// Történet az osztrák állampolgárság megszerzéséről
2017. március 27. írta: Cserve

// Történet az osztrák állampolgárság megszerzéséről

Úgy kezdődött, hogy én csallóköziként hozzámentem egy budapestihez Szlovákiában, majd várandós lettem az első gyermekünkkel Bécsben. A hetedik terhességi hónap táján beadtam a kérvényt az osztrák állampolgárság igénylésére. Majd elkezdődött a bürokratikus folyamat. Közben megszületett a leányzó Bécsben. Aztán jött a második terhesség is. És a bürokratikus folyamat vége majdnem megvárta, amíg a második gyermek is megszületik. Szó szerint majdnem, mert a szülés előtt egy héttel kaptam meg a papírt. Így van az, hogy én és az elsőszülött osztrák állampolgárok vagyunk, a másodszülött kettős állampolgár lett.

allampolg.jpg

Miért döntöttem úgy, hogy osztrák állampolgár akarok lenni? Ausztriában élek. Itt jártam egyetemre. Itt dolgozom. Itt bérlek lakást. Itt vettem életem első autóját. Itt lett macskám. Jó, szeretem a túró rudit. De itt fizetek biztosítást. Itt fizetek adót. Itt van nyugdíjalapom. És most már elég sok barátom is. Itt akarok hivatalos ügyeket is intézni, és nem azzal szottyogni, hogy melyik nagykövetségre mikor kapok időpontot és hiteles fordítást kérjek mindenről. A gyereknek sem akarom ezt. Főleg, hogy nálunk két különböző nagykövetségre kellett volna menni. Itt, Ausztriában, beadom a kérvényt az útlevélre, és egy hét múlva hozza is a postás. Ezt akarom. Az útlevél pedig nem változtat azon, hogy magyarul beszélek a gyerekemmel. És hogy ő is szereti a túró rudit.

Elmesélem a bürokratikus folyamatot is, hátha kedvet kaptok Ti is, hogy osztrák állampolgárságért folyamodjatok. Csak pár feltételt és követelményt kell teljesíteni hozzá:

Ne legyen ellened bírósági ítélet, se büntetőeljárásod ne legyen folyamatban, sőt szigorú közigazgatási szabálysértést se kövess el. 

Ha tehát feddhetetlen vagy, akkor tanusítanod kell a biztos megélhetéshez szükséges anyagi feltételeket, vagyis az elmúlt három évre visszamenőleg a fizetési csekkeket, vagy adóhatározatokat be kell mutatnod, kihagyás és szociális támogatás nélkül.

Ha feddhetetlen vagy, és az elmúlt három évben folyamatos bizonyított bevételed volt, akkor bizonyítanod kell, hogy beszélsz németül, tudod az osztrák állami és tartományi jogszabályokat és történelmet, nem vagy kiutasítva egyik EU országból sem, nem vagy terrorista csoport tagja vagy szimpatizánsa, nem vagy közveszélyes személy és hogy nem vagy más államnak a polgára.

Ilyen egyszerűen megy. Igazán. Na jó, most minden cinizmust félretéve. Itt egy hivatalosabb leírás:

A kérelmezőnek a következő általános feltételeket kell teljesítenie:

  • legalább 10 éves jogszerű és folyamatos tartózkodás Ausztriában, beleértve legalább 5 évet letelepedési engedéllyel.
  • nincs a kérelmező ellen jogerős bírósági ítélet
  • nincs a kérelmező ellen folyamatban bírósági eljárás bűncselekmény miatt (belföldön és külföldön egyaránt)
  • nincs a kérelmező ellen komoly szabálysértés miatt eljárás folyamatban
  • kellően biztos megélhetés – bizonyíték az állandó és rendszeres jövedelméről, jogi követelésekről, eltartási vagy biztosítási ellátásokról az elmúlt három évben a döntési pont előtt
  • német nyelvtudás és a demokratikus rend, az osztrák és az illetékes tartomány a történelemének alapvető ismerete; a bizonyítékot írásbeli vizsga formájában kell letenni, de kivétel létezik például a német anyanyelvű kisebbséghez tartozó személyeknek valamint azoknak, akik Ausztriában jártak iskolába és pozitív értékelést szereztek a „német“ tantárgyból
  • pozitív hozzáállás az Osztrák Köztársasághoz és bizonyíték arra, hogy nem áll fenn veszély a közbiztonság, a béke és a köznyugalom iránt
  • nem áll fenn sem tartózkodási tilalom, sem folyamatban lévő erre irányuló eljárás
  • nincs kiutasítási határozat
  • nincs kiutasítási határozat egy másik EU-országban vagy Svájcban
  • nem volt kiutasítás az elmúlt 12 hónapban
  • nem áll a kérelmező szoros kapcsolatban egy szélsőséges illetve terrorista csoporttal
  • általában a korábbi állampolgárság elvesztése
  • az állampolgárság megadása nem befolyásolhatja jelentős mértékben az Osztrák
    Köztársaság nemzetközi kapcsolatait és nem sértheti az Osztrák Köztársaság érdekeit

A kérelmezőnek jogigénye van az osztrák állampolgárság megadására, ha a következő feltételek egyikét teljesíti:

  • teljesíti a honosítás általános követelményeit (lásd fent)
  • legalább 30 év megszakítás nélküli tartózkodás Ausztriában vagy
  • legalább 15 éves jogszerű és folyamatos tartózkodás Ausztriában igazolása, ha a kérelmező igazolja személyes és szakmai integrációját vagy
  • legalább 6 éves jogszerű és folyamatos tartózkodás Ausztriában, ha
    • legalább öt éve él házasságban egy osztrák állampolgárral és a házastársak közös háztartásban élnek vagy
    • „kapott menedékjogot / menedékkérő“ státuszban van jelenleg vagy
    • a kérelmező EU-állampolgár vagy
    • a kérelmező Ausztriában született vagy
    • az állampolgárság megadása a kérelmező már megtett vagy még várható kiemelkedő eredményei miatt a tudományos, gazdasági, művészeti vagy atlétikai pályán az Osztrák Köztársaság érdekében van.

De milyen papírok, dokumentumok kellenek?

Van egy lista. Szép hosszú. Viszont abból nem minden kell mindenkinek. Szóval első lépésként ajánlom mindenképp, hogy a helyi letelepedéssel foglalkozó irodába menjetek be és az állampolgársággal foglalkozó munkatársat keressétek fel (Welsben például Dienststelle Standesamt und Staatsbürgerschaft). Mondjátok el, hogy kik vagytok, mit csináltok, mit tanultok, hány gyerek van, honnan vagytok, és mondja el Ő, hogy milyen dokumentumok kellenek nektek valójában. Itt egy lista, ami nagy valószínűséggel kelleni fog mindenkitől, akinek a részére az osztrák állampolgárságot meg akarjátok kérvényezni (legyen az újszülött vagy feleség), de lehet, hogy ennél több (esetleg kevesebb) kell:

  • Önéletrajz  /Persönlicher Lebenslauf aller Personen über 14 Jahre/ - kinyomtatjátok, aláírjátok
  • Születési anyakönyvi kivonat, Házassági levél, Válást igazoló dokumentum, Örökbefogadási papírok - nyilván mindenkinek az, ami rá igaz /Sämtliche Personaldokumente aller Personen, für die die Staatsbürgerschaft beantragt wird (wie Geburts-, Heiratsurkunde, Scheidungsurteil mit Rechtskraft, Adoptionsbeschluss etc.)/ - ugye itt mindent eredetiben és hitelesített fordításban is
  • Állampolgársági igazolás a házastárstól, ha az osztrák állampolgár /Staatsbürgerschaftsnachweis des Ehepartners, wenn dieser Österreicher ist/
  • Útlevél - mindenkié, akinek az állampolgárságot igénylitek /Reisepass mit gültigem Niederlassungsnachweis aller Personen, für die die Staatsbürgerschaft beantragt wird/
  • Lakhelybejelentések az elsődleges lakhelyről /Meldebestätigungen aller Gemeinden, in denen ein Hauptwohnsitz in Österreich begründet war bzw. ist/ - vagy megvan az összes otthon, egy csokorban, vagy a Meldeamt-nál lehet kérni egy összegzést, "historische" Meldebestätigung-nak hívják, amiért lehet, hogy kell valamennyit fizetni, úgyhogy biztos ami biztos legyen nálunk 15 Euro, de ha célirányosan kérjük, vagyis az állampolgársági kérvényhez, akkor elméletileg nem. De ügyintézője válogatja.
  • Minden hat év fölöttinek egy igazolványkép /ein Passfoto aller Personen über sechs Jahre/ - aminek viszonylag frissnek kell lennie.
  • Bűnügyi nyilvántartási kivonat a kérvényezőnek és a 14 év felettieknek - az anyaországból, és minden országból, ahol több, mint hat hónapot tartózkodtatok, eredetiben és lefordíttatva. /Strafregisterauszüge (polizeiliches Führungszeugnis) aus dem Heimatland und den Ländern, in denen der Antragsteller sich länger als sechs Monate aufgehalten hat von allen Personen über 14 Jahren (Original und Übersetzung)/ - magyarul erkölcsi bizonyítvány. Magyar állampolgároknak javaslom, ez legyen az utolsó, amit beszereznek, mert nem lehet öregebb 6 hónapnál. De mint minden magyar szolgáltatásra, erre is várni kell. Igénylésről itt.
  • Biztosítási időről szóló tanúsítvány /Versicherungszeitenbestätigung des Sozialversicherungsträgers/ - ha a GKK-nál vagytok biztosítva, akkor online is lehet kérvényezni, kb egy hét múlva küldik postán.
  • Kölcsönökről szóló igazolás /Bankbelege über sämtliche Kredite/ - becsattogtok a bankba, és minden hiteletekről kértek bizonylatot, hogy van és hogy fizetitek rendesen
  • A Hitel Egyesülettől egy kivonat rólatok /Auszug aus dem Kreditschutzverband (KSV von 1870)/ - online lehet ezt is kérvényezni, de jó pár hét, míg kiküldik és kb 30 Euroba kerül.
  • Lakhatási költségekről bizonyítvány /Wohnungsaufwandsbestätigung/ - vagyis ha támogatott lakásban laktok, akkor kell mondjuk a Neue Heimat-tól egy papír
  • Bevételi igazolások az elmúlt 36 hónapra /Sämtliche Einkommensnachweise der letzten 36 Monate/ - fizetési csekk, kiadott számlák, éves fizetési összegzés, adóhivatali papír, minden jó, ami igazolja hiánytalanul az elmúlt három éved bizonyított keresetét
  • Akadémiai címet igazoló iratok /Nachweis der Berechtigung zur Führung eines im Ausland erworbenen akademischen Grades (gegebenenfalls Nostrifizierungsbescheid)/ - Diploma vagy nosztrifikáció
  • Német nyelvtudást igazoló irat /Nachweis über den Erwerb der Deutschkenntnisse/ - ami lehet iskolalátogatottsági igazolás gyerekeknél, pozitív szakvégzettségi bizonyítvány, vagy B1/B2-es német nyelvvizsga bizonyítvány

Ezek mind eredetiben. Németül. Ha nincs német, akkor hitelesített fordításban. (Frewein Katalint előszeretettel ajánlom, postán szívesen elküldi a dokumentumokat, és barátságos áron dolgozik.)

Ha meg a paksaméta, mert ez már egy egész adag papír, akkor már csak a kérvényt kell kitölteni, és le is lehet adni az ügyintézőnek.

Aztán várunk. Ha közben megváltozik valamink, összeházasodunk, elköltözünk, megszületik a gyerekünk, azonnal szólunk róla. És várunk. És ha hiányzik valami papír nekik, akkor szólnak, mi beszerezzük. És várunk. És aztán kapunk egy időpontot, hogy letegyük az osztrák állami és tartományi jogról és történelemről szóló vizsgát. Ehhez kapunk két füzetnyi vastagságú A4-es brosit. Átolvassuk. Kétszer. Megjegyezzük a vastagon kiemelteket. És a három-válaszból-egy-a-helyes vizsgán ügyesen beikszeljük a megfelelő válaszokat. Aztán várunk tovább. S ha közben mégis elválnánk a házasodás után, vagy születne egy újabb gyerekünk, azt is jelentjük. Aztán megérkezik egy igérvény /Zusicherung/, amiben azt írják, hogy megkapHATjuk az osztrák állampolgárságot, ha bizonyítjuk, hogy nem vagyunk más állam polgárai. Erre két évünk van. Ezért persze szintén fizetünk (Felső-Ausztriában 110 €/felnőtt és 60 €/gyerek). Gondoljuk, mit nekünk két év, ha már ennyi vártunk. Lefordíttatjuk az igérvényt, beadjuk az állampolgárságról való lemondást (a szlovákhoz sok papír kell, sok pénz, de 3 hét alatt megvan, a magyarhoz nem kell sok papír, ingyen van, de cserébe 6-8 hónapot(!) várunk rá). Aztán a nagykövetségre megérkezik a tanúsítvány, hogy lemondtunk az állampolgárságunkról. Még az elnök is aláírta. Leadjuk a személyinket, útlevelünket, elhozzuk a papírt a nagykövetségről. Ezt szépen lefordíttatjuk, és elküldjük az osztrák részlegnek. Most ugyebár épp hontalanok vagyunk, mert a régit leadtuk, az újat még nem vettük fel. Szóval most nem utazunk sehova, mert semmilyen identitást igazoló igazolványunk nincs, kivéve esetleg a jogosítványunkat. Ez a hontalanság kb. 2-3 hónapig tart. Ezután az osztrákok kiküldenek egy papírt, hogy akkor menjünk és esküdjünk fel és legyünk mi is állampolgárok - az írás persze egy dátumot, egy helyet és egy csinos kis összeget is említ, amit helyben az eskü letétele előtt kell kifizetni készpénzben vagy akár kártyával. A végösszeg bevételtől, családi állapottól, gyermekek számától függ - alapdíjnak /Bundesgebühr/ 795,70-976,80 €-t számolnak, férj/feleségnek, ha együtt kérvényezzük plusz 759,70 €-t, gyereknek 217,10 €-t, PLUSZ a családi állapottól, bevélteltől függő állami közigazgatási díj /Landesverwaltungsabgabe/, ami maximum 864 €.

Nálunk az egész folyamat körülbelül másfél év volt, a beadástól kezdve (ehhez jön még a papír-gyűjtés) és az egész durván négyezer euróba fájt egy személynek.

Szóval, ha van jó sok időnk és egy használt Volkswagen Golf helyett inkább új állampolgárságot vennénk, hajrá. Mi vettünk, én úgy érzem, jól tettük, nem bántuk meg egyáltalán. Azóta viszont egy újabb szóval is bővült a német szótárunk: Staatsbürgerschaftsverleihungsverfahren. Ez már majdnem megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért-szint :)

S hogy van ez a kettős állampolgársággal, kérdezhetitek. Hát úgy, hogy ha felveszed az osztrák állampolgárságot, akkor minden meglevő állampolgárságodat le kell adni ahhoz, hogy felesküdhess az osztrák állam polgáraként. Viszont ha a szüleid házasok, és az egyik szülőfeled osztrák a születésed pillanatában, akkor beleszülethetsz a kettős állampolgárságba. Két állam törvényeitől függ az, hogy lehetsz-e kettős állampolgár, mert ha jól tudom, még a magyar is megengedi, hogy ha ugyan leadtad, pár év után újra felvehesd, de akkor meg az osztrákoknál kell kérvényezni, hogy felvehesd újra. A szlovák törvények nem ilyen engedékenyek - ők is az egy-állam-polgára-legyél-csak-ot vallják. Így van ez.

További ajánlott olvasnivalók és linkek:

Bohózat monarchikus alapon - a lepapírozás Szlovákia, Magyarország és Ausztria közt házasság, anyakönyveztetés és állampolgárság címszó alatt

Miért váltottam hazát? - húsz ember meséli el, miért váltott állampolgárságot, és ezzel együtt tulajdonképpen hazát is.

Általános honosítási követelmények - az osztrák részletes leírás + a tartományi leírás

A kérvény

Magyar Nagykövetség Ausztriában

Bevándorlási Hivatal Magyarországon - az állampolgárság lemondásáról szóló információk a weboldalukon olvashatók

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3412367381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.