Hordozzunk bátran
2016. október 10. írta: Cserve

Hordozzunk bátran

A Nemzetközi Hordozó Hét alkalmából ez a cikk a hordozásról fog szólni. Arról, hogy miért jó a hordozás, milyen hordozók vannak s kihez fordulhattok, ha segítségre/tanácsra van szükségetek

A hordozás nem egy különleges nevelési filozófia és nem is egy bizonyos hordozóról szól. Hordozni bárki tud, aki egy csecsemő, kisbaba, totyogó gondját viseli, legyen az anyuka, apuka, nagyszülő, testvér, babyszitter, ápoló, dúla, egyszóval bárki. Minden igényre és pénztárcára akad biztonságos és hatékony hordozó.

A hordozás lényege, hogy a gyermeket közel tudjuk magunkhoz, miközben más feladatainkat elvégezzük. Számos kultúrában hordoztak és hordoznak, és rengeteg előnyét mutatták ki gyermekeknél és maguknál a gondviselőknél is. A hordozás kapcsolatteremtő, a hordozás elősegíti a szoptatást, a hordozás segíthet a szülés utáni depresszió leküzdésében, a hordozás leegyszerűsítheti a gondviselést, sőt a hordozás a nagy-figyelmet-igénylő gyermekek gondozásában életmentő lehet.

group-shot-in-front-of-lake.jpg

Mik az előnyei?

Egy tanulmány kimutatta, hogy a hordozott csecsemők átlagosan 43%-kal kevesebbet sírnak, esti órákban pedig 54%-kal kevesebbet1. Szóval igen, a babák boldogabbak!

A hordozás közben a gyermek összhangban van a gondviselő légzésének és szívének ritmusával, a mozgásával. Ezek olyan stimulációkat eredményeznek, amik következtében a gyermekek jobban gyarapodnak és egészségesebbek, mint nem hordozott társaik2.  Nem utolsósorban a szülők is magabiztosabbak, mert jobban oda tudnak figyelni a gyermek igényeire, mozdulataira, ezáltal a pozitív interakció elmélyül és egy mély kölcsönös bizalom alakul ki. Ez nagy segítség lehet például a szülés utáni depresszió kialakulásának megelőzésében vagy gyógyításában3,4.  

További "miért hordozd a kisbabád" cikkek Batyu Klán Hordozóiskolától vagy Gremesétől.

Milyen hordozót válasszunk?

Mielőtt letennénk voksunkat egy bizonyos hordozó mellett, ajánlom, próbáljuk ki azt, de próbáljunk ki más hordozókat is. Az eldöntendő kérdések, mielőtt vennénk hordozót, a következőek:

  • Milyen hosszan szeretnéd hordozni? Pár hónapig csak? Vagy bőven tovább?
  • Ki fogja használni a hordozót? Egy valaki? Vagy cserélgetni fogjátok és könnyű legyen átállítani?
  • Egy hordozót szeretnél venni csak? Vagy helyzet és kor függő, hogy miben hordod majd a gyermeket?
  • Mennyit szánsz rá?

A legtöbb hordozó 5 nagy csoportba sorolható: 

Kendők

A kendők a leghagyományosabb hordozók. Hosszuk és anyaguk különböző, például lehet kötött jersey (újszülötteknek ajánlott), pamut, len, gyapjú, selyem és más anyagú. Csecsemőket, totyógókat, sőt gyerekeket is lehet vele hordozni más-más pozíciókban (elöl, oldalt, hátul). Lehetőség szerint alakítható a hordozó egyén igényeinek megfelelően. Megtanulni „kötözöni” bonyolultnak tűnhet, de egy kis gyakorlással hamar a mesterei lehetünk. A csodálatos anyagok pedig nyugodtan lehetnek szemetgyönyörködtető „kiegészítők”.

2_backwrap_baby_mama_sml-205x300.jpg

Ring Sling

A ring sling a tradicionális mexikói, indonéz és más kultúrák válli hordozójának modern adaptációja. Egy pár fém- vagy műanyag karika segítségével lehet a majdnem két méteres anyagot „méretre” szabni, hogy baba és mama is jól érezzék magukat. A baba súlya húzza feszesre az anyagot a karikában. Anyagaikban ezek is eltérőek lehetnek, a kilógó maradék anyagot pedig napernyőnek, szoptatás takarásnak, könnyed takarónak is használhatjuk, sőt a nagyobb gyerek foghatja, ha tele lenne a kezünk mással. A ring sling újszülötteknél és totyogóknál nagyon praktikus, mert könnyedén ki-be tehető a gyermek.

ringsling_toddler_mom_sml.jpg

Pouch Sling

Ez egy egyszerű kör alakú anyag, amit a vállon átvetve, mint a ring slinget lehet hordani, de anélkül, hogy állítanánk a méretén. Ezáltal nehéz is mással megosztva használni, mert a gyermek biztonsága érdekében, a gyerekre és hordozójára szabott méretben ajánlatos csak használni. Cserébe olcsó megoldás, és a pelenkázó táskában simán elfér, ha nem használjuk épp.

8_pouch_toddler_papa_72dpi-188x300.jpg

Mei Tai

A kínai mei tai az egyik legkedveltebb a tradicionális ázsiai-stílusú hordozók közt. A mei tai felépítését tekintve áll egy nagyjából téglalap alakú testrészből, derék- és vállpántokból. A derékpántok a testrész alján futnak. A kényelmet szolgálva bizonyos részeken párnázottak. Különböző anyagból készülnek. Szintén lehet velük elöl, oldalt és hátul is hordozni. Már akár 3 hónapos kortól is használható a hordozás végéig.

chelsea_ava_final_sml-188x300.jpg

Csatos hordozók

A csatos hordozók (soft structured carrieres /SSC) praktikus és kényelmes, könnyen és gyorsan állítható babahordozók. Párnázott derék és vállpántokkal ellátottak általában, lehet elöl és hátul s néha oldalt is hordozni velük. A csatokat és pántokat be kell állítani, hogy biztonságot és kényelmet adjon hordozónak és hordozottnak. Olyanok, mint egy hátizsák, a teskontaktus hatás pedig itt sem marad el. Újszülötteknek lehet, hogy kell bele szűkítő, de a legtöbb bármilyen korú gyermekkel használható. Ebből is van stílushoz, pénztárcához és testmérethez igazítható változat, melyek miatt az egyik legkeresettebb babahordozók a piacon.

3_backssc_toddler_papa_sml-142x300.jpg

 

A helyes- és helytelen hordozásról rengeteg anyagot lehet az interneten olvasni.

Két dolog, amit kiemelnék viszont itt, az a helyes terpesztartás és hogy kifelé nem hordozunk! Pont.

csipo.JPGElső és legfontosabb, hogy olyan babahordozót és olyan kötési módot válassz, amely biztosítja a helyes terpesztartást. A jó hordozó, helyesen megkötve a kicsi combjait végig megtámasztja, térdhajlattól térdhajlatig, míg lábszárai szabadon tudnak lógni. Így a terhelés szépen el tud oszlani, nem feszítik káros erők a baba csípőizületét. 

kifele.JPGNépszerű és téves szemlélet, hogy kifelé hordozva a kicsit boldogan tud nézelődni. Nézelődik is, hiszen mit tud egyebet csinálni, ha mégis sírna akkor jön a "bölcs szülői logika": nyilván pocsék a hordozó. A valóságban a baba biztonságérzete a fő szempont: hogy tapintani, szagolni, hallani és látni legyen képes hordozóját. Ezek mind az egészséges fejlődés alapkövei. Ha kifelé hordozod az egyszerűen káros, árt a baba fejlődésének.

 

 

 

Hordozási tanácsadás

Ha kérdésed lenne hordozással kapcsolatban, Felső-Ausztriában is vannak hordozási tanácsadók, tanácsadások. Én úgy éreztem, hogy megérte elmennem egy tanácsadásra. Kérdéseimre megkaptam a választ, mert nem mindig tudom, mit hol keressek. Kipróbálhattunk több hordozót is és ezáltal megtalálhattuk a nekünk megfelelőt (én a szövött kendőt, férjem a Manducát). És kaptam pár praktikus tippet, ha elakadnék a felkötéssel.

Németül Linzben a Trageboutique -ot tudom ajánlani.  

A Familienbundzentrumban Welsben vannak workshopok a hátihordozásról és mindenféle hordozók közül a neked legmegfelelőbbet kiválasztandó. Sőt a terhes anyukáknak is jól jöhet a pocak-hordozás. Nem beszélve a hordozós tréningről is péntekenként. Németül. Jelentkezni a Familienbundzentrumban lehet. Sőt, hordozót bérelni is lehet náluk, nagyon barátságos áron, mielőtt befektetnénk egy sajátba.

2016 tavaszán a Manóház szervezett egy magyar nyelvű hordozós workshopot Welsben Bencze Mariann ClauWi hordozási tanácsadó vezetésével. Ha igény lenne egy újabb hordozós workshopra magyar nyelven Felső-Ausztriában, írjatok bátran a manohaz.wels@gmail.com címre.

A miaszösz hordozós koalákkal pedig már a gyerek is eljátszhat a gondolattal...

miaszosz.JPG

 

Pár bónusz infó: 

Kötésmódok

1) Wickelkreuztrage https://www.youtube.com/watch?v=GqBSCULoiww

2) Wickelkreuztrage #2 https://www.youtube.com/watch?v=ZkuY5BjRk9w

3) Rucksacktrage https://www.youtube.com/watch?v=bWdsWk-Y-UQ

 

Két család másként 

https://www.youtube.com/watch?v=iZj16yh0cjo

 

Hordozók: 

 

  

Források:

1 Hunziker UA, Garr RG. (1986) Increased carrying reduces infant crying: A random-ized controlled trial. Pediatrics 77:641-648

2 “Current knowledge about skin-to-skin (kangaroo) care for pre-term infants”. J Perinatol. 1991 Sep;11(3):216-26.

3 Pelaez-Nogueras M, Field TM, Hossain Z, Pickens J. (1996). Depressed mothers’ touching increases infants’ positive affect and attention in still-face interactions. Child Development, 67, 1780-92.

4 Tessier R, M Cristo, S Velez, M Giron, JG Ruiz-Palaez, Y Charpak and N Charpak. (1998) Kangaroo mother care and the bonding hypothesis. Pediatrics 102:e17.

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7911786281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása