>> Állatkerti útmutató... (Zoo / Tierpark / Wildpark / Tiergarten)
2016. szeptember 28. írta: Cserve

>> Állatkerti útmutató... (Zoo / Tierpark / Wildpark / Tiergarten)

Sokszor megkérdezem a gyerekektől, nekik milyen érzés lenne, ha egész nap be lennének a szobájukba zárva, ott kéne játszaniuk, kapnának ott ennivalót, de tilos lenne kijönniük onnan. Néha valaki bezörögne az ablakon, vicces arcokat vágna, aztán továbbmenne. Nekik jól esne-e. Azt mondják, nem. Valahogy mindig összefacsarodik a szívem, mikor állatkertbe megyünk. Aztán mégis kimegyünk. Sőt, különböző állatkertekbe is elmegyünk. És közben igyekszem újra és újra megkérdezni tőlük ezt, ha elkezdenének a majmok üvegén dörömbölni, vagy bedobálni ezt-azt a lovaknak. Ugyanis azért, mert egy kerítés választ el bennünket, attól még tudjunk az állatokkal is emberségesen bánni. Szóval figyelünk, tanulunk, szokjuk, gyakorolunk.

  • Welser Tiergarten

A helyi állatkert, a Welser Tiergarten, az egyik kedvenc. Közel is van, könnyű is megközelíteni (autóval), és nagyon szépen rendben van tartva. Az elmúlt három évben sok változáson ment át, vágtak ki fákat, építettek a majmoknak majomházat, kitiszították a kacsák tavát, véghez vittek egy hatalmas patkánytalanítást, elvittek és hoztak is új bennlakókat, mint pédául hódot vagy fekete gólyát. Mindezt támogatásokból, mert az állatkert ingyenes. Érdekeseket is megtudtunk e pár év alatt, például, hogy rendszeresen megesik, hogy ellopják tavasszal ismeretlen gaz tettesek a gólyák tojásait. Vagy hogy a daru nem azért vérzik, mert bántották, hanem mert növeszti a tollát, ami épp megszúrta az erét. Különösen tetszik, hogy bizonyos állatfajták szabadon laknak benn, mint például a gólyák és a pávák. Sőt van egy meseerdő részlege is, ahol az élő állatok mellett mesék is ki vannak írva, ha mondjuk elfelejtettük volna a holló meg a róka történetét.

A gyerekek viszont nem csak az állataikért szeretik, hanem mert két nagyon vagány játszótere is van. Mindkét játszótér már inkább a mászni tudó gyerekeknek való, vagyis 18hónap+. Sőt nyárra egy vizes-pacsálós részt is építettek nemrég, ahova a famalom hajtja be a vizet és kis felhúzható gátja is van. De alapvetően kisebbekkel is megéri ellátogatni. A büfében lehet venni állateledelt, 1 EUR-ért, ha kecskéket, őzeket, kacsákat szeretnénk etetni. 

Télen és nyáron más a nyitvatartási ideje, októbertől márciusig 8-17 óra közt látogatható, márciustól októberig 7-20 óra közt. Egész évben nyitva van. Akadálymentesített. Kutyát is szabad bevinni, pórázon. December 6-án pedig 14.30-kor még a Mikulás is ellátogat oda. Ha kíváncsiak vagytok rá, menjetek a pónikhoz.

Születésnapot is lehet ott ünnepelni, 6-12 éves gyerekeknek. De van póni lovaglás és póni takarítás is. Lovagolni szerda, szombat és vasárnap délután lehet 15 órától, pónit ápolgatni (persze lovaglással együtt) hétfőn és pénteken 14-16 óra közt (1 óra,7 EUR, jelentkezés: Doris Sturmberger: 0680 1248445).

 

Ha kimozdulnánk Welsből és egy kicsit arrébb utazunk, akkor eljuthatunk Schmidingbe, Haagba, Linzbe vagy Grünauba.

  • Zoo Schmiding

A schmidingi állatkert (Zoo Schmiding) belépős. Jobb ha van az embernek OÖ Családi Kártyája, mert bár azzal sem olcsó, de azzal egy hangyányit olcsóbb a bejutás. Bár ha visszajáró vendégek akarunk lenni, a legolcsóbb megoldás az éves bérlet. Kb. négy alkalom után megtérül. Nyáron az állatkert, télen az akvárium rész lehet a vonzóbb. Naponta 9-18 óra közt van nyitva. Az állatkert része nagy. A welsihez képest mindenképp. Olyan különleges állatokat látni, mint zsiráf, gorilla, gepárd, orrszarvú vagy flamingó. Szerintem nem annyira ápolt és rendben tartott, mint a welsi állatkert, sőt itt többször támadt olyan érzésem, hogy sajnálom azokat a bezárt állatokat: a gepárd kifutója nem túl nagy egy olyan állatnak, aki négy másodperc alatt gyorsul 100 km/h-s sebességre, ott nincs nagyon helye futni. Sőt még mocsokságnak is tartom, hogy pont a zebrák mellé rakták a kifutóját. Szóval ő főként csak pihen és van. Mit is csinálhatna mást. Futni nagyon nincs helye. A vörös mosómedvék vize sem a legtisztább. A gorillák közben nagyon impozánsak. Az állatkert játszótere nagyon vagány, felnőtteknek is jó móka. Van pár trampolin és akármennyi büfé, kávézó a megfáradt szülőknek, amíg a gyerek boldogan pattog.

Az aquaZoo részlegen érdekes halakat, csúszó-mászókat lehet látni, sőt van egy benti játszótere is, bár az árához képest szerintem kicsi. Télre és esőben viszont mindenképp jó program lehet.

Ildi Tippje: welsi és Wels környéki lakosoknak 35€ az éves bérlet. A harmadik alkalommal már be is hozza az árát. Csak egy igazolványkép és egy Meldezettel legyen nálatok a bérlet vásárlásakor. ;)

 

  • Wildpark Grünau

Szilárd ajánlása a Natutierpark/Wildpark Grünau-ról:  Cumberland Wildpark Grünau, vagy nevezhetnénk akár “elrejtett vadasparknak” is, hisz welsi szemmel nézve Felső-Ausztria igencsak félreeső részén terül el, az amúgy elég méretes park. A közelben kezdődő “Toten Gebirgen” - amit forditói szaktudás hiányában inkább eredeti megnevezésben hagyok - ill. a csak pár kilométerrel távolabb található Almsee-nek nevezett tó remek látványt és túrázási lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak. Persze mindezt csak azoknak, akik elég edzettek, s a parkban való minimum két órás séta után további kihívást keresnek. A park bejárata igen impozáns. De ne lepődjünk meg, tavaly került átadásra, teljesen mai igény szerinti formatervezés. A bejárat után balra rögtön van egy játszótér, ami a gyerekeknek a hosszú út után nagyon tetszett. Annyira, hogy kifeléjövet is eltöltöttünk ugyanitt egy majdnem órányi időt. A bejárat és a kijárat ugyanis ugyanazon épület két végen van, igy a kettő közé elhelyezett “gyereksziget” nem kerülhető ki. Azért a túra végén a szülőknek is jut az örömből, hisz amíg a gyerek játszik, legurítható egy korsó sör vagy rendelhető valami tipikusan osztrákos, pl. “Gulasch” :).

S hát a túra, az igény ill. kondi szerint változtatható, Istennek hála menet közben is. A parkot keresztül-kasul szelik ugyanis az utak/ösvények. Babakocsival is könnyedén bejárható. Egyik állatfaj követi a másikat. Az elején ott vannak a medvék és a farkasok. Velük szemben a sasok, majd jönnek a kacsák – gyermekem nagy-nagy örömére – aztán a szarvasok, libák, tyúkok, zergék. A zergék egy kicsi sziklás részen vannak, s tök klassz, ahogy magabiztosan le-fel futkároznak. A “ketrecük”, amúgy úgy van kialakítva, hogy a “körút” végéhez közeledve újra meg lehet őket tekinteni, az ellenkező oldalról. S jönnek aztán az őzek, a hiúz, bagoly, róka. A hiúz területe is a zergéknél kialakítottak logikájára épül, s mondanám is, hogy amint felér az ember a dombra, balkéz felől lesz egy “tákolmány”. Na oda érdemes belesni, ill. helyesebben onnan kilesni. Egész közel a “kilátóig” vezet egy palló, ahova, ha szerencsés az ember hajlandó felmászni a hiúz, és így szinte szemtől-szemben lesz vele. De ami ennél érdekesebb a szarvasok, akik az eddigi állatokkal ellentétben szabadon megközelíthetőek, ill. ők maguk jönnek oda az emberhez. A figyelmeztető jelzés, ahogyan egymást óvatosságra intik, felnőtt fejjel is élmény. Innen aztán elszabadulva újra bekerített helyen vannak a bivalyok. Ez azért a kerítés ellenére kicsit félelemkeltő éppen a séta, vagy ha úgy tetszik a túra végére. Persze ez szubjektív vélemény, igy hát menjetek el, nézzétek meg, s győződjetek meg az igazamról.

 

  • Tierpark Stadt Haag 

A haagi állatkert (Tierpark Stadt Haag) nálunk csak "a messzi állatkert" címszó alatt fut, ugyanis Welsből azért 40 percet autózni kell. Egésznapos program, mindenképp, de inkább csak jóidőben. Nagyon gyerekbarát. Itt a belépő árát majdnem szó szerint „le lehet hintázni”. Már a bejáratnál lehet venni állateledelt. Sőt van büfé, WC, és bérelhető kocsi (Bollerwagen), amit húzni lehet, sok cuccot és fáradt gyereket is bele lehet pakolni.

Az állatkert nagyon nagy, van benne sokféle állat az oroszlántól kezdve a mosómedvén, a bivalyon és tevén keresztül a kicsi papagájokig  minden. Szeretem, mert nagyon sok állatnak mintha tényleg a természetes környezete lenne, csak le van kerítve kerítéssel, hogy az ember ne tudjon túl közel menni. Az őzeknek és szarvasoknak például egy hatalmas terepük van körbekerítve. A közepén levő tóban pedig még a hobbi horgászok is horgászhatnak – kifogott kilóra kell fizetni kilépéskor. 

Emellett van egy jó nagy büféjük, ahol akár egészségeset is lehet ebédelni, nem csak sültkrumplit, és amellett pedig egy óriási, de tényleg óriási játszótér. Akkora, hogy három gyereket ember legyen a talpán, aki két perc után megtalál. Ezért a mikor-megyünk-a-messzi-állatkerbe kérdésre mindig csak azt tudjuk felelni, amikor anya s apa nem dolgozik és süt a nap. Másképp esélyünk sincs.

  • Zoo Linz

A linzi állatkert (Zoo Linz) egy kellemes, kényelmes, nagy délelőtti séta. Dimbes-dombos, nem unatkozik benne az ember, látni ott is sokminden helyeset, például a kedvenceink a szurikáták. Gyerekbarát ez is nagyon, lehet kecskét etetni, a terráriumaiban érdekes szöcskéket és sáskákat nézegetni (a botsáskát nem találtuk). Büfé és játszótér a pont elég kategória. Babakocsival és nyugodtan lehet benne menni, kivéve a terráriumot, az ott soklépcsős.

 

  •  Tierpark Altenfelden

Egy kis utazást vesz igénybe, de cserébe gyönyörű vidékeken keresztül visz az út az altenfeldeni állatparkba. Állatpark bizony, mert ilyen puccos, kényelmes, tágas, szabad és természetes "kalickákat" már rég láttam. Tavasszal voltunk, amikor épp megszülettek a kisállatok - így láttunk barit, gidát és még vadmalacot is. Dimbes-dombos az egész park, megéri kényelmes cipőt húzni. Vannak árnyékos utai is, de napos részei is. Van gyerekbarát, családbarát és túrázósabb körtúra útja, lehet választani. Hatalmas játszótérrel gyerekeknek, pónilovaglással, gepárd etetéssel, kisállatsimogatóval. Büfében finomságok is kaphatók. Útközben viszont nincs wc, szükséges dolgokat érdemes a büfé mellett a körtúra előtt megejteni. A bejáratnál nem lehet kártyával fizetni, viszont a szomszédos étteremben a pincértől lehet pénzt "felvenni". A belépőjegy mellé állateledel is vásárolható. És tényleg van mindenféle állat benne: róka, vaddisznó, kecske, juh, ilyen madár, olyan ürge. Érdemes nyitásra érkezni, mert utána nehezen lehet parkolót találni. De mindenképp érdemes időt szánni rá, mert csodálatos, nyílt és szabad az egész. Fotókat itt láthattok a parkról.

  • Tiergarten WALDING

Ugyan még személyesen nem ismerjük, de vagy 200 fajta állattal lehet ott találkozni a honlap leírása szerint. Oroszlánokkal is! WAAAA. Ha már voltatok, írjátok meg milyen volt a manohaz.wels@gmail.com címre, és szívesen megosztom a többiekkel is itt. http://www.tiergartenwalding.com/cms/

Egy állatkert viszont már jó ideje sokkal több annál, hogy "állatok bezárva". Az állatkertek fontos szerepet játszanak a természet védelmében, oktatásban, a veszélyeztetett állatok tenyésztésében, megóvásában és! visszatelepítésében. Az állatok az állatkertben tovább élnek mint a szabadban. Azt hiszem, az ellen harcolok a fejemben főleg, hogy azért, mert rács/üveg/kerítés mögött laknak az állatok, mi emberek nem vagyunk náluk semmivel sem többek. Végülis csak nézőpont kérdése, hogy ki van a rács mögött.

A térkép:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://welsimanohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2311746387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása