Erre az 5 dologora figyeljünk, amikor a gyereknek (futó)biciklit választunk
2017. augusztus 08. írta: Cserve

Erre az 5 dologora figyeljünk, amikor a gyereknek (futó)biciklit választunk

Egy (futó)bicikli hatalmas szabadságot ajándékoz a gyermeknek és nagy örömét is leli benne, mikor végre ő is két keréken közlekedhet. A bicikli vagy futóbicikli vásárlása viszont buktatókkal is járhat, mert nem csak az öröm-, hanem a biztonsági faktort is figyelembe kell vennünk.

woom1.jpg

Sonja Schimböck, biciklispecialista írja össze azt az 5 pontot, amivel a gyerekbringavásárlás nemcsak napos oldalát, hanem biztonságos oldalát is választjuk, ha ezeket figyelembe vesszük.

1. Milyen nagy legyen egy (futó)bicikli?

A biciklit mindenképp ki kell próbálni, mert még az azonos coll-adatok is eredményezhetnek eltérést bicikli és bicikli között. Ugyanis a coll-adatok csak a bringakerék átmérőjének adatait adják meg, azt nem, hogy a váz az milyen magas, milyen nagy.

Aranyszabály, hogy amikor a gyerek a nyergen ül, mindkét lába leérjen a földre. Minél jobban tud a gyermek kerekezni, annál magasabbra lehet aztán a nyerget állítani. De egy kezdő/biciklizni tanuló gyereknek mindkét lába, sőt talpa érjen le biztonságosan a talajra. A haladó bringázóknak elég, ha a lábujjuk leér.

Futóbicikli kezdőknek javaslom a nyerget még alacsonyabbra állítani, hogy a gyerek tudatosan rá tudjon ülni. Ha túl magasan van a nyereg, a gyermek kicsit elcsúszhat a nyeregben és ez a kormányzás kárára mehet.

2. Mik a bringa vásárlás további kritériumai?

A magasságon túl fontos a bicikli súlya is. Minél könnyebb a bicikli, annál könnyebb a gyereknek az egyensúlyát megtartani és a biciklit kormányozni. Szerintem az is fontos, hogy a gyermek egyedül fel tudja állítani a saját biciklijét és kisebb akadályokon (mint a járdaszegély) egyedül át tudja emelni.

3. Milyen "segédeszközökre" van a biciklizéshez szükség?

A gyerekeknek sem pótkerékre, sem kontrafékre nincs szükségük. Ha a gyerek futóbiciklin tanulja egyensúlyának megtartását, pótkerékre egyáltalán nincs szükség. Ez ugyanis meggátolja  helyes kanyarfekvés megtanulását, mert a pótkeréknél ez nagy problémákat okoz. A kontrafék pedig csak akkor működik, ha mindkét lábával a pedált hajtja. A gyerekek nagy többségében úgyis a lábukkal fékeznek, ha valami akadály közeleg, vagy akadályba ütköznek. Ilyenkor ugye a kontrafék felesleges - a kézifék viszont hasznos lehet.

4. Mit kell egy gyerekbringának mindenképp tudnia?

Egy gyerekbicikli legyen könnyű és legyen könnyen állítható nyerge, amit a gyerekhez állíthatunk. Sőt a saját biciklijét a gyerek tudja könnyen kezelni. Ehhez jön egy gyerekbarát kormány és kézifék. A gyerekek kezei jóval kisebbek, mint a felnőtteké, ezért fontos, hogy a kicsi ujjaikkal jól el tudják érni a kézifék karját és hatékonyan meg tudják azt húzni. A színekkel megkülönböztetett fékek segíthetnek a kicsiknek a rendes fékezésben, mert sokszor a jobb/bal oldal megkülönböztetésében még nem olyan jók ebben a korban, de a színeket már ismerik. A legkisebbeknél jól jöhet egy kormányvédő, hogy a szoros utcai helyzetekben se történjen kényes baleset.

5. Mi kell még a gyermeknek a biztonságos biciklizéshez?

A mini-kétkerekező alapfelszereleséhez mindenképp hozzátartozik egy jól passzoló sisak, mely a fej hátsó felét is jól takarja és lehetőség szerint még elöl is van egy schildje, hogy az orrot és az arcot is jól védje. Stabilan kell állnia a fején, és nem szabadna a nyakába csúsznia. Kezdőknek javasolnám még a biciklikesztyűt is, így a könnyen izzadó gyerekkezek nem csúsznak le könnyen a kormányról, sőt elesésnél is megvédi a kis kezüket az égető és fájdalmas horzsolásoktól.

Én személy szerint a WOOM biciklijeit javasolnám, mert nemcsak szépek ezek a kétkerekűek, és különböző kivitelezésben és méretekben is megvásárolhatók, hanem a fent leírt pontokat is jól lefedik. A weboldalukon, a www.woombikes.com alatt egy próbabringázást is le lehet egyezni velük.

!!! MANÓTIPP: A futóbicikli piacon van egy pénztárcabarátabb megoldás. Ausztriában a Mein Erstes Rad forgalmazza. Fényképes tesztriportunkat itt olvashatjátok róla.

(Mindkét futóbicikili olyan könnyű, hogy a Pocket Trailerrel még a vállunkra, vagy babakocsira is felakaszthatjuk.) 

 

Eredeti cikk:

"Diese 5 Dinge solltet ihr beachten, wenn ihr euren Kindern ein Lauf- oder Fahrrad kaufen wollt" by Thomas.

https://www.meine-kinder.at/diese-5-dinge-solltet-ihr-beachten-wenn-ihr-euren-kindern-ein-lauf-oder-fahrrad-kaufen-wollt/ <08.08.2017>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4412728114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick ami nincs 2017.08.09. 22:17:31

Lehet, hogy ennyi mindenre kellett volna figyelnem a futóbicikli vásárlásánál, de messze nem voltam ennyire tudatos. Ettől még mind a 2 gyerekem imádta a futóbicajt.
Az elesés utáni fájdalom meg szerintem a megfelelő önmérsékletre tanítja őket, nem gondolom, hogy túlzásba kéne vinni a sisakos, kesztyűs védelmet. Csak még vakmerőbbé teszik a gyerekeket a hamis biztonságérzet.

Cserve 2017.08.10. 09:10:50

@nick ami nincs: a futóbicikli vásárlásnál anno mi sem figyeltünk ennyi mindenre, bár utólag tudom, hogy az alumíniumvázas könnyű szerkezetet nekem anyukának is könnyebb volt cipelnem, miután elfáradt a gyerek. :) De a sisak dolog - nem tudom Magyarországon mi a szabály, de itt Ausztriában (ahol az eredeti cikk is íródott) 12 éves korig köteles a gyerek sisakot viselni, és nem csak akkor ha ő biciklizik, hanem ha viszik biciklivel. Szóval futóbringán szoktatás jellege is van. Nembeszélve szerencsétlen balesetekről, melyek a fejét érhetik. A kesztyű, az szerintem is extra, de talán még hasznos is lehet. A térdét meg igenis zúzza le, de ne csak futóbiciklizés közben :)

nick ami nincs 2017.08.10. 09:53:09

@Cserve: Nem tudtam, hogy Ausztriában kötelező a sisak a kicsiknek. Felénk nem, vagy csak nem tudunk róla, de még alig láttam kisgyereket, aki viselné. A mi futónk műanyag, nem nevezném nehéznek. ami külön okos dolog benne - és ez már inkább fontos szempont vásárlásnál - hogy nem tud aláfordulni a kormány, mint egy hagyományos biciklinél, így nem megy tönkre a fékbowden se, meg a gyerek se esik akkorát. Úgy képzeld el ezt, hogy jobbra-balra kb. 45° az elfordulási szög.

Cserve 2017.08.10. 10:00:55

@nick ami nincs: az jól hangzik a limitált elfordulási szöggel. A miénknek átfordul a kormánya, rendszeresen kell visszatekerni, mert feszül a bowden és már nem olyan könnyen lehet kormányozni.

nick ami nincs 2017.08.10. 10:06:38

Nyugodj meg, a mieink a rendes bicikliken már tönkre tették a bowdeneket. Volt olyan, hogy érte kellett menni a bicikliért, mert 2x körbetekeredett a kormány és megszorult úgy, hogy a gyerek nem tudta visszafordítani. Én meg nem győzök hetente bowdent cserélni.
süti beállítások módosítása