>> Születésnapra
2016. szeptember 19. írta: Cserve

>> Születésnapra

Mert a gyerek csak nő, és nő, és amint eljön az első születésnapja, tortarecepteket keresünk, ami passzol az étrendjéhez, a nagyszülő meg úgyis egy cukorral teli, marcipánnal bevont tortát hoz. De a gyerek ezután is csak nő, és nő, és nemsokára azt is megmondja, hogy a tortája színes legyen, és jó illatú és legyen rajta ugróiskola.

Álljon itt egy nagy összefoglaló arról, hol találunk itt Welsben szervezett szülinapi bulikat, vagy mi van, ha mégis otthon tartjuk, vagy hol tudunk termet bérelni, s a végén négy tortarecept is van (nem csak születésnapra).

 

Szervezett szülinapi bulik

4+  éveseknek

Egy welsi anyuka - Pipapo cégnév alatt - megtervezi/szervezi a gyerek buliját. A program a helytől (amit a szülő ad meg) és a gyerekek számától függ, téma választható, és a születésnapost még meglepetés is várja. Legalább a szülő is élvezheti a gyerek buliját. Az ára 3 órára max. 15 gyerekre 135 EUR, de ha hosszabb, extra kívánságokkal, utolsó pillanatos változtatásokkal emeli az árat.   

Az SCW Kinder Löwenland, egy belső és fedett játszótér, ahol hétfő-péntek 14-16 óra közt vagy 16.30-18.30 közt lehet szülinapi bulit szervezni a (8 darab) gyereknek pizzával (75 EUR) vagy Chicken Nugget-tel (85 EUR), minden további gyerekért 5 EUR. Az árban benne van a pizza/chicken nugget, asztal terítés, meghívók, gyerekvigyázás, „Tibo” fedőnevű maskarás ember fellépése és egy kis ajándék a születénaposnak. Az OÖ Családi Kártyával 10 EUR árengedmény jár. 

wald_bday.jpgErdei kincskeresésre invitál az Erdőovi ovónője, ha hétközben a születésnapot inkább kinn tartanánk meg 14-16 vagy 15-17 óra közt. A két órás szülő nélküli erdei program igazi felüdülés lehet a bevásárló központok belső játszóterei után. 6 gyerek esetén 85 EUR, minden további gyerek 5 EUR, max. 16 gyerekig. Kívánságra tortát is hoznak (35 EUR), a tea, gyümölcslé, a tábortúznél sütött popcorn és egy kis meglepetés a születésnaposnak az árban benne van. Rossz idő esetén két órával a buli előtt lemondható/átszervezhető.

 4-10 éveseknek

A kinderfreunde.cc ajánlata szintén egy megtervezett/megszervezett buli, mi hozzuk a tortát, ők a játékokat. Amit nekünk kell biztosítani: max 11 gyerek a születésnapossal együtt, a torta, jó kedv, elég hely játszani (kert, lakás, kibérelt terem), meghívók és étel/ital. Ők pedig kb 3 órán keresztül „szórakoztatják” a gyerekeket. 

5-8 éveseknek

Az 5-8 éveseknek is talált ki a Welios egy szülinapi programot, méghozzá az Energiautzást (Energiereise), aholis Energia Professzor két órán keresztül vezeti körbe a gyerekeket a múzeumon és mutat neki könnyebb kísérleteket. Legalább 6 de max. 10 gyerekig 60 EUR, 11 gyerektől 90 EUR a díja a vezetésnek, ebben benne van egy partiszoba is, ahol a vezetés után tovább bulizhatnak a gyerekek, de ott már szülői- vagy szülők által megoldott felügyelettel.

A születésnapos ingyen megy be egy kísérő személlyel, a többi gyerek 9,50 EUR-ért, a többi felnőtt 11,50 EUR-ért vesz részt és megy be a múzeumba. 

6-12 éveseknek 

burg_bday.jpgA Welsi Városi Múzeum a várban kínál szülinapi programot a gyerekeknek kicsi hercegnőknek és bátor lovagoknak. A születésnapos és vendégei még kosztümbe is belebújhatnak, felfedező útra mehetnek, játszhatnak és építhetenek a várban. 2 óra 45 perc max 11 gyerekkel a 3.-5. osztályos gyerekeknek. Ára 81,50 EUR, mely magában foglalja a múzeum belépőket, a gyerekmegőrzést és az anyagokat.

1.-2. osztályosoknak „A magtól a kenyérig” vagy a „Múlt vendégei” programokat kínálják. 

 

Ha viszont szabadtéri programra vágyik a 6-12-éves társaság, a Welsi Állatkertben egy egyórás állatkerti kalandtúrát lehet "bérelni", lókedvelőknek még a pónik is lehetnek a parti középpontjában - természetesen a születésnapos után csak. Max. 10 gyerek, lovas szülinapon max. 6 darab, a csomag ára 50 EUR. A túra után lehet büfét szervezni, az ételt és italt külön kell fizetni.

7+ éveseknek

A Welios Rejtvényversenyén (Rätselrally) a gyerekeknek meg kell fejteni a kódot, hogy kinyithassák a Szakértől bőrondjét. Legalább 7 éves gyerekeknek tervezték, rövid irányított bevezetéssel de utána egyedül kell megoldaniuk a talányt. Legalább 6 gyerek kell hozzá, a születésnapos ingyen megy be egy kísérő személlyel, a többi gyerek 9,50 EUR-ért, a többi felnőtt 11,50 EUR-ért vesz részt és megy be a múzeumba. wels_welios_kindergeburtstag.jpg

9+ éveseknek

A weliosi Kutatóvadászaton (Forscherjagd) a 9+ éves gyerekek egy cserkész és a vendégek vezetésével a születésnapos egy izgalmas vadászaton vesz részt a múzeumban, aminek a végén egy exkluzív, lenyűgöző és nagyon vagány Science-Show várja.

Legalább 6 de max. 10 gyerekig 60 EUR, 11 gyerektől 90 EUR a díja a vezetésnek, ebben benne van egy partiszoba is, ahol a vezetés után tovább bulizhatnak a gyerekek, de ott már szülői- vagy szülők által megoldott felügyelettel.

A születésnapos ingyen megy be egy kísérő személlyel, a többi gyerek 9,50 EUR-ért, a többi felnőtt 11,50 EUR-ért vesz részt és megy be a múzeumba. 

+12 éveseknek

A welsi Star Movie is kínál, már a nagyobbaknak ugyan, egy felejthetetlen délutánt születésnapjuk alkalmából. Ingyen jegy és egy kis pattogatott kukorica a születésnaposnak. 7 EUR-s mozi jegy a „vendégeknek” (+2 EUR ha 3D-s moziról van szó) és ingyen kis pattogatott kukorica, és ingyenes letölthető meghívók. Legalább 4 darab max. 12 éves gyerek, egy héttel a születésnapja előtti/utáni időben. Előrendelés nem szükséges, csak le kell foglalni a helyeket a meglevő moziműsorra.

 

Gyerekzsúr otthon

Amennyire várják a gyerekek, annyira izgulnak a szülők, hogy vajon minden jól sikerül-e a gyerekzsúron. Fél siker, ha van finom étel, de a gyerekek szórakozásáról is illik gondoskodni. A Gyereketető oldalon találsz egy remek szülinapi tervezőt. És íme néhány tipp gyerekzsúr játékokhoz.

Ha nem játszóházban, állatkertben, kalózhajón vagy egyéb gyerekzsúrt rendező helyen tartjuk a születésnapot, játék ötletekkel is javasolt készülni. Különösen igaz ez a 3 évesnél idősebb gyerekekre. Míg a kisebbek néhány játékkal, kertben homokozóban boldogan eljátszanak, a nagyobbaknak ennél többre van igényük.

A játék lehet egyrészt mozgással, vagy éppenséggel „szellemi munkával” kombinált játék, de kézműves foglalatosság is. Mindkettőre igaz, hogy lehet kinti és benti tevékenység, továbbá szintén mindkettőre igaz, hogy korosztályonként eltérő tervezést kíván. Ideális lehet a két tevékenység kombinációja, így mindenki megtalálhatja a kedvencét.

Játékok – Szabadban

Ha jó az idő, és van kert, vagy udvar, gondoskodhatunk arról, hogy a gyerekek izgalmas programokban élvezzék az együtt töltött időt.

3-6 éves korosztály számára ajánlott játékok:

  • kincskeresés térképpel, egyszerű feladatokkal kombinálva
  • fogócska, bekötött szemmel, a megfogott gyermek tapogatással történő felismerésével
  • köztes időben játszótéri játékok (hinta, homokozó)
  • ugrálóvár (bérelhető)

7-12 éves korosztály számára ajánlott játékok:

  • zsákbaugrás
  • számháború
  • fáramászó verseny (megfelelő fa esetén)
  • kincskeresés – nehezebb feladatokkal, térképpel, csapatokra osztva
  • kidobós játék
  • ugrálóvár (bérelhető)

Játékok – Lakásban

Ha nincs kert, vagy egyszerűen csak rossz az idő, ne essünk kétségbe. Sok olyan játék van, amellyel a gyerekek lakásban is szórakoztatni tudják egymást.

3-6 éves korosztály számára ajánlott játékok:

  • életkornak megfelelő társasjátékok
  • fogócska – esetleg balesetveszélyt okozó tárgyakat, bútorokat rendezzük át
  • kincskeresés – izgalmas lehet a kincskeresés a konyha és a nappali között is
  • edényverés – ehhez egy edényre, fakanálra és kendőre van szükség. Az önkéntjelentkező gyerek bekötött szemmel, a fakanállal keresi meg az edényt. Játszuk a földön, négykézláb, így a legkisebb a balesetveszély.
  • orrtánc – a gyerekek orrukat (lehet tenyér háttal is) összeérintve táncolnak zenére, ki bírja tovább elszakadás nélkül?
  • szoborjáték –  önfeledt tánc zenére, azonnali mozdulatlanság, ha a zene leáll, ki a jobb?
  • bábszínház –  néhány kellékkel házilag is egyszerűen kialakítható
  • habcsókevő verseny
  • gyerek disco.

7-12 éves korosztály számára ajánlott játékok:

  • korosztálynak megfelelő társasjátékok
  • karaoke, disco
  • kitalálos játék, rejtvények
  • activity –  saját összeállítású feladványokkal, esetleg szabályokkal
  • palacsintaevő verseny
  • pantomim játék
  • kitalált színdarab eljátszása, helyzetgyakorlatok

Kézműveskedés

Ajánlott megfelelő feltételek mellett szabadban, vagy a lakásban is.

  • Készítsünk ki minden hozzávalót egy erre a célra kialakított barkácsasztalra. Ügyeljünk arra, hogy kisgyerekek kezébe hegyes olló, kés ne kerüljön.
  • Ha sok a gyermek, érdemes több csoportban készíteni a tárgyakat.
  • Ajánljunk fel max. két választási lehetőséget, ne vigyük túlzásba. Gyerekenként egy-egy tárgy vagy emlék elkészítése bőven elegendő.
  • Barkácsboltokban sok ötletet és tippet kaphatunk a legegyszerűbbtől a bonyolultabb dolgokig, és egyben minden alapanyagot beszerezhetünk. Alkalmazkodjunk lehetőség szerint az évszakhoz, és az esetleges közeli ünnepekhez (pl. húsvét, karácsony). Készíthetünk pl. fényképkeretet közös képhez, ékszerdobozt, kalózsapkát, gyertyatartót, a zsúrra emlékeztető kitűzőt, álarcokat szerepjátékhoz, festett virágcserepet, stb.
  • Készítsünk olyan tárgyakat, amelyeket a gyerekek zsúr után egyszerre elvihetnek magukkal.
  • Az elkészítendő tárgy legyen valóban korosztálynak megfelelő, egyébként állandó és aktív felnőtt segítségre lesz szükség.
  • Ha van mottója a zsúrnak, készítsünk ehhez kapcsolódó tárgyakat. Pl. mesefigurákkal dekorált szívószálat, kalóz kardot, stb.
  • Kreatív foglalatosság lehet a saját mini pizza készítése is előkészített hozzávalókkal, amelyet utána megsütünk és tálalunk. Ötletes gyerekzsúr receptek>>
  • Az internet segítségével könnyen nyomtathatunk a gyerekek kedvenc mesefiguráját megjelenítő sablont, amelyet a gyerekek kiszínezhetnek. Egy-egy ilyen kép  akár alátét is lehet az asztalon. Amíg kiszínezik a képet, tálalásra kerül a sok finom gyerekzsúr étel!

Tippek gyerekzsúr játékokhoz:

  • Figyeljük játék és barkácsolás közben a gyerekeket! Ha úgy látjuk, hogy valaki magányos, rendre nem nyer, vagy nem olyan ügyes a barkácsolásban, segítsünk neki.
  • A játékokhoz készüljünk apró nyereményekkel a nyerteseknek, vagy nyertes csapatnak.
  • Készüljünk fel konfliktuskezelésre is, könnyen előfordulhat, hogy szükség lesz rá.
  • Ne tartson a játék sokáig, maradjon idő evésre-ivásra, pihenésre és szabad játékra is.
  • Nem árt egy kis segítség a szülőknek, különösen ha sok a gyerek. Sokkal könnyebb a dolgunk, ha más felnőttel megoszthatjuk a munkálatokat és a felügyeletet, ilyen lehet nagyszülő, rokon, nagyobb testvér. Igénybe vehetünk továbbá pár órára bohócot, játékmestert, kézműves mestert, arcfestőt, stb.

 

Kapcsolatos cikkek:

 

(a cikk forrása: http://tutitippek.hu/blog/gyerekzsur-jatekok.php

További ötletek: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgyerekek__2680118-szulinapi-bulira-jatekok 

Halloween szülinapi bulihoz: http://anapfenyillata.blogspot.co.at/2013/10/szellemes-szulinapi-buli.html#!/2013/10/szellemes-szulinapi-buli.html 

 

Terembérlés

Ha tudjuk, hogy otthon nem fogunk elférni a sok gyerekkel és eső is lesz vagy nagyon ványatag egy idő, bérelhetünk gyerekbarát termet Welsben a bulihoz.

A Familienbundzentrum Wels például egy nagyon gyerekbarát hely, kis konyhája is van, tányér, villa, poharak ami a születésnaphoz kellhet.

Vagy az Eltern-Kind-Zentrum klein & GROSS termei is kibérelhetők, vasárnap szerintük a legjobb nap egy bulira (akkor nincs is semmilyen programjuk és nyugodtan lehet használni a helyet). Egy terem fél napra 25 EUR, két terem 35 EUR, és 50 EUR kauciót kérnek. Wc, kis konyha, gyerekbarát. 

A Da Vinci Akademie termei is bérelhetők, teremtől és időtől függően. Van színház terem, torna terem nagyobbaknak, kisebbeknek, konyha, wc. Gyerekbarát környezetben. 

 

Torta ajánló

Zizitől, egy vegán bloggertől idemásolva, mind kipróbálva, a gyerek korához és étrendjéhez hozzátartozó alapanyagokkal ajánlva – és nem, nem csak születésnapra!

  • Első születésnapra:

Vegán banános palacsintatorta csokoládékrémmel (nemcsak babáknak)

mg_5408_a.jpgHozzávalók: Közepes méretű amerikai palacsintákhoz (kb. 8-10 db): – 2 db érett banán, villával pépesre törve – 40 g teljeskiörlésű tönkölyliszt – 60 g tönköly fehérliszt – kb. 150-200 ml rizstej (zab- és mandulatej is használható) – 1 evőkanál foszfátmentes sütőpor – 1/2 vaníliarúd kikapart magjai – kevés kókuszzsír a sütéshez A csokoládékrémhez (nagyobb adag lesz belőle): – 1 db közepes méretű érett avokádó, magja eltávolítva, húsa kikanalazva a héjából – 2 db érett banán – 2-3 evőkanál karobpor (kakaóval is lehet helyettesíteni) – 2 evőkanál mandulavaj (opcionális) – egy kevés rizstej (a megfelelő állag eléréséhez, ne legyen túl sűrű, de túl híg se, hogy tudjuk kenni)

Tegyük egy mélyebb tálba a krém hozzávalóit. Botmixerrel pürésítsük simára, majd felhasználásig tegyük hűtőbe.

Egy tálban keverjük össze a liszteket a sütőporral és vaníliával. Adjuk hozzá a pépesre tört banánt és rizstejet, keverjük, amíg sima, sűrű tésztát kapunk (ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk egy kevés mandulatejjel). Hagyjuk 5 percet állni, hogy a tészta megkeljen.

Tegyünk egy kevés kókuszzsírt a teflonserpenyőbe és forrósítsuk fel. Kisebb adagot kanalazunk (2 adag is mehet egyszerre) a palacsinta tésztából a serpenyőbe, közepes lángon sütjük az egyik oldalukat, amíg aranybarnák lesznek. Megfordítjuk és a másik oldalukon is sütjük 1-2 percig.

Várjuk meg, amíg kihűlnek a palacsinták, majd kenjük meg mindegyiket a krémmel és rétegezzük egymásra. Marad annyi krém, hogy akár a külsejét is bevonhatjuk vele.

http://www.zizikalandjai.com/2014/04/az-elso-szuletesnapi-torta.html

 

  • Második születésnapra:

Vegán banános-diós torta csokoládé öntettel

Hozzávalók: Tortához (18-20 cm-es kapcsos formához): – 3 db érett banán, villával pépesre törve – 1 bögre dió, durvára aprítva – 1 bögre tönköly fehérliszt – 1/2 bögre darált mandula (mandulaliszt) – 1/2 bögre hajdinaliszt – 1/4 bögre mandulatej (rizs-, szója-, zabtej is használható) – 6 evőkanál kókuszolaj (olvasztva) – 6 evőkanál juharszirup (rizs-, agavé-, datolyaszirup és méz is használható) – 1 teáskanál sütőpor – 1 teáskanál szódabikarbóna – 1/2 teáskanál só – 1 vaníliarúd kikapart magjai A csokoládékrémhez: – 50-60 ml juharszirup – 40 g kókuszzsír – 20 g kakaópor/karobpor, szitálva – 1 evőkanál mandulavaj – csipet só

A sütőt melegítsük elő 180C fokra. A kapcsos formát kenjük ki egy kis kókuszzsírral, és szórjunk bele egy kevés lisztet és rázzuk össze úgy, hogy az oldalára is jusson a lisztből.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: tönkölyliszt, darált mandula, hajdinaliszt, sütőpor, szódabikarbóna, só. Egy másik tálban keverjük össze a pépesre tört banánt a mandulatejjel, a kókuszolajjal, a juharsziruppal és a vaníliával. A nedves hozzávalókat, öntsük a szárazhoz, jól keverjük el, majd adjuk hozzá az aprított diót. Ezt a tésztát öntsük bele az előkészített formába, tegyük a sütőbe és süssük kb. 45-60 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e! Hagyjuk a formában kihűlni.

A csokoládékrémhez egy lábasban melegítsük át a juharszirupot, a kókuszolajjal, a mandulavajjal és a kakaóval. A tűzhelyről levéve adjuk hozzá a csipet sót. A langyosra hűlt krémet öntsük/kenjük a torta tetejére.

http://www.zizikalandjai.com/2015/05/a-masodik-szuletesnapi-torta.html

 

  • Harmadik születésnapra:

Nyers vegán málnás-csokoládés sajttorta

Hozzávalók (egy 18 cm-es kapcsos formához): Alaphoz: – 1 bögre mandula – 1 és 1/2 bögre friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép) – 1/4 teáskanál Himalaya só Alap krémhez: – 2 bögre kesudió, vízben áztatva 4-5 órán (vagy egy éjszakán) át, majd leszűrve – 1/3 bögre nyers extra szűz kókuszzsír (jó, a nem nyers extra szűz változat is, az nem kókusz ízű) – 1/3 bögre juharszirup – 1 vaníliarúd kikapart magjai Málnáshoz: – 1/2 alap krém – 3/4 bögre fagyasztott málna – 1 evőkanál frissen facsart citromlé – 4 evőkanál víz Csokoládéshoz: – 1/2 alap krém – 2 evőkanál nyers kakaópor – 2 evőkanál karobpor (lehet csak kakaóval vagy csak karobbal készíteni) – 1 evőkanál kesudióvaj – 10 evőkanál zabtej (bármilyen növényi tej használható) – csipet só (A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Tegyük a mandulát a robotgépbe és aprítsuk szemcsésre. Ekkor adjuk hozzá a datolyát és sót és dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll “tésztává”. A tortaformát béleljük ki folpackkal vagy kenjük ki kókuszolajjal és nyomkodjuk az aljába a datolyás mandulás keveréket, majd tegyük a mélyhűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a többi réteget. Mossuk el a robotgép tartályát.

A krém elkészítéséhez szűrjük le a vizet a kesudióról. Tegyük a kesut a kókuszzsírral, a juharsziruppal és vaníliával a robotgépbe és kezdjük el pürésíteni. Ha teljesen sima, akkor vegyük ki a krém felét és tegyük félre. A robotgépben maradt fél krémhez adjuk a málnát, a citromlevet és vizet, pürésítsük simára, majd kanalazzuk az alapra és tegyük vissza a hűtőbe. Mossuk el a robotgép tartályát.

Tegyük a robotgépbe a maradék fél krémet, adjuk hozzá a kakaóport, a karobport, a kesudióvajat, zabtejet és sót. Pürésítsük simára, majd kanalazzuk a málnás krémre. Tegyük a mélyhűtőbe a tortát néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.

http://www.zizikalandjai.com/2016/05/a-harmadik-szuletesnapi-torta.html

 

  • Bónusz torta:

Ezt meg anyunak és apunak, mert ez tényleg A világ legfinomabb nyers csokoládétortája http://www.zizikalandjai.com/2012/03/vilag-legfinomabb-nyers.html

 img_0879_a.jpg

Ha idáig elolvastátok, és eszetekbe jutott valami, hol lehetne még mit, osszátok meg velem/velünk. Köszönöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7711723185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása