{ Bienenhaus }  - ha egy kis időre adnánk csak bölcsibe a gyereket
2016. október 21. írta: Cserve

{ Bienenhaus } - ha egy kis időre adnánk csak bölcsibe a gyereket

Welsben működik egy gyerekmegőrző, ahova pár órára beadható a 0-3 éves gyermek, ha épp orvoshoz kell mennünk vagy más intézni valónk van, s ahol Pótmamák vigyáznak a gyerekekre, játszanak és kézműveskednek velük. Ez a Bienenhaus Kindertreff. A welsi Tagesmutterverein egyik intézménye, ahol időszakos gyermekmegőrzést vállalnak. 

unbenannt_2.JPGSzintén beszoktatással kezdődik, hogy a gyermek szokja, hogy A) más gyerekekkel játszik és eszik együtt, B) hogy szülő nélkül marad ott egy helyen, ahol más gyerekek is vannak. Pár nap után hosszabb-rövidebb időre otthagyható a gyerekecske, ha dolgunk akad, amit gyerek nélkül intéznénk el. Pakoljunk neki enni, inni (visszazárható dobozokban, flaskákban), csúszásgátlós papucsot vagy zoknit, extra ruhát, pelust, popsitörlőt. Telefonon vagy személyesen egyeztessünk, hogy mikor vinnénk a gyermeket, kb. mennyi időre, és már mehetünk is. A hónap végén összeszámolják az órákat, és egyben kifizetjük, vagy előre fizetünk egy összeget és abból vonják le. 4 EUR/óra a gyermekmegőrzés díja, fél és negyed órákat is számolnak.

A személyes tapasztalatom a Bienenhaussal nagyon érdekes és gyerekfüggő. Mivel óvodás kor előtti gyermekeknek van, vagyis egész pici babákat is be lehet „adni” , ezért maga a beszoktatás és az elválás rettentően nehéz. Pont abban a korban vannak a gyerekek, amikor nagyon ragaszkodnak a szülőhöz. Az enyémek legalábbis nagyon ragaszkodtak. Ráadásul a német nyelv, mint idegen nyelvű környezet, nem könnyítette meg a helyzetemet. Viszont az elválás és újra találkozás hozzászoktatásához nagyon jó volt. Megtanulta, hogy ha anya megígéri, hogy jön érte, miután ő megette az uzsonnáját, akkor anya tényleg jön érte. Időbe, energiába került, de ezáltal az óvodai beszoktatás sokkal ügyesebben ment, a leányzónál legalábbis, közben ragadt rá a német nyelv és szokta a gyerekekkel való együttlétet is. Hetente kétszer 1-2 órára voltak ott. Mivel anyaságin voltam otthon velük, ezért több időre nem is volt szükségem, de voltak ott gyerekek, akik hosszabb időre voltak otthagyva.

Bölcsi- és esetleg Tagesmutter híján nagyon jó megoldás lehet, és azokra az alkalmakra is, amikor tényleg van elintéznivalónk, ahova nem vinnénk a gyereket magunkkal és a barátnő sem tudja bevállalni. 

Bienehaus Kindertreff:

Hétfő-péntek 7:30 - 13:00 óra közt

Telefonos bejelentkezés szükséges.

Szombaton 9:00 - 12:30 óra közt

Kizárólag telefonos bejelentkezésre!

Tel: 07242 / 511 59

Cím: Martin-Luther-Platz 4, A-4600 Wels

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3011823903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása