>> Eltern-Kind-Zentrum, avagy családi központok vagány gyerekprogramokkal
2016. szeptember 22. írta: Cserve

>> Eltern-Kind-Zentrum, avagy családi központok vagány gyerekprogramokkal

Keresgéltem, hogy is lehetne a legjobban lefordítani azokat az intézményeket, melyek állami megbízásból változatos családi- és gyerekprogramokat szerveznek, de azt hiszem, ezen kifejezés is az unikátumok közé tartozik a német nyelvben - így lett belőle családi központ.

Welsben van egyszer a Familienbundzentrum (FBZ) Wels, továbbá az Eltern-Kind-Zentrum klein & GROSS, és a Kinderfreunde.cc szervezet cégére alatt futó Eltern-Kind-Zentrum Pernau és Eltern-Kind-Zentrum Vogelweide.

Ezen központok célja, hogy a gyerek zenélhessen, táncolhasson, játszhasson, jól érezze magát, miközben a felnőttek a többi felnőttel megbeszélhetik tapasztalataikat, gondjaikat, kérdéseiket.

"Mert a gyereknek gyerekre, a szülőnek kollégákra van szüksége!"

Programjaik tényleg színesek és változatosak. Postán is szívesen kiküldik, mert ha van öt perce anyunak, akkor főzés közben, vagy amíg alszik a gyerek átfuthatja és bejelölheti rajta, mely workshopok, mini-találkák, csoportok érdekelhetik őt és drága gyermekét, de online is elérhetők ha esetleg szükség lenne rá. ( Vogelweide/Pernau programfüzet /// FBZ programfüzet /// klein & GROSS programfüzet )

  • Abenteuer Familie

Welsben egy viszonylag friss egyesület ugyan, de annál nagyobb lendülettel dolgoznak. Szerveznek farsangtól kezdve karácsonyi kekszsütésen át szemeszter szünetbeni megőrzést. Programjuk változatos, kicsi, közepes és nagy is talál benne magának valót. Az új egyesületi székhelyük az állatkerttől nem messze a bírósággal szemben lesz. 2018. március 16-tól ott "laknak. Nézzétek meg programjaikat online is.

  • Familienbundzentrum Wels

fbz.JPGA FBZ Wels a belvárosban van, a buszpályaudvartól két percnyire gyalog (Rainerstrasse 2, A-4600 Wels). Tavaly előtt költöztek oda, két nagyon barátságos teremben tartják a foglalkozásokat, van WC pelenkázóval és kis konyhácskája is, ahol családi reggeliket is szoktak tartani. Van a programjaik között terhestornától, baba-jelbeszéden keresztül, kisebb-nagyobb gyerekeknek énekes, kézműveskedős, sőt jóga csoportokon át kiskolásoknak nyári szünetre mindenféle ajánlatuk. Termeik születésnapra is kibérelhetők.

 

 

  • Eltern-Kind-Zentrum klein & GROSS 

Az EKIZ klein & GROSS  Dragonerstrasse 44-es szám alatt van, a régi Dragonerkaszárnyában. Át a kapun, belül parkolni is lehet kényelmesen, kinn pedig az 1-es busz megállója a Dragonerstrasse/Bundesamstgebäude van közel. Két teremben tartják ott is a különböző foglalkozásokat és mini-találkákat. Lehet angolul is tanulni a gyerekkel (bár véleményem szerint a kicsi gyerek inkább játszon angolul meg énekeljen), vagy Emmi Pikler játszócsoportba vinni a gyermekecskét. Sőt, néha gyerekszínházi programot is szerveznek. kleingross.jpg

2016-ban ünneplték fennálásuk 25. évfordulóját. ("A nők vörös sátra" programsorozat 2016. szeptember 19. és október 1-je között várta különféle programokkal, előadásokkal a bennünk rejlő nőt.)

 

  • Kinderfreude Wels Vogelweide és Pernau

kinderfreunde.jpgAz Kinderfreude Wels Vogelweide és Pernau-ról egy személyes tapasztalatom van. Vogelweideba mentünk egy nyílt énekcsoportba, gondoltam énekeljen a gyerek németül, szokja, én is tanuljak pár dalt. Erre a másfél órás találkán énekeltünk vagy három dalt, aztán meg játszottak a gyerekek. Azzal nem is lett volna gond, bár nem értettem, miért hívják akkor énekcsoportnak, de aztán előkerült egy tepsi süti és kávé, sőt kiderült, hogy két hét múlva nekem kéne sütit sütnöm. Kifizettem a tiszteletbeli 2 EUR-t. Még egyszer visszamentem, hogy az ott megismert anyuka számát elkérjem, de azóta sem. Viszont az ott megismert anyuval azóta is jóban vagyunk. :)

De ez az én személyes véleményem. A többi programjukon nem voltam, arról nem tudok írni. Hátha Ti? Megosztanátok tapasztalatotokat?

A Vogelweide az Eiselsbergstrasse 31a alatt található, a Pernau pedig a Linzer Strasse 126 alatt (Linzerstrasse/Schloßstrasse 3-as busz megállójához közel). Parkolni trükkös.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7411731169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.