Állami magyar-német kétnyelvű oktatás indul Bécsben /KMÉM hírek egybefűzve/
2017. december 18. írta: Cserve

Állami magyar-német kétnyelvű oktatás indul Bécsben /KMÉM hírek egybefűzve/

Összegyűjtve olvashatjátok a híreket a Bécsben induló magyar-német kétnyelvű osztályról. Képek, magyarázatok nélkül.

2017. december 4.:

Információs est és bejelentkezés: 2017.12.13-án 18,00 órakor a „Bunte Schule“-ban, 1180 Bécs, Schulgasse 57
Doppler-Ebner Ulrike szaktanfelügyelőnő, Kirchmayr Isabella iskolaigazgatónő valamint az „Europa-Büro“ jelentkezéssel egybekötött információs estet tartanak a bilingvális iskoláról.
Húsz gyermek bejelentése szükséges ahhoz, hogy a 18/19-es tanévben a Währing-i „Bunte Schule“-ban létrejöjjön egy kéttannyelvű osztály.

2017. december 8.:

Amit a jövő tanévtől induló kétnyelvű bécsi magyar iskoláról (még ) tudni kell: Az Ausztria két tartományában, Bécsben és Burgenlandban élő magyar kisebbség törvényesen elismert népcsoport. Ez azt is jelenti, hogy ezen a két területen jogában áll kétnyelvű – anyanyelvi és német - alapfokú állami iskolai oktatásra. Erre eddig csak néhány, Burgenland területén lévő községben volt lehetőség. A Magyar Népcsoporttanács fáradozásainak eredményeként sikerült megállapodni a Bécsi Városi Iskolaszékkel - Wiener Stadtschulrat – hogy a jövő – 2018/19-es tanévtől rendes, osztrák tanrend szerinti állami kétnyelvű ( magyar – német ) oktatás indul, egy első osztállyal. Az erre a célra kijelölt iskola a Bécs 18. kerületi Bunte Schule a Schulgasse 57-ben . Doppler-Ebner Ulrike szaktanfelügyelőnő, Kirchmayr Isabella iskolaigazgatónő valamint az „Europa-Büro“ december 13-án szerdán 18:00 órakor jelentkezéssel egybekötött információs estet tartanak a kétnyelvű iskoláról. Húsz gyermek bejelentése szükséges ahhoz, hogy a 18/19-es tanévben a Währing-i „Bunte Schule“-ban beinduljon a kéttannyelvű osztály. A negyedik osztály elvégzése után az iskola diákjai – mint minden osztrák népiskola (Volksschule) – végzősei a különböző középiskolákban (NMS, BRG, HTL, stb.) folytathatják tanulmányaikat . Ez a rendes teljes iskolai oktatást biztosító tanítás nem összehasonlítható a privátiskolai jelleggel tanfolyamok keretében magyar oktatást nyújtó három „iskola“ tanmenetével. Amennyiben nem sikerül december 13-án húsz jelentkezöre szert tenni, annyiban – legalábbis a következö néhány évre – nehezen elképzelhető, hogy az állami oktatás keretében rendes , kétnyelvű ingyenes magyar-német oktatást lehessen Bécsben bevezetni.

Szemerédi Tibor, a Magyar Népcsoporttanács tagja

2017. december 18.:

Beszámoló a Bécsi Városi Iskolaszék (Stadtschulrat) által 2018-ban beinduló új magyar-német kétnyelvű oktatásról: December 13-án volta z első infó este a Bécs 18. , Schulgasse 57 szám alatti állami iskolában (Bunte Schule) ahol a gyerekek anyanyelvi szinten 6 órában és parallel német nyelven 4 órában tanulnak.  Ugyanígy a németül tudó gyerekek először 6 órában németül és magyarul 4 órában tanulnak.

Két tanárnő foglalkozik ezzel az osztállyal. Igen nagy volta z érdeklődés. Voltak Burgenlandból, Alsó-Ausztriából . Képviseltette magát a Nagykövetség is. Összesen mintegy 100 érdeklődő jelent meg.

Az osztályba 20-24 gyereket vesznek fel. A jelentkezés az iskolától kapható nyomtatvánnyal.

Határidő: 2018. január 8-12. közt  12:00 ig az igazgatónőnél: Isabella Kirchmayr, tel: 01/406 99 89

Egy jelenlévő nagyszülő

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KMÉM Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom (http://www.kmem.at/page11/)

Bécsi magyar iskola: https://becsimagyariskola.wordpress.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3513509461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.