{ Tagesmutter/-vater  avagy Pótmama/pótpapa }
2016. szeptember 29. írta: Cserve

{ Tagesmutter/-vater avagy Pótmama/pótpapa }

Egy Welsben élő magyar anyanyelvű Tagesmutter, Barbara összefoglalóját olvashatjátok a pótmama/pótpapa intézményéről Felső-Ausztriában.

logo.jpgEgy Tagesmutter olyan mint egy babyszitter, mégis kicsit több annál. Ideális félős gyerekeknek az óvoda előtt. Hiszen a Tagesmutterhez is el kell menni, tehát meg kell szokni egy idegen környezetet, viszont az ovival ellentétben itt csak 3-4 másik gyerekkel kell megismerkedni és összeszokni. Az óvónénivel ellentétben egy Tagesmutternek nem kell egyszerre olyan sok gyerekre figyelnie, jobban tud segíteni a beilleszkedésben. És az, hogy a saját lakásában dolgozik, szintén segítség, hiszen egy másik lakáshoz könnyebb hozzászokni, mint egy óvodához. A napi rutin is jobban hasonlít az otthon megszokotthoz. Mint a neve is mutatja a Tagesmutter olyan, mint egy anyuka. Mos, főz, takarít, boltba, postára, bankba jár, és viszi magával a gyerekeket is. A Tagesmutternél nem olyan kötött a rendszer, mint az oviban. Megbeszélés alapján működik minden: hogy melyik napokon mettől meddig marad a gyerek, aludjon-e, egyen-e, mit szabad, mit nem. Ezeket mind a beszoktatás alatt beszélik meg a szülők a Tagesmutterrel. Amit a Tagesmutterverein (Egyesület) kér, hogy legalább heti két napot járjon a gyerek, mert különben túl sok idő telik el a viszontlátásig és minden alkalommal szinte újrakezdődne a beszoktatás. Az olyan szülőknek, akik nem dolgoznak minden nap, vagy esetleg váltott műszakban vannak, ideális a Tagesmutter. Hiszen nem muszáj minden nap ugyanabban az időben érkezni és távozni. De nem csak kicsi gyerekeket lehet Tagesmutterhez iratni, hanem egészen a kötelező-iskolás korú gyerekeket is, max. 16 éves korig.

A Tagesmutterverein a jövedelem alapján számolja ki, hogy kinek mennyit kell fizetni (itt egy segítség, hogy otthon is kiszámolgathatssuk). Nem kell kötelezően mindkét szülőnek munkviszonyban lennie. De persze ahol mindkét szülő dolgozik, azon családok könnyebben kapnak helyet a gyermeknek. Aki Tagesmutterhez szeretné adni a gyerekét, első lépésként a Tagesmutterverein-nál kell egy időpontot egyeztetnie. Ott elmondja, melyik napokon hány órában lenne szükség a gyermek felügyeletére. Ideális esetben a lakhelyhez legközelebb eső Tagesmutterhez próbálják tenni a gyereket. Ha nem lenne ott hely vagy nincs a közelben, akkor igyekeznek esetleg a munkahelyhez közel, vagy legalább az arra vezető úton találni egyet.

Mindenkit egy Tagesmutterhez küldenek csak, de ha esetleg az első találkozó után nem lenne a szülő 100%-ig biztos, hogy jó helyen lesz a gyereke, van rá lehetősége, hogy másik Tagesmutterrel is találkozzon - amennyiben van máshol is szabad hely.

Egy Tagesmutternek is ugyanúgy jár szabadság, mind minden más munkahelyen dolgozónak és persze ők is megbetegedhetnek. Ezért minden Tagesmutternek van egy fix helyettesítője, aki ilyen esetben átveszi a gyerekeket. Akik egymást helyettesítik, állandó kapcsolatban vannak és találkoznak is gyakran egymással, hogy ilyen esetben a gyerekek ne egy vadidegen helyre kerüljenek.

Minden Tagesmutternek kötelező egy hivatalos Tagesmutter-képzésen részt vennie. Ezentúl kötelező az elsősegély és a gyerek elsősegély vizsga. A lakások gyerekbiztosak, ezt a tartomány (Land OÖ) hivatalosan ellenőrzi.

Aki bővebb infót szeretne a Welsi Tagesmüttervereinban telefonos időpont egyeztetés után mindent megtudhat.

(Verein Tagesmütter Wels // Cím: Martin-Luther-Platz 1, 4600 Wels // Tel.: 07242 / 61705-0 // Nyitvatartási idő: Hétfő-péntek 8:30 - 12:30)

 A 7 felső-ausztriai Tagesmutter egyesület a Tagesmutterverband OÖ szerint:districts_map.png

  • Aktion Tagesmütter Oberösterreich
  • Kinderbetreuung - Verein Tagesmütter, Gmunden
  • Verein Tagesmütter/-väter Grieskirchen Eferding
  • Verein Tagesmütter Innviertel
  • Verein Tagesmütter/-väter Rohrbach
  • Verein Tagesmütter Wels
  • OÖ Familienbund

További információk a weboldalukon, ami nagyon részletes és igényes, felsorolja hol s merre találhatunk pótmamát/pótpapát, hol lehet a képzést elvégezni, ha mi magunk szeretnénk azzá válni. Forduljatok hozzájuk bizalommal.  

Sőt, ha Barbara segítségét, tanácsát kérnétek, bátran írjatok a manohaz.wels@gmail.com címre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7511751333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása