++ Dátha, takony, kisgyerek
2016. október 24. írta: Cserve

++ Dátha, takony, kisgyerek

Én szeretem az őszt. Tényleg. De tud ez az időszak nyűgös lenni. Főleg gyerekekkel. Réteges, vízhatlan öltözködést kíván (ami nagyon soká tud tartani, amíg mindenki felveszi), meleg ételeket (amit már csak sötétben tudok megfőzni), és sok papírzsepit. Sokat olvastunk a témában, sok mindent kipróbáltunk, és íme, a mi házi praktikáink, hogy három gyerekkel hogyan vészeljük át a novembertől áprilisig tartó időszakot. Mit kell ezen átvészelni, kérdezhetitek. Hát változékony az idő, háromból kettő oviba jár, vagyis nagyon nagy a lehetősége, hogy megfázzanak, náthásak legyenek.

De mi is a megfázás tulajdonképpen?

A felső légutakat érintő vírusos megbetegedés, amit vagy 200(!) fajta vírustörzs okozhat. Antibiotikum tehát nem használ ellene (kivéve persze ha bakteriális felülfertőzés lép fel, mint pl. tüdőgyulladás, középfülgyulladás, de azok ugye már nem náthának, megfázásnak számítanak amúgysem).

A gyerekből, ha megfázott, folyik a takony (vagy épp nem, mert annyira be van dugulva az orra), tüsszög, levert, sőt esetleg még lázas is.

A betegség 4-10 napig is eltarthat, és hiába rohanunk vele orvoshoz, ő sem tud csodát tenni. (Nyilván, ha az orrfolyás napokig elhúzódik, zöldes, sárgás színű a váladék, napokon át magas láz kíséri, ha a köhögés rohamokban tör fel és napokon át nem csillapodik, valamint ha a gyerek levert, nem eszik, nem iszik, akkor mindenképpen keressük fel orvosunkat!)

Hogy kezeljük mi otthon a náthás kölyköket?

megfazas_2.jpgAz eldugult orrot muszáj valahogy kitisztítani. Napközben, miközben mocorog, áll, játszik, kifolyik belőle, de éjszaka, fekve, jól el tudja tömíteni a takony a légutait. Az ötéves már ügyesen fúj orrot, de a három és másfél éves még nem nagyon tud effektíven orrot fújni, náluk két megoldás marad. Az egyik az orrcsepp. Egyszerű sós vizes oldattal (Niveanak van direkt babáknak való, Nasenfrei néven), vagy ha van még, akkor anyatejjel. Ez segít feloldani a letapadt masszát és könnyebben le tud folyni a matéria. Végszügség esetén pedig van egy elektromos orrszívó-porszívónk. A manuális nem sokat ért, ezért szereztünk be elektromosat. A nagyobbak könnyebben használják, a kicsi retteg tőle, mert hangos, de hasznos eszköz a bajban.

Éjszakára be szoktuk a hátukat kenni Luuf balzsammal (van belőle Baby és Kinder verzió), ez vény nélkül is kapható a gyógyszertárakban. A balzsam segít, egy ideig legalábbis, tisztán tartani az orrukat.

A szobájukban ilyenkor általában bukóra nyitjuk az ablakot. A friss levegő jótékony hatásáról nem kezdek örömódába. Persze ha kinn nagyon hideg van este, akkor az alvó ruhájuk rétegesebb, hosszabb ujjú.

És egy nedves törölközőt szoktunk vagy a radiátorra, vagy az ágyuk mellé tenni, amire esetlegesen két-három csepp citrom- vagy fenyőolajat cseppentünk. (Nagyon pici babáknál az olajat még nem ajánlják.) A párás levegő könnyebbé teszi a légzést, az citromolaj pedig megöli az influenza vírusokat (is). További illóolajas tippekért ajánlom a Wiese, Wald & Co weboldalát és workshopjait (például Illóolajak segítségével télen tematikájút, ami 2018. október 30-án is lesz.)

Mivel levert a gyermek, és a teste is keményen küzd a vírusokkal, fontos, hogy eleget pihenjen. Ez az elképzelés, de a kisgyerekek másképp működnek. A lényeg, ha aludni, pihenni akar, hagyjuk. Napközben egy kis séta a friss levegőn jót tud tenni (akár őt hordozva is).img_1059.JPG(a mi házipatikánk: Ben-u-ron kúp, Nivea orrcsepp, megfázás elleni aroma olaj, Islandisch Moos köhögéscsillapító szirup, Luuf balzsam, Nureflex láz- és fájdalomcsillapító, méz)

Láz- és más fájdalmak esetére van otthon Nureflex láz- és fájdalomcsillapító szirup babáknak/kisgyerekeknek, és Ben-u-ron lázcsillapító kúp. (Lekopogom gyorsan, nekünk nagyobb lázzal még nem volt dolgunk, még nem kellett lázas gyerekkel a hideg zuhany alatt ülnünk.)

A köhögés, na az érdekesebb. Este, lefekvés előtt az 1+ évesek kapnak egy kanál mézet. Fontos, hogy egy éves kor alatt ne adjunk, mert az életveszélyes lehet. Forró teába se keverjük, mert a hőtől kioldódnak a jó hatóanyagai. Így marad az egy kanál direkt, szájba applikált, minél-sötétebb-annál-jobb, méz. A takonytól éjszaka is sokat tudnak köhögni, így ha az orrdugulást kezeljük, sokat tehetünk a köhögési rohamok enyhítéséért. Napközben gyógynövényalapú "köptetőt" kapnak, például Prospan-t, amitől még többet köhögnek, hogy jöjjöncsakki (ezt legkésőbb három órával a lefekvés előtt), éjszakára pedig, ha a méz nem elég, van Isländisch Moos nevű gyógynövényes köhögéscsillapító szirupunk. Két-három napig szoktuk orvos nélkül bírni. Ha utána is nagyon köhögnek, akkor elvisszük. De a doktornő szerint egy-egy köhögés max. három hétig is gyógyulhat, szóval idő kell neki.

A kézmosás, na az fontos. Ilyenkor főleg. Meleg vízzel, szappannal. Mert a nátha cseppfertőzéssel terjed. Oviból, játszótérről hazajövet, étkezés előtt, wc után, mossunk mossunk mossunk kezet.

kezek.jpg

Napközben sokat itatjuk a gyereket. Víz, gyümölcslé, tea, ami belefér, mert a sok folyadék segít kimosni a szervezetéből a vírust (mi legalábbis ezt mondjuk nekik). A citrusfélék - és ebben az időszakban a mandarin például nagyon jó, hogy kapható - tele vannak C-Vitaminnal, csak jót teszünk vele, ha eszi.

És ha már az evésnél tartunk. Meglehet, hogy ilyenkor nem nagy az étvágyuk. Tele orral, meg annyi sok folyadékkal a hasukban nem is egyszerű enni. De. Ha. Már. Akkor olyat adjunk neki, ami még gyógyítja is. Kicsi Vú  gasztroblogger egyik zabkásája pont influenza idejére ajánlott. Nekünk nagyon bejön, tápláló és egészséges, nálunk csak a "gyógyreggeli" címszó alatt fut. További gyógyételajánlásai köhögésre pedig itt olvashatók.

A végén pedig álljon itt a Dátha Induló Várfalvy Emőkétől (további nátha-űző versek a blogján olvashatók), s mert már Mary Poppins is megmondta: "csak egy kis kanál cukor kell, és lemegy az orvosság":

A nevetés tudtad, gyógyszer,

had halljam csak:

hihihi!

Masírozik baci banda,

majd belőled,

ki, ki, ki.

Kell még éppen száz zsebkendő,

trombitáljunk,

trututúúú!

Integess csak Takony Benő,

logó orrú,

bububú!

Kiskanálban szörpszagú szörny,

de nem rém a,

csepp, csepp, csepp,

nagy levegővel lenyelve lesz,

majd napod,

szebb, szebb, szebb.

 

 Nektek mi vált be? Ti hogy szoktátok megelőzni/kezelni a náthás gyermeket? Kommentben alul vagy a manohaz.wels@gmail.com címre írjátok meg, osszuk meg a hasznos tanácsainkat egymás közt.

 

Források és további cikkek:

- Gyerekek és a megfázás (Webbeteg)

- Megfázott a baba (Kismamablog)

- Meghűlésre, megfázásra tippek nagyanyáink kamrájából, konyhájából (Antalvali)

- Mi ellen nyújt védelmet a kézmosás? (Webbeteg)

- Kicsi Vú recept videók az NLCafén

- Wiese, Wald und Co workshopjai és receptjei

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2711826557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása