++ Gyere, fiacskám, egy korty sör nem árt meg...
2016. október 28. írta: Cserve

++ Gyere, fiacskám, egy korty sör nem árt meg...

K: A barátainknak van egy két éves kisfiuk, aki nagyon szeret a szülei poharában levő borból és sörből inni. Néha még azt is megengedik neki, hogy tartsa a poharat és igyon egy nagy kortyot belőle. Veszélyes lehet ez? Nem iszik sokat belőle, tudom, de néhány kultúrában a gyerekeknek is kínálnak az étkezésnél sört vagy bort. Ha ilyen kis mennyiséget iszik, attól lehet valami baja?

V: Egyáltalán nincs rendben az, ha egy két éves gyerek bort vagy sört kortyol, és javasolnám, hogy szóljon a barátainak, hogy hagyjanak fel ezzel a szokással. Egyáltalán semmilyen jó hatása nincs a gyermekre, sőt, kifejezetten veszélyes is lehet. Míg pár korty bor egy 75 kg-os felnőttnek nem sok, ugyanaz a mennyiség különösen nagy hatással lehet egy 12 kg-os kétévesre. 60 milliliternyi (ami kb. 7 gyerek-kortynyi) elég, hogy a kisgyermek véralkoholszintje elérje, sőt túllépje a vezetésnél megengedett szintet! És bár egy kétéves még nem fog volán mögé ülni, nagyon könnyen berúghat ettől a pár kis kortytól.

Az alkoholnak ráadásul különös hatása van a szervezetre, ami a gyerekekre nézve életveszélyes is lehet. A vércukor szintje lecsökkenhet olyan alacsonyra, hogy ingerlékeny lesz, zavart, sőt agyvérzést is kaphat. A testhőmérséklet lecsökken, és mivel a gyerekek testfelülete a testtömegükhöz képest nagy, hamar hőt vesztenek és könnyedén hipotermiásak lehetnek. Továbbá az agyra is hatást gyakorol az alkohol. Mivel életünk első pár évében nő és fejlődik az agyunk, a gyakori alkoholfogyasztás meggátolja az agyfejlődést, lelassítja azt és alacsonyabb intelligánciát eredményez.

Talán a legszörnyűbb hatása, hogy a gyerek szervezete hozzászokik az alkoholhoz. Kétévesen pont a legkíváncsiabb korban vannak, amikor mindent kipróbálnának, akár a veszélyes- és mérgező dolgokat is, és könnyen túladagolhatják. Egy egyedül hagyott kétéves nagy mennyiségű alkoholt tud meginni egy-két perc alatt valaki más poharából. Az egyetlen dolog, ami meggátolja a gyermekeket a nagy mennyiségű alkohol fogyasztástól, hogy első ízlelésre kellemetlen az íze, ezért nem isznak belőle többet mint egy korty. De a kétévesnek, aki szereti az ízét az alkoholnak, semmi nem mond ilyenkor megálljt, és a túladagolás halálos kimenetelű is lehet.

És igen, vannak kultúrák, ahol a gyermekeknek kínálnak bort, de azok a gyermekek legalább 8-10 évesek, és a mennyiség amit adnak nekik, nagyon kicsi a testsúlyukhoz képest. Ez nyilván kisebb veszéllyel jár, mint egy kétévest megkínálni, de én, személy szerint, gyereknek egyáltalán nem kínálnék alkoholt.

- Shari Nethersole a Bostoni Gyermek Kórház orvosa és a Harvard Orvosi Egyetem oktatója.

Az eredeti cikk: http://www.familyeducation.com/life/baby-toddler-health-issues/toddler-takes-sips-wine-beer

alk.pngSajnos már az én gyerekeimmel is megtörtént, hogy kért a nagyszülő söréből. Ő pedig, mert hát biztos-nem-árt-meg-hisz-csak-egy-kortyot-iszik, és nehezen is mondott ellent a könyörgő apróságnak, adott belőle neki. Mikor szóltam erről, kisebb sértődés lett belőle, meg nem-bízol-bennünk felhánytorgatás.

De fontos, hogy a szülő és a nagyszülő is tudja, milyen hatása lehet az alkoholnak a gyermekre. Megkértem, még ha neki csak egy korty is, ne adjon többet neki/nekik se sört, se semmilyen alkohol tartalmú italt/bonbont/semmit, mert ez a gyerekeknek méreg. A sör habját sem kell megnyalnia. Ha elmagyarázza a gyerekeknek nyugodtan, hogy az az Ő söre, s a gyerekek nem ihatnak belőle, meg fogják érteni. És majd megkóstolják, ha időben ott lesznek, hogy megkóstolhatják. Ezt még most nekik nem kell. Mert az alkohol tényleg öl és butít.

És a bizalom pedig, azt hiszem ez inkább az, mint a hiánya. Mert megosztom a nagyszülővel a nevelésben számomra fontos dolgokat.

Ti hogy vagytok ezzel? Gondolataitokat, véleményeiteket szívesen olvasnánk, akár alul a cikket kommentelve vagy a manohaz.wels@gmail.com címre elküldve.

 

További cikkek:

http://www.femina.hu/gyerek/alkoholfuggo_lehet_a_gyerek_mar_egy_korty_sortol_is

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/szuloknek/3624/gyerek-alkohol

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3111843957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása