// Biztos? - Összefoglaló az osztrák biztosításokról //
2017. március 16. írta: Cserve

// Biztos? - Összefoglaló az osztrák biztosításokról //

Mivel az osztrák kötelező biztosítások eltérnek a magyarországi biztosításoktól, ezért ajánlatos ebben a témában is kicsit utánajárni dolgoknak kiköltözés előtt/után. A mai vendégposztban egy jó renoméval rendelkező biztosító egyik munkatársa, aki magyarul és németül is otthon van a szakmában, írja le, milyen biztosításokra van szüksége egy családnak itt Ausztriában és mire figyeljünk, mikor biztosítást kötünk. A poszt egyben ugyan reklám is a biztosítónak - de megfelelően alapos leírást ad ahhoz, hogy eligazodhassunk a biztosítások rengetegében. A végén mindenki maga dönti el, milyen biztosítást köt és mely biztosítónál.

lebensversicherung_familie-versicherung-copyright-_good.jpg

versicherung-collage-2-jpg.jpg

Hegedűs Martinnak hívnak és 32 éves vagyok. 2016 Októbere óta a Donau Versicherung biztosítási ügynökeként dolgozom, megcsináltam a BÖV Diplomat (Geprüfter Versicherungskaufmann) és banki közvetítéseknél Ausztriában első vagyok. Ugyan Magyarországon születtem és magyar az állampolgárságom, de már 2 éves korom óta Ausztriában élek, és kétnyelvűen nevelkedtem. Ebből kifolyólag a német az elsőszámú nyelvem, de a szüleimnek köszönhetően kitűnően beszélem a magyart és írni is megtanítottak, ezért kiismerem magam egész sok területen.

FONTOS: Ahhoz, hogy a biztosításokat meg tudjátok kötni, bejelentett fő lakhelyként ausztriai címre van szükségetek!

Azért írtam ezt a blogbejegyzést, hogy tippeket adjak nektek, és segítségetekre lehessek abban, mely biztosítások kötelezőek és javasoltak itt Ausztriában eltérően a magyartól. Biztosítási ügynökként szívesen kapcsolatba is léphettek velem a következő témákban:

  • Biztosítási kötvény ellenőrzés (Polizzen check) - mely biztosítás felesleges, hol vagy duplán biztosítva, mely biztosítás olcsóbb mondjuk a Donau Versicherungnál
  • Ajánlat készítése MINDEN biztosítási területen
  • Hitelközvetítés (Kreditvermittlung) elsősorban Sparkasse, de vannak kapcsolataim más bankokkal, kimondottan a komplikált esetekre, szabadfelhasználásúhitel, ingatlanhitel, leasing (szívesen jövök tolmácsolni is, igény szerint)

Sok Ausztriában élő magyarnak segítettem már biztosítást kötni, ezért tapasztalatból mondhatom, hogy bizony kevesen tudják, mik a kötelező biztosítások Ausztriában és mik a javasoltak. Más az itteni rendszer mint a magyar. Nyilván tud előny lenni, ha egy biztosítónál fut minden biztosításunk, és ebből kifolyólag akár még árengedményket is kapunk. De mindenképp FONTOS, hogy az biztosítási ügynökünkben meg tudjunk bízni és tudjunk vele beszélni, mert ő a Ti érdekeiteket kell, hogy nézze. Nem mindegy kinél mit kötsz le, fontos hogy az ügynököd kár/baleset esetén is melletted álljon és gyorsan gördülékenyen menjen a felmérés. Ezt pedig én garantálhatom. :)

FIGYELEM: Ne hagyjátok magatokat rábeszélni mindenféle jellegtelen biztosításokra, melyek nagyon megterhelnék a családi büdzsét. Még néha a bankok is így tesznek. Egy biztosítási kötvényt az aláírása után autót még 14 napig, élet- és balesetbiztosítást 30 napig vissza lehet vonni. Egyszerűen áthúzni és ráírni, hogy a kötvényt szerződést nem fogadjuk el ("Vertrag wird NICHT angemnommen!"). Így a biztosító társaság köteles a kötvényt stornózni. Sőt már olyat is hallottam, hogy a biztosítási ügynök pénzt kért azért, hogy házhoz jött időpontra. Egy rendes biztosítási ügynök ezért nem kér pénzt, hisz ez a munkája - az ügyfeleit a lehető legjobb módon gondozni. Egy elrettentő példa az ügyfeleimtől: 50 €-t kért az ügynök a kiszállásért, aztán pedig megpróbálta rábeszélni a párt egy életbiztosításra !! 100 €-ért fejenként !!. Szerencsére még idejében tudomást szereztem erről, így a párral a szerződéstől a megengedett 30 napon belül vissza tudtunk lépni. Azóta is az ügyfeleim közt üdvözölhetem a párt.

Mely biztosításokra van szükségem Ausztriában?

  • Autóbiztosítás

Mindenkinek, aki autóval jön/közlekedik Ausztriában, autóbiztosításra van szüksége. Javaslom, hogy minél előbb jelentsétek át az autót osztrák rendszámra, mert a rendőrség elég szigorúan intézkedik külföldi rendszámú autók esetén - akár 1000 € büntetést is kiszabhatnak, ha osztrák lakcímre vagy több mint egy hónapja bejelentve és külföldi rendszámú az autód. (Autót már "Nebenwohnsitzre" is be lehet jelenteni.) Mi szívesen átvesszük a magyar biztosításnál elért bonusz-szintet, ha egy német nyelvű tanúsítványt hoztok a magyar biztosítótól. Ha nincs ilyen tanúsítvány, vagy még nem volt Ausztriában autód, Ausztriában automatikusan a 9 Fozokatnál kezdesz. Magyar olvasóimnak felajánlom az interne Stufe 0-át, ami nagyon kedvező.

Mi kell az autó bejelentéséhez Ausztriában:

  • Zulassungsschein ( mit Stempel : Auto abgemeldet am …. ) / Forgalmi
  • Typenschein / Törzskönyv
  • Gutachten §57a / Műszaki vizsga
  • Kaufvertrag / Adás-vételi szerződés

Ha még nincsenek az autónak osztrák papírjai, a következő az elintéznivalód:

  • egy gépjármű ellenőrzési pontban állíttassunk ki szakvéleményt (kb. 193,50€) (KFZ-Prüfstelle ein Gutachten machen lassen)
  • Az adóhivatalnál fizessük be a NOVA-t, ami az autó CO2 értékétől függ (COC-Papier)
  • Lépjünk kapcsolatba a biztosítási ügynökünkkel és jelentsük be hivatalosan az autót. A fent említett pontokhoz ugyanis KELL hogy legyen meghatalmazás, fényképes igazolvány és biztosítási tanúsítvány.

Az autó bejelentése 2017. január 1-jétől 190,10€ egészen pontosan. A bejelentő fióknál kell helyben befizetni. A rendszám pedig, ellentétben Magyarországgal, nem autóhoz, hanem a gépjárművet bejelentő személyhez kötött.

Ausztriában köteles vagy kötelező gépjármű felelősség biztosítást (Haftpflichtversicherung) kötni, ebben az esetben kapsz tőlem egy Versicherung BestätigungotMásképp nem jelenthetsz be gépjárművet. Ehhez a kötelező alapcsomaghoz gyakran két kiegészítő csomagot is szoktak kötni:

  • utas baleseti biztosítás (Insassenunfall) - megjegyzem, szerintem ez is kötelező kellene, hogy legyen. Ezzel biztosítom a gépjárműben velem utazókat. Baleset esetén, attól függetlenül, hogy ki okozta a balesetet, a biztosítás kifizetésre kerül, ha netán maradandó sérülések keletkeznek vagy netán valaki meghal. A csomag ára 5 € havonta - szerintem mindenkinek kellene ilyen is.
  • Jogi védelem (Rechtschutz KFZ) - szintén egy kedvelt csomag. Baleset esetén, ha nem tudunk megegyezni abban, ki a vétkes, és netán bíróságra kerül a dolog (ahol a költségek már magasra hágnak), a jogi védelem biztosítás fedezi a kiadásokat. Csomag ára kb. 8 €.
  • SecurMed Mobil Europa csomag - kemény 5 €-ért kötött biztosítási csomag azért, hogy ha netán balesetet szenvedsz, lehetsz akár a gyalogos is a járdán, különleges és gyors egészségügyi ellátásban részesítsenek. A javaslatom: ne az 5 €-n gondolkodjunk, hanem legyen az egészségünk a legfontosabb, mert az megfizethetlen.

Most pedig térjünk rá a kaszkóbiztosításra. Mindenki egyetért abban, hogy maximum 6 éves korig mindenképp értelme van kaszkó biztosítást kötni. Mi is a kaszkó? A kaszkó kifizeti az autódon esett károkat. Saját részként 330-730 €-t lehet megbeszélni. A fenti kötelező biztosítás (Haftpflicht) CSAK az általad a másik autóján okozott károkat állja, de a saját autódon levőt nem. A kaszkónak is vannak különböző fokozatai. A legalacsonyabb fokozat a Vad- és időjárás kaszkó (Wild- und Wetterkasko), ami fix áras, 13 € havonta. A többi fokozatnál az autó újonnani árától függ a havi prémium. Javaslom, beszéljétek át a biztosítási ügynökötökkel.

kasko.png

Autóbiztosításról németül a Donau Versicherung szórólapját itt olvashatjátok.

  • Lakásbiztosítás

Azt nem tudom, ez miért nem kötelező, de sok főbérlő kéri az albérlőit, hogy igenis kössenek lakásbiztosítást (Haushaltsverischerung).

Az osztrák lakosok 2/3-nak van lakásbizotítása.1/3-nak nincs egyáltalán. Feltűnt már, hogy sok itt maradt magyar ember nem köt a feje felett levő tetőre biztosítást. Mert legtöbbször nem tudják, hogy kell-e vagy sem. Ha engem kérdeznek, szerintem KELL.

Albérletben laksz? Köss lakásbiztosítást. Hogy mit takar egy lakásbizosítás? Könnyen elmagyarázom: vedd a házad/lakásod és képzeletben fordítsd fejjel lefelé. Minden, ami kieshet belőle, azt a lakásbiztosítás biztosítja "víz, tűz, betörés, vihar és üvegtörés" esetén. A biztosítás összegét a lakás négyzetmétere alapján számolják ki. Körülbelül 10-20 € között mozog a csomag díja és ezze be is biztosítottuk a várunkat a fent említett rizikók ellen. (Szerk.megj.: sőt az ellen is, ha a huzat becsapná a gombos ajtónkat és mi kinn ragadnánk, és lakatost kéne hívni, hogy "feltörje" a zárunkat.)

SŐT. A lakásbiztosítás magába foglal egy bizonyos privát- és sportkötelezettségi biztosítást is (Privat- und Sporthaftpflicht). Mit jelent ez? Ha a gyermeked, vagy te a szomszédnál véletlenül valamit tönkreteszel, a privátbiztosítás fedezi. FONTOS: kisállatok a macskákig ingyenesen benne vannak - macskánál nagyobb állatok, kutyák, lovak számára kell egy ilyen állattartási kötelező biztosítást (Tierhalter-Haftpflicht) kötni - kb. 2 € havonta. Mert mi van, ha kifut a kutyád az útra egy teherautó elé, az félrekapja a kormányt, óriási károkat okoz - azt az állattartási kötelező biztosítás fedezi.

Saját házad van? Ne gondolkozz sokat, hogy öröklakásodra/házadra biztosítást köss. Nagy valószínűséggel kölcsönt vettél fel, és keményen dolgozol a lakásodért/házadért és hogy a kölcsönt visszafizesd. Nehogy véletlenül leégjen a ház és ne legyen biztosítva. Mert attól, hogy nincs tető a fejed felett, a kölcsönt a banknak akkoris ki kell fizetned. A lakásbiztosítás mellett egy öröklakás biztosítást is köss (Haushaltsversicherung + Eigenheimversicherung). Az "Eigenheimversicherung" az egész telket is biztosítja és minden fix dolgot rajta (odaépített falak, ablakok, tető, stb.). Különböző csomagokkal egészítheted ki, hogy a medence s a kert is szuper-biztosítottak legyenek. Egy kb 120 m2-es házért a biztosítás összesen kb 50 € havonta. Így jobbról, balról, alulról, felülről be vagy biztosítva.

  •  Baleseti biztosítás

A balesetek 80%-a szabadidőben, otthon vagy sportolás közben történik. És egyre több a biciklis baleset is. A legmagasabb baleseti rizikóval a 0-14 éves korú gyerekek rendelkeznek: minden 3. gyermek balesetet szenved. Szülők, kérem vigyázzanak a gyerekeikre és lehetőleg biztosítsák be őket.

Az tény, hogy ha alkalmazott az ember, a munkahelyén biztosítva van, sőt a direkt oda úton és haza úton is. Tehát ha ekkor történne valami baleset, akkor azt az AUVA állja. De mi van akkor, ha szabadidőnkben sérülünk meg? Persze a kórházi tartózkodás garantálva van az egészségügyi biztosítás által, de mi van a fájdalomdíjjal? Erre is jó a balesetbiztosítás. Vagy ne adj isten, egy baleset tragikus következményeként tolókocsiba kényszerül az ember. A rá és családjára váró kiadások hatalmasak lehetnek, mert pl. a lakást akadálymentessé kell alakítani. De ha "csak" a kezed törik el, vagy a térdszalagod szakad, már akkoris jár térítés a biztosítótól. Saját tapasztalatomból mesélem, hogy egy vállsérülésem után pár ezer euróval nehezebb lett a számlám. A sérülések igen, fájdalmasak, de azért jó, ha hamar egészséges az ember, és még egy kicsit anyagilag is kárpótolják.

Baleset biztosításoknál is van mindenféle lehetőség, a legjobb ha az ember az ügynökével végigbeszéli.

Egy általános balesetbiztosítás költsége kb 15 € havonta. Ez egy nagyon kedvelt csomag, főleg családosok körében, ahol 40 €-tól már az egész család (2 gyerekkel) balesetbiztosítva van. Ami még nagyon fontos: az újszülött ingyenesen a biztosítás része 1 éves koráig.

Az egészségügyi biztosítás ellenére kell egy személyi önrészt fizetni, ha kórházba kerülünk.  Általában 15 €-nyi napi díjat még saját zsebből kell kifizetni. A napidíj csomaggal (Taggeldversicherung) egy kis összeg ellenében napi 20-100 €-t is téríthet nekünk a biztosító. Így megtérül a napi díj és még egy kis pluszhoz is juthatunk.

További lehetséges csomag például az baleseti rokkantnyugdíj (Unfallrente). Ha egy baleset esetén 50%-os rokkantság lép fel, a biztosító az életünk végéig fizeti a megbeszélt rokkantnyugdíjat. Fontos tudni, hogy az állam az utolsó fizetésünk 60%-át fogja utalni, vagyis egy kis kiegészítés jól jöhet ilyen esetben.

A határ mellett lakók, vagy Ausztriába ingázók, akiknek nincs bejelentett osztrák lakcímük, szintén köthetnek balesetbiztosítást. (Grenzgänger Unfallversicherung). Ehhez osztrák munkahely és osztrák bankszámla szükséges.

  • Jogvédelem

Sokan lépnek velem kapcsolatba, hogy ügyvédre lenne szükségük. Az első kérdésem vissza, kötöttek-e jogvédelmi biztosítást (Rechtschutzversicherung). Sajnos legtöbbször nem a válasz, és akkor már bizony késő. Javaslom, kössenek ilyet biztosítást minél előbb, mert néha várakozási idővel jár.

Sajnos itt Ausztriában már minden kicsinységért hívják az ügyvédet és jogi problémába keverdünk, ahol ha nekünk kell fizetni az ügyvédet, több ezer euróval is számolhatunk. A jogvédelmi biztosítás ebben segíthet. Amire jó:

  • Biztosítást nyújt a TŐLÜNK jogtalan igénylésekkel szemben
  • Átveszi az ügyvéd és bírósági kiadásokat, ha MI igénylünk valakitől jogosan valamit
  • tisztázza, ki a vétkes a helyzetben

A jogvédelem szlogenje: Az ügyvéd, aki egy zsebben elfér.

Az "All-Inclusive-Paket 2017" csomaggal a család összes tagját tudjuk biztosítani, akik egy fedél alatt élnek felünk. Gyerekeket 18 éves korukig (ha egyetemre jár, 25 éves korukig), és olyan veszélyeknél nyújt védelmet mint lakhatás, család, vagyon, autó, adójog, személyi adat, szabadidő.

Éves összegekben így néz ki:

rs.png

Tehát 17,78-27,78 € közt havonta már megspórolhatod magadnak a magas ügyvédi díjakat.

FONTOS tudni: a jogvédelmi biztosítás NEM vonatkozik családon belüli esetekre, válásra, veszekedésre, vagyon megosztási dolgokra, illetve ingatlan vásárlás és eladási helyzetekre!

 

  •   Életbiztosítások

Biztos mindenkinek ismerős. De ennek is vannak különböző fajtái. Miért van rá szükség? Aki hosszabb ideje Ausztriában él, dolgozik és itt is szeretne maradni, s eltartani a családját, annak mindenképp ajánlom. Főleg a családeltartóknak, mert ha kiesik ő és ezáltal a keresete, a család nem tudja miből fenntartani magát. Az életbiztosításoknál a befizetett pénz nem "veszik el". Már havi 50 €-tól lehet életbiztosításokat kötni, és ezzel megadni a családnak egy alap biztonságot  a mi-van-ha-történik-velünk-valami esetre. A következő fajtákat emelném ki:

  • Ablebensversicherung - ez a legolcsóbb verzió, akkor kerül pénz kifizetésre, ha a biztosított a biztosított idő alatt elhunyna.
  • Er- und Ablebensversicherung - egyszer fizet csak: vagy halál esetén, vagy ha lejár a biztosított idő, így a biztosított megkapja az "összespórolt" pénzt.
  • Lebensqualitätversicherung - egyszer fizet csak: vagy halál estén, vagy ha lejár a biztosított idő, vagy ha a 25 súlyos betegségek közül egyikében szenved, akkor kifizetésre kerül az "összespórolt" pénz.

 Gyerekekre is lehet kötni. Így spórolunk is nekik, meg biztosítjuk is őket.

  • Takarékpénztár

Állami támogatással lehet pénzt spórolni, havonta 50-100 €-nyi összeget maximum. S ha ilyenünk van, még kölcsönt is könnyebben kaphatunk, mert látják, hogy tudunk spórolni.

Az előnyei:

  • félreteszed a pénzedet és nem költöd el másra
  • évente támogatja az állam
  • a lejárati idő után eldöntheted, hogy kifizetteted a pénzt vagy továbbra is lekötöd.

 

Biztosításokat összesítő példa:

Egy átlag magyar családnak 2 gyerekkel, akik bérlakásban (75 m2) laknak és egy 90 LE autójuk van, ilyen biztosítások kellenek és ajánlottak és körülbelül ennyibe kerülnek havonta:

Biztosítás Ára / Havonta €
Autó (kaszkó nélkül, a 9. fokozatban) 85 €
Lakás 15 €
Balesetbiztosítás (újszülött az 1. éves koráig ingyen benne) 40 €
Jogvédelem (minden családtag, gyerekek 18. éves korig) 23,70 €
Életbiztosítás (a főkeresőknek, de ez a végén kifizettethető) 50 €
Összesen (az egész családnak) 210 €

 

Minden fent említett biztosításról szívesen beszélek még, személyesen is. Inkább fizessünk havonta egy kisebb összeget, minthogy bajban, biztosítás nélkül a hatalmas kiadásokra a gatyánk is rámenjen.

Olyan további biztosításokról is szívesen mesélek, mint beruházások, nyugdíj vagy privát egészségügyi biztosítás. Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok. Az elérhetőségeimet itt találjátok:

visitenkarte_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1312337331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása