++ Nők nők között rovatunk...  a szülész-nőgyógyászról
2016. szeptember 22. írta: Cserve

++ Nők nők között rovatunk... a szülész-nőgyógyászról

Kedves hölgyeim!

Tudom, nagyon nem egyszerű országot, lakhelyet váltani. Orvost váltani sem az. Főleg nem egy olyat, akivel eléggé intim viszonyban vagyunk, és nem azért mert olyan sokat beszélgetünk vele vagy mert jó vele kávézni. Ezért is érthető,  ha barátnőnket, új anyuka ismerősünket kérdezzük meg, tudna-e ajánlani nekünk egy szülész-nőgyógyászt. Nyilván, egy ilyen ajánlás nem feltétlenül garancia arra, hogy a személyünknek megfelel-e, passzol-e vele a kémia, de legalább egy ponttal beljebb van, ha mondják, hogy nem barbár emberről van szó. Így keveredtem én is a mostani orvosomhoz. Mert ajánlották. 

Jó tudni!

6679.jpg

Ha „kasszás” az orvos, az azt jelenti, hogy egy általános betegbiztosítással és e-carddal el lehet hozzá menni, a vizsgálatokat állja a biztosításunk (van pár, amit nem, de akkor szólnak). E-card viszont mindig kell. Ne hagyjuk otthon, büntetést kell fizetni akkor. Ezenkívül vannak magánbiztosításosok is, ami annyit tesz, hogy nem állami biztosítása van az embernek, hanem fizet egy magánbiztosítást, és azokat is elfogadja az orvos. Aztán vannak a „Wahlarzt”-ok. Náluk az ember kifizet mindent. A számlájának egy részét pedig téríti a biztosító (be kell adni a kérvényt a számlával együtt és a biztosító visszautalja a pénzt). A privát orvost nem magyarázom.

A másik fontos. Lehet váltani orvost. Negyedévenként. Ha egyszer időpontot kértünk, kaptunk, és esetleg ki is vizsgáltattuk magunkat egy orvossal, csak a következő naptári negyedévben mehetünk egy másik orvoshoz el (ez nem csak a szakorvosokra vonatkozik, hanem az általános orvosokra is). Kivéve persze, ha beteg/szabadságol és ki van írva, ki helyettesíti. A naptári negyedévek január-március, április-június, július-szeptember, és október-december. Nem kell megokolni a váltást. Kikérheti az ember a leleteit és átviheti az új orvoshoz, de nem is kell, mert az új úgyis mindent újra megkérdez, megvizsgál, beír.

Ha általános kivizsgálásra kér az ember időpontot, akkor 1-2 hónapra előre kap csak. Ha akut a dolog, mondani kell. Ha várandós lett az ember, akkor meg menni kell, mert a Baba-Mama-Könyvecskében (Mutter-Kind-Pass) szükség van a pecsétekre.

Álljon itt most egy szakorvos ajánló, véleményekkel, a cikk végén pedig egy szavazással, hogy melyen szülész-nőgyógyászokat ajánlják a helyi és környéken élő hölgyek, anyukák. (A nevükre kattintva az elérhetőségeik, weboldaluk jelenik meg).

Zs.S. – Kedves és figyelmes. Magyarul szokott köszönni, mikor fogad. Türelmes. Sosem érzem magam kellemetlenül, ha esetleg rá kell kérdeznem valamire, amiatt, hogy nem beszélem jól a nyelvet. Vizsgálatoknál alapos és diszkrét. Én ajánlom.

P.H. – nem okolom meg részletesen, de én őt nem ajánlom.

F.T. – nagyon aranyos. És privát. 

P.H. - nagyon meg vagyok vele elegedve. Elegendő időt fordít a pácienseire, kedves, részeletesen rákérdez, rávilágít dolgokra s el is magyaráz mindent. Nagyon kompetensnek tűnik, olyan nőgyógyásznak, akivel nem csak a "rutin" dolgokat lehet megbeszélni.Ugyanakkor nekem a nőgyógyász választásnál fontos szempont volt, hogy legyen kapcsolata, vagy dolgozzon kórházban is. Gyerekkel is lehet menni hozzá, a váróterem is úgy van kialakítva, ugyanakkor ő is szívesen megismeri a páciensei gyerekeit :)

P.H.  – nem ajánlom. 

V.E. – Részletes és alapos. A munkáját becsületesen és diszkréten végzi. Kicsit futószalag-szerűnek érzem nála viszont a kivizsgálásokat, ezáltal a velem való bánásmódot is, nincs csevegés, ami nekem hiányzik. Ha rákérdezek dolgokra, elmagyarázza, de néha azt érzem, ha nem kérdezem, nem mondaná.

K.Cs. - Nincs hosszú várakozás, az időpontokat betartja. Nagyon jó atmoszférát teremt, nyugodt, kellemes a légkör nála. Elmagyaráz mindent részletesen. Nem baj, ha külföldi vagy. Érdeklődő. Babával látogatható - vizsgálat közben ő dajkálta, mikor felsírt, és én nem tudtam felvenni. E-mailekre is gyorsan reagál, lehet vele mailben is konzultálni.

M.SZ. - Dr. Simbrunnerhez járok már 3 éve, nagyon alapos, segítőkész és nem gond ha egy rakat kérdést teszek fel neki. Az elején még papíron vittem a kérdéseimet. Ez sem zavarta, végig mentünk szépen érthetően mindegyiken. Nagy szakértelemmel állt a ciszta gondjaimhoz amit neki köszönhetően kiműtöttek és az első vetélésemet is nagyon lelkiismeretesen kezelte. A terhességgel kapcsolatos vizsgálatokat is szinte mindent megcsinál ő (vérvétel, nyakiredő és alap vizsgálatok), egyéb tesztekhez ajánl mindig ingyenes vagy fizetős orvosokat/laborokat. A rendelő nagyon modern, az asszisztensek tündérek. Az első termint a hívástól 6 hét múlva adják, amennyibe nem sürgős eset!

További szakorvosok a DocFinder oldalról kigyűjtve. Bár róluk még Ti nem írtatok véleményt. Még.

 

ÚJ! Linzben egy magyar nőgyógyász, Dr. Szilágyi Imre nyitott praxist. Wahlarzt - vagyis a számlát nektek küldi, de annak egy nagy százalékát az egészségügyi biztosítónál vissza lehet téríttetni. Weboldala: https://frauenarzt-fadinger.at/.

Egy interjút vele a HungaroStudioban hallhattok: https://www.fro.at/mestersegem-cimere/

Egyébként javaslom, ne féljetek attól, hogy németül kell megszólalni egy más nőgyógyásznál. A kérdéseiteket írjátok össze előre, és nyugodtan kérdezzetek vissza kétszer-háromszor. Esetleg vigyetek egy barátnőt magatokkal, mert a legtöbbjük nagyon türelmes. 

Ha további véleményetek van, vagy nem soroltam fel a Ti orvosotokat, írjátok meg bátran a manohaz.wels@gmail.com címre, s frissítem majd a posztot.

És álljon itt a végén egy szavazás is, hogy melyen orvosokat ajánljuk/ajánljátok itt Welsben és környékén.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9411735935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása