud új pácienseket fogadni. Amúgy minden rendben volt, nagyon gyors, de kedves doki."

A.C. - "mindig mindent megnéz a gyermeken, nem ír fel feleslegesen gyógyszert és az időpontra sem kell heteket várni. Viszont nagyon gyorsan beszél :) "

F.T. - "nagyon aranyos a gyerekekkel. Viszont beleköt mindenbe..:) ő nem az az egy-két hibát elnéző orvos :)
Sok orvost kipróbáltunk már, de nekünk ő vált be. Hozzá csak oltásért járunk, házi orvos végzi a többit pl: meg fázás stb. "

M.E. - "Szakszerű és felkészült. Látszik, hogy sok a dolga, páciense, de mindig az az érzésem, hogy akkor sem siet. Utánajár a dolgoknak, lehetőség szerint kerüli a gyógyszereket. Nem antibiotikum fan. Kultúrált, jó modorú. Szívesen kérdez nála az ember, mert nem kioktató modorban válaszol."

I.M. - "Kedves, türelmes, alapos, a természetes alapanyagok híve, gyógyszert csak akkor ír fel, ha már nagyon muszáj. A rendelője tele van játékokkal, lehet olvasni, rajzolni, van gyerek WC, pelenkázó. Az asszisztensek tünemények. Az időpontokkal kapcsolatban rugalmasak, ha kell, hosszabbítja a rendelési időt és ez az egyetlen amit negatívumként tudok felhozni, néha sokat kell várni, ami ugyebár nem egy másfél éves gyermek erőssége.. Ennek ellenére csak ajánlani tudom."

D.K./B.T - "Mindenért azonnal antibiotikumot ír, és még ha időpontja is van az embernek, akkor is legalább egy órát kell várni nála. S bármivel mész hozzá, mindenre az a válasza, hogy jól néz ki a gyermek."

 

Insider TIPP: Ha a gyermeknek valamiféle "fejlődési zavara" van/lehet vagy iskolaorvos ajánlja a kivizsgálást, a háziorvos tud adni beutalót, és a linzi vagy stey-ri Kinderklinik-re el lehet vinni a gyermeket, ott minden szükséges vizsgálatot elvégeznek (röntgen, vérvétel, MRI, stb.).

További véleményeiteket szívesen olvasom és itt megosztom, mert segíthet másoknak az orvos választásban. Írjátok meg bátran a manohaz.wels@gmail.com e-mail címre. Addig pedig nyomjatok itt lenn egy "like"-ot az orvosnak, akit szívesen továbbajánlanátok:

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2811962891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása