Karenz vagy GYES? /Szülői szabadság és gyermekgondozási segély Ausztriában/
2016. október 12. írta: Cserve

Karenz vagy GYES? /Szülői szabadság és gyermekgondozási segély Ausztriában/

FIGYELEM ++ 2017. március 1-jével új törvény lépett érvénybe! Javítom a posztot, a javításokat a régi adatok mellett zöld dőlt betűvel jelölöm majd ++ FIGYELEM

Melyik Karenzet választottad? Meddig vagy Karenzen? Hallhatóak a kérdések félig magyarul, félig németül. A Karenz is lefordítható LENNE magyarra, ha tényleg ragaszkodnánk a csak magyarul való beszédhez itt Ausztriában, de az a baj, hogy a gyes nem fedi teljes mértékben az itteni állapotokat. Mert a rendszer itt másképp működik.

(Szerk.megj.: szülőfelet fogok írni, mert megeshet, hogy anya jobban keres, mint apa, és ezért inkább ő megy vissza dolgozni, míg apa babázik, hogy a számlák kifizetésre kerüljenek. Apát és anyát pedig ott írok, ahol külön apára vagy anyára vonatkozik a szabály.)

kinderbetreuungsgeld1-620x264.jpg

  • Kezdjük az elején… 

A szülői szabadság (Elternkarenz) néven fut a munkaviszony alól való fizetés nélküli felmentés, amire a szülőnek joga van, tehát a munkaadó nem tilthatja meg.

A munkavállaló a gyermek második(!) életévének betöltése előtti utolsó napig jogosult a szülői szabadságra, ha lakhelyük a gyermekkel azonos.

Mindkét szülőfélnél a szülés utáni 8. hét után (Schutzfrist) kezdődik a szülői szabadsága (kivétel az anyánál, ha rendes szabadság vagy betegszabadság után kezdődik).

Ha viszont az egyik szülőfél, aki a gyermek gondját viseli, nem jogosult a szülői szabadságra (magánvállalkozó, diák, háziasszony/háziférj(?)), akkor a nem magánvállalkozó szülőfél később is kiveheti a szülői szabadságát.

A szülői szabadságnak legalább 2 hónap helyett újonnan 61 napig kell tartania!

  • A szülői szabadság bejelentése

Az anya a védett időszak (Mutterschutz) után köteles bejelenteni az igényét a szülői szabadságra, az apa legkésőbb 8 héttel a születés után. Ha a nem magánvállalkozó szülőfél veszi igénybe a szülői szabadságot, akkor legalább 3 hónappal a szabadság előtt köteles azt bejelenteni.

A bejelentés egy aláírt level formájában történik, amit ajánlva postáznak a munkaadónak. A munkaadó pedig egy tanúsítványt állít ki arról, hogy mikor kezdődik és végződik a szülői szabadság.

  • Meghosszabbítás

Ha meghosszabbítanánk a munkaadóval megegyezett szülői szabadságunkat, legkésőbb 3 hónappal a lejárat előtt kötelesek vagyunk jelenteni, hogy meghosszabbítjuk és hogy meddig (legfeljebb a gyermek 2 éves koráig). Ha három hónapnál kevesebb szabadságban egyeztünk meg, akkor 2 hónappal a lejárat előtt kell szólnunk. (4 hónapnál viszont ne korábban jelentsük be, mert akkor még nem vonatkozik a fölmondás/elbocsátás elleni védelem.)

  • Váltás/Csere

A szülői szabadság a szülőfelek között kétszer cserélhető meg, vagyis három darabra osztható így egy szülői szabadság (pl. anya/apa/anya), aholis minden rész legalább 2 hónap helyett újonnan 61 napig kell, hogy tartson. (Saját példa: mi egyszer váltottunk, harmadik gyerekünknél a régi 15+3 hónapos verzióban a 10. hónap után cseréltünk, és onnantól az apuka volt otthon a gyerek 18 hónapos koráig.) 

Elméletileg apa és anya nem lehet egy ugyanazon gyermekkel szülői szabadságon egyidőben. Viszont az első cserénél egy hónap helyett 31 nap átfedés engedélyezett, viszont ezt mindkét szülőfél idejéből levonják.

  • Szülői szabadság alatti munkavállalás

Szabad munkát vállalni a szülői szabadság alatt, a meglevő munkáltatónál vagy más munkaadónál is, ha a bevétel a létminimum határát nem haladja meg (2016-ban évente 16.200 EUR bevételt jelent). 

Pár tipp és ötlet magyarul az Irány Ausztria weboldalon.

FONTOS!

A gyermekellátási segély modelljei ELTÉRNEK a maximálisan jogosult szülői szabadság idejétől! A segély  (KBG) ettől még maximálisan 30+6 hónapig járhat, de oda kell figyelni a segély melletti bevétel magasságára!

  • Kinderbetreuungsgeld avagy gyermekgondozási segély

Az itteni gyermekgondozási segély (Kinderbetreuungsgeld-KBG) annak jár, akinek Ausztriában jött világra a gyermeke, Ausztriában van az állandó lakhelye, jogosult családi pótlékra, és a Baba-Mama-Könyvecske által előírt vizsgálatokat pecsétekkel tudja igazolni.

A babával ideköltözött családok is beadhatják a kérelmet, max. hat hónapra visszamenőleg kaphatják viszont csak meg a segélyt.  

A régi rendszer (ami 2017. február 28-val véget ért) 5 választási lehetőséget adott, melyek közül Te tudtad eldönteni, hogy melyiket szeretnéd igénybe venni, a plusz hónap (mint 12+2, 15+3, 20+4, 30+6) azt jelentette, hogy azt az időszakot a másik szülőfél  "veszi ki" azaz ő maradt a picivel otthon. (Azért adtak plusz hónapokat, hogy mindkét szülőfél igenis kivegye a részét a pelenkázásból, babaetetésből, játszásból, éneklésből, aggódásból. Nemcsak a Munkaügyi Kamara (Arbeiterkammer), hanem a tartományok is reklámozzák, hogy bizony, nem csak anya „dolga” a babusgatás, nevelgetés.)

Az új rendszer: A 2017. máricus 1-je után született gyermekekre vonatkozó gyermekgondozási segélyről

Két féle variánsra „egyszerűsödik” a rendszer:

A gyermek születése előtti foglalkoztatottságtól függetlenül kapják meg a szülők, részletekben fizetve.

Ha a szülőfél csak kisebb időre maradna otthon gyermekét gondozni és magasabb fizetési kategóriába tartozott, lehetősége van azon rövid időre a fizetésfüggő segélyt választani. 

Hozzákeresni az általánydíjas variánsokhoz is lehetséges, 16.200 EUR évente, vagy 60%-t az utolsó jövedelemnek a szülés előtti évben, mielőtt a segély járt volna (de max három évvel vissza). A jövedelemfüggő verzióhoz kevesebbet (max. 6800 EUR) lehet hozzákeresni. felvazolas.JPG

Az általánydíjas támogatás:

365 – 851 napot igényelhet az egyik szülőfél (ez kb 12-28 hónap) a születéstől számolva és 456-1063 napot igényelhetnek együtt a szülők (ez kb 15-35 hónap). És ezt flexibilisen. Ha csak az egyik szülőfél igényli, akkoris fennáll 20 %-nyi idő a másik szülőfélnek, amit viszont nem lehet átruházni (ez a legrövidebb lehetőségnél 91 nap). 

Ha a legrövidebb időt igénylejük, akkor naponta 33,88 EUR-t kapunk, ha a leghosszabbat, akkor 14,53 EUR-t, vagyis minél tovább maradunk otthon a gyermekkel, annál kevesebb a napi juttatás. A tényleges juttatás a személyenként, vagyis családonként válaszott időtáv alapján számolódik ki. 

Itt ki lehet számolni online, hogy melyik lenne a legoptimálisabb a család számára. 

Az eredetileg kérvényezett időszak az általánydíjas támogatásoknál egyszer megváltoztatható minden gyermeknél (az egyik szülőfél által). Változtatási kérelmet kell beadni az egészségügyi biztosítónál ekkor.

A változtatást 91 nappal az eredeti kérvényben leadott időszak lejárta előtt kell kérvényezni, és ez magában foglalja mindkét szülőt. Az új időszakra a biztosító kiszámolja a napi jutattatás összegét (visszamenőleg is), és úgy utalja, mintha eredetileg az az idő/napi juttatás lett volna kérvényezve.

Ha tehát vissza kell fizetnünk pénzt, akkor 61 napunk van rá, különben nem változtatják meg az új kérvényben leadott időszakra az időt. 

A fizetésfüggő támogatás

Max. 365 napot vehetünk igénybe, ha mindkét szülő kérvényezi, akkor max 426 napot, de az egyik szülőfél összesen akkoris csak 365 napot maradhat otthon. A jutattás a fizetés 80%-a, de max. 66 EUR naponta.

Váltás

A szülők mindkét variánsnál kétszer cserélhetnek, így három blokk lehetséges, amiből egy-egy blokknak legalább 61 napig kell tartania.

Együtt gyermekgondozási segélyt a két szülőfél nem kaphat. Két gyermek esetében sem. KIVÉTEL: az első cserénél lehetnek a szülők 31 napig együtt otthon, de az időt mindkettejük idejéből levonják.

Partner-bónusz

Ha a szülők, akár általánydíjasan akár fizetésfüggően, a gyermekgondozási időt majdnem egyformán osztották meg (50:50 vagy 60:40) és legalább szülőfelenként 124 napig kapták a segélyt, jogosultak az egyszeri „Partnerschaftsbonus” igénylésére, ami szülőfelenként 500 EUR (vagyis mindkét szülő esetében összesen 1000 EUR).

A gyermekgondozási segély leadásával is leadható erre az egyszeri juttatásra jogosító kérvény, és később is, de a lejárt szabadság után legkésőbb 124 nappal. A partnerbónusz kifizetése után már nem igényelhető azon gyermekért gyermekgondosázi segély.

Apukák támogatása (Familienzeitbonus)

A foglalkoztatott édesapák, akik közvetlen a gyermek születése után (de max 91 nappal utána) időt szeretnének tölteni a családjukkal, gyermekükkel, ezért a munkájukat megszakítják 28-31 napra, naponta 22,60 EUR (vagyis kb 700 EUR) támogatást igényelhetnek. A 28-31 nap nem rövidíthető, változtatható, cserélhető. Ez a támogatás nem csökkenti a gyermekgondozási segélyt. A feltétel, hogy családi pótlékot szedjetek a gyermekre, Ausztriában éljetek, és persze a gyerek is, együtt egy háztartásban, alkalmazva légy és ha nem is vagy osztrák állampolgár, jogsult legyél Ausztriában élni és dolgozni. 

Német elmagyarázó video itt:

 A KBG ideje alatt a szülőfél egészségügyileg biztosított. A helyi biztosítónál kell a KBG-re a kérvényt beadni, vagy online itt.

2017. március 1-től  tehát ezek az új törvények vannak érvényben!

 A törvénymódosítás főbb céljai és pontjai:

  • A család és munkaviszony könnyebb egyeztetése a segély igénybevételének flexibilisebbé tételével és az apák lehetőségeinek javításával -> pipa
  • Szeretnék, ha több apa venné ki részét a gyermek születése után a gondozásból -> remélem
  • Az egyedülállókat szeretnék jobban támogatni -> pipa
  • Modernizálni szeretnék a családi pótlék igénylésének menetét -> pipa
  • Bevezetnének egy családi idő hozzájárulást -> pipa
  • A jelenlegi gyermekellátási segély modelleket egy gyermekellátási segély-számlává szűkítenék le -> pipa
  • Bevezetnék az élettársi hozzájárulást -> pipa
  • A közös és egyidejű gyermekgondozási segélyre való jogot 31 napra növelnék  -> pipa

 A partner-bónusz és az apukák támogatása is egyértelmű jele annak, hogy az állam egyre jobban támogatja, hogy az apuka is szánja rá az időt, hogy a kisgyermekkel otthon marad. Mert munka az is. Édes-keserű, kimerítő, húst csontról lerágó és közben nevetős, szeretettel teli kemény munka. Vörösmarty szavai jutnak ide pont eszembe: "...jó mulatság, férfi munka..."

A kesöbb érdekes Familienbonus Plus-ról (vagyis családi adókedvezményröl) pedig Kasza Gabriella mesél ebben a riportban a HungaroStudionak.

S ha Budapesten jártok, nézzétek meg a Káva Kultúrális Műhely előadását 3050 gramm címmel. Ez a résztvevő színházi előadás pont ebbe a témába vág, ugyanis arra tesz kísérletet, hogy saját emberségünk fényében vizsgálhassuk azt a krízist, amit a szülővé válás jelensége okoz bennünk.

 

Kinderbetreuungsgeld

Hotline:   05 78 07 - 50 37 30

E-Mail: karenzbetreuung@ooegkk.at

Kinderbetreuungsgeld - Antrag (208.4 KB)

Kinderbetreuungsgeld - Informationsblatt (74.3 KB)

Kinderbetreuungsgeld - Antrag auf Beihilfe zum pauschalen Kinderbetreuungsgeld für Geburten ab 1.1.2010 (67.6 KB)

Kinderbetreuungsgeld - Erklärung über den Verzicht auf Leistungen nach dem Kinderbetreuungsgeldgesetz (42.7 KB)

Kinderbetreuungsgeld - Lohnbestätigung (142.0 KB)

Arbeits- und Entgeltsbestätigung für die fiktive Berechnung des Wochengeldes  (230.7 KB)

Kinderbetreuungsgeld - Online-Rechner

 

A régebbi itt álló szavazást arról, hogy ti melyik karenzet választottátok, töröltem, mert a régi rendszerről szólt. Köszönöm, hogy elmondtátok a véleményeteket. 2016. október 12. és 2017. február 23. közt jó pár szavazat érkezett a következő "eredményekkel":

 image1.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5911795807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etesz 2017.12.06. 17:31:04

Kedves Mindenki!
Épp a napokban szembesültem azzal, hogy lejár a Gyes lassan, és csak apuka igényelheti a +3 hónapot. Amikor mindezt kiválasztottuk mi úgy gondoltuk bármelyikőnk választhatja. Viszont most már tudom, hogy nem.
Abban szeretném kérni a segítséget, hogy mi a régi rendszerben a 15+3-at választottuk, hogy most hogyan kell igényelni apukának a +3-at? Ugyanazt az igénylőlapot kell beadni amit először? Segítséget előre is köszönöm!

Cserve 2017.12.13. 10:53:04

@Etesz: Szia Etesz, írtam neked az e-mail címedre, de megírom itt is. A 15+3 azért így van írva, mert ha az egyik szülőfél 15 hónapot van otthon, a másik még 3-at lehet. Viszont a másik szülőnek 8 héttel a Karenz előtt a munkahelyén jeleznie kell, hogy ő el szeretne menni gyesre. Ez egy védett időszakot biztosít neki előtte, és majd a gyes után is. Ha meg tud egyezni a munkaadóval persze. Az igénylőlap aktualitásáról nem tudok, de ugyanott kell intézni, ahol eleve intéztétek a tiédet. Remélem hasznos az infó. És azt is, hogy sikerült apunak is otthon maradni. Jó lesz az mindenkinek. :)

viziyeti 2018.01.30. 22:37:30

Sziasztok!
Mi idestova 5 éve szenvedünk a WGKK-val. Régebben az volt a gond, hogy Mo-on éltünk, miközben Ausztriában és Szlovákiában dolgoztunk. Ekkor született az első gyerek. Két éves herce-hurca után rendeződött minden. Viszont a második gyerek már úgy érkezett, hogy én Magyarországra lettem áthelyezve munkajogilag. Minden szükséges dokumentumot leadtunk és valami homályos ok miatt (Állítólag Szlovákia nem fizette meg a rá eső hányadot.) semmilyen juttatást nem kaptunk. Írásban nem hajlandó tájékoztatni minket a WGKK, illetve a megkeresésekre sem reagálnak. Sajnos nem találom, hogy van-e valami ide vonatkozó szabály hogy kötelesek válaszolni a feléjük intézett kérdésekre? Előre is köszi ha valaki tudna válaszolni!

Cserve 2018.02.04. 21:05:20

@viziyeti: Szia, utánaérdeklődtem a kérdésednek partnerünknél, akikhez jogi és adó ügyekben szoktam tanácsért fordulni (FAS Network, www.fasnetwork.com), akik ezt a választ adták: "a kérdés nem fogja Ausztriát érinteni, mivel nem Ausztriában állt munkaszerződésben a hölgy, hanem Magyarországon. Tehát Ausztria azért nem válaszol, mert nem érzi magát illetékesnek az ügyben." Nem tudom, segít-e. De ha további kérdésed lenne, kérlek írj a manohaz.wels@gmail.com címre, és tovább irányítalak a kontakthoz. Üdv. Cserve

Lorena87 2019.02.06. 12:05:29

Sziasztok érdeklődnék, hogy a második babánál is jár valami féle juttatás a szülés megelozom 8hetben?
Köszönöm a választ.

Cserve 2019.03.06. 08:42:20

@Lorena87: Akkor jár, juttatás a megelözö 8 hétben, ha dolgoztál vagy munkanélkülire voltál bejelentve. Mert ezt a pénzt már a Krankenkassa fizeti, és ebben a nyolc hétben tilos foglalkoztatva lenned. És minden babánál jár, nem csak az elsönél. Az AK oldalán itt utána olvashatsz: www.arbeiterkammer.at/beratung/berufundfamilie/BeihilfenundFoerderung/Wochengeld.html

Éva Litresits Puskás 2019.03.08. 12:37:40

Kedves Mindenki
Fontos információra lenne szükségem
Gyesen vagyok kisfiammal,ő most 22 hónapos és elmentem heti 10 órába dolgozni egy másik céghez(geringfügige-be vagyok,350 e /ho) viszont ebben a hónapban nem jött meg kintről a gyesem és eddig folyamatosan jött
Szerintetek az új munka miatt(pedig megkérdeztem a krankenkassánál Bruckba..
Köszi előre is az infót

Cserve 2019.07.03. 09:56:39

@Éva Litresits Puskás: Kicsit megkésve, de íme a válasz a kérdésedre. "Alapvetöen, ha a munka gerüngfügig, az nem szokott problémát jelenteni, mert a gyes mellett lehet bizonyos összeget keresni. A legegyszerübb, ha felhivod a Krankenkasse-t es utanakerdezel az oknak." A FAS Network tanácsadói (www.fasnetwork.com) szívesen válaszolnak további kérdéseidre.
süti beállítások módosítása