++ Kullancs-riadó
2017. június 13. írta: Cserve

++ Kullancs-riadó

Gyerekkoromban sokat jártunk ibolyát és gyöngyvirágot szedni a nagymamámhoz közeli erdőbe. Az esti program fürdésnél ezután mindig a kullancs-ellenőrzés volt. Akadt is pár bennünk, szüleink kiszedték és ment az élet tovább.

És mivel itt a jó idő, itt a fűben, erdőben mászkálás ideje is. És persze a kullancsoké is. Ezért gondoltam, összeszedek pár hasznos információt a kullancsokról.

kindermode-2015-titelbild.jpg

Mert bizony, sajnos, a kullancs hozzá tartozik a természethez. De ez sosem volt ok arra, hogy ne menjünk ki a természetbe, vagy ne engedjük a gyerekeinket kinn a fűben játszani. Mert kullancsot még a játszótéren is össze lehet szedni ám.

A kullancsok a természet része. Ez tény. Ettől függetlenül nem kell őket szeretni, sőt, bizony nagy veszély forrásai is lehetnek, ha az agyhártyagyulladás (Frühsommer-Meningoenzephalitis - FSME) vagy a Borrelia/Lyme-kór (Borreliose) vírust hordozzák. Az FSME vagyis agyhártyagyulladás vírusait a kullancs csípéssel terjeszti tovább, vagyis amint belénk csíp és elkezdi szívni a vérünket, bizony a vírusok már be is kerülhetnek a szervezetünkbe. Ez a legsúlyosabb betegség, amit kullancs terjeszthet. De fontos tudni, hogy ritka.

A borrelia baktériumok a kullancs gyomrában élnek, vagyis belénk csak egy-két óra után juthat be. Ezért is jó, ha hamar észrevesszük a kullancsot, így a borrelia fertőzést elkerülhetjük.

A borreliának és az agyhártyagyulladásnak is hasonlók a tünetei: gyulladás a csípés helye körül, megduzzadt nyirokcsomók, fáradtság és gyengeség, megduzzadt és fájó végtagok, láz, fejfájás, koncentrációs zavarok, sőt a végén még bénulás is előfordulhat. Súlyos esetekben arcideg bénulás, a tarkó, a vállöv és a karok bénulása léphet fel. Sokan a borrelia vagy az FSME első tüneteinél náthára gyanakszanak. Antibiotikummal kezelhető betegségek ezek, bár a FSME kimenetele változó, gyakoriak a teljesen gyógyult esetek, de sajnos életre szóló bénulást is okozhat.

Mit tegyünk kullancscsípés ellen?

A kullancscsípés elkerülhető a következő néhány jó tanács betartásával: Ne menjünk sűrű bozótba, kiránduláskor haladjunk az ösvényeken. Erdei kirándulásra húzzunk nadrágot! A nadrágot gyűrjük be a zokni alá, ugyanis a kullancs lentről mászik fölfelé! Hasonló okból, a trikót is tűrjük be a nadrágunkba! Gyermekeket gyakrabban támad meg a kullancs a fejen és a nyakon. Kislányok hosszú haját fonjuk be, tűzzük fel! A napsütésnek kitett, szabadon hagyott bőrfelületeket a kullancs kerüli, ezért meztelen felsőtesttel is kirándulhatunk.

Végezetül, a kirándulás befejeztével a legfontosabb mezítelen testünk átvizsgálása. A kullancs a vékonyabb bőrrel rendelkező hajlatokat kedveli, főleg a térdhajlatban és az ágyék útvesztőin. Ezért ajánlatos külső segítséget is igénybe venni és tusfürdővel zárni a vizsgálódást. Vigyázat, mert a lustább kullancsok még a levetett ruházatban is várakozhatnak!

Az FSME vírus ellen Felső-Ausztria, Wels és Linz városa is februártól áprilisig felkínál a kullancs-időszakra védőoltásra lehetőséget. Az oltás 13-20 EUR között mozog, attól függően, hogy gyereknek vagy felnőttnek adják-e be, háziorvossal vagy az egészségügyi központban. Az oltás 1 éves kortól adható, három részből áll, az első után 1-3 hónappal, majd 9-12 hónappal kell újra beadatni a teljes védelem miatt. Később frissítő oltásokra is szükség van, hogy a védelem megmaradjon. További információk és részletek a Wels weboldalán vagy Linz weboldalán vagy az OÖGKK oldalán.

zeckenzeit-1.pngA kullancsok ellen krémek, spray-k kaphatók a boltokban, gyerekbarát is akad. Aki a természetes kullancs-ellenes megoldást keresi, amit még kisbabáknak is szívesen ajánlok, az a kókuszolaj. A kullancsok egyszerűen nem szeretik a kókuszolajat. Sőt, a mentát sem. Úgyhogy ha egy adag kókuszolajba keverünk pár csepp illóolajat, akkor még hatékonyabbak lehetünk. Karin a Wiese, Wald und Co -tól egy Házi Roll-On receptje pédául így hangzik: 10 ml mandulaolaj, 2 csepp citromfű, 2 csepp levendula, 2 csepp atlasz cédrus - egy kis roll-on üvegcsébe tölteni, és punktuálisan applikálni, vagyis csuklóra, térdhajlatba, bokára. És mehetünk is játszani. (A Kräuter und Geist weboldalán kényelmesen megrendelhetjük a hozzávalókat s házhoz jön, nekünk csak össze kell kotyvasztani.)

 Vagy egy másik hasznos dolog lehet az a ruhatisztító rollni, tudjátok, az a ragasztós henger, amivel ruháról macskaszőrt, hajat, stb. lehet könnyen leszedni (Ikea-ban vagy H&M-ben olcsón lehet kapni, fogyóeszköz amúgy.) Azzal kinn a kirándulás alatt párszor hengergessük végig a ruhánk, magunk, és csodálkozni fogunk, mi minden ragad ránk (majd a rollnira) egy-egy túra során. 

Minden este egy-két percet igenis szánjunk rá, hogy átnézzük gyerekeinket s a saját testünket is. S ha mégis bennük van egy kullancs, távolítsuk el minél hamarabb. Mire figyeljünk az eltávolításnál? Először is, hogy ne nyomjuk össze a testüket. Patikában, kisállat-kereskedésben kapható egy a gyermekkorom rajzszögkihúzójára emlékeztető, műanyagból készült eszköz, ami talán a legkönnyebben használható és egyben a legbiztonságosabb. A tövénél meg kell fogni, szorosan a bőrnél, és lassan ki kell húzni. De egy cérnaszállal is megoldható a kihúzásuk. A kullancs köré a tövében egy erős hurkot kell képezni, amit a lábai alatt kell elvezetni. Majd egy határozott mozdulattal a kullancs eltávolítása teljesen biztonságos lesz. De semminképp ne kenjünk rájuk se olajat, se zsírt, ahogy esetleg anyáinktól tanultuk, mert még belénk ürítheti a nedveit, mielőtt kihúznánk, amivel növeljük a fertőzés veszélyét.

Sok szabad kullancs-mentes futkározós percet kívánok a nyárra!

 

A kullancs kiszedésről:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/eloskodok/11208/kullancs-kiszedese-eltavolitasa

A gyufával való kiszedés pedig kamu! - http://www.urbanlegends.hu/2012/03/biztonsagos-e-a-gyufas-kullancseltavolitas/

Források:

http://oltokozpont.hu/index.php?id=362

http://www.zuckersuesseaepfel.de/search?q=zecken

Az agyhártyagyulladásról:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/999/az-agyhartyagyulladas

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/kullancs-encephalitis/86

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1412589551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása